fbpx
 

FAQ

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την απώλεια ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας

Ποιοι είναι οι τύποι απώλειας της ακοής και ποιες οι αιτίες

Κάθε τύπος βαρηκοΐας μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους είναι μια συνηθισμένη αιτία της βαρηκοΐας και των εμβοών. Οι μολύνσεις είναι επίσης συχνή αιτία, όπως και οι γενετικές ανωμαλίες, η κληρονομικότητα και η αντίδραση σε φάρμακα, ειδικά της χημειοθεραπείας και της αντιμετώπισης του καρκίνου.
Ακολουθούν οι διαφορετικές αιτίες κάθε τύπου βαρηκοΐας:

Αιτίες της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας:

 • Γήρανση
 • Τραυματισμός
 • Έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο
 • Μολύνσεις από ιούς (όπως ιλαρά και παρωτίτιδα)
 • Έρπης
 • Ωτοτοξικά φάρμακα (φαρμακευτική αγωγή που βλάπτει την ακοή)
 • Μηνιγγίτιδα
 • Διαβήτης
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Υψηλός πυρετός ή αυξημένη θερμοκρασία σώματος
 • Νόσος Meniere
 • Ακουστικοί όγκοι (Νευρίνωμα)
 • Κληρονομικότητα
 • Εγκυμοσύνη
 • Κάπνισμα
 • Υπέρταση

Αιτίες της βαρηκοΐας αγωγιμότητας είναι τυπικά «αποφράξεις» όπως:

 • Μολύνσεις του ακουστικού πόρου ή του μέσου ωτός που έχουν σαν αποτέλεσμα παραγωγή υγρού ή πύου
 • Διάτρηση ή τραυματισμός της τυμπανικής μεμβράνης
 • Συσσώρευση κυψελίδας
 • Μετατόπιση των οσταρίων του μέσου ωτός
 • Ξένο σώμα στον ακουστικό πόρο
 • Ωτοσκλήρυνση (μη φυσιολογική αύξηση των οστών στο μέσω αυτί)
 • Μη φυσιολογικές αλλοιώσεις ή όγκοι

Υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις ή φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να με βοηθήσουν;

Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού με βαρηκοΐα (95%) αντιμετωπίζεται με ακουστικά βαρηκοΐας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με βαρηκοΐα μπορούν να δεχτούν βοήθεια με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Η φαρμακευτική είτε η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται μόνο στο 5% των ενηλίκων με βαρηκοΐα. Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν μπορούν να θεραπεύσουν την βαρηκοΐα αλλά μπορούν να βοηθήσουν να ακούτε καλύτερα ξανά, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής σας.

Αν υποψιαστώ ότι έχω βαρηκοΐα τι να κάνω;

Πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ωτορινολαρυγγολόγο για μια εκτίμηση, διάγνωση και μέτρηση ακοής. Είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια για την βαρηκοΐα σας το συντομότερο δυνατό αφού αντιληφθείτε ότι έχετε πρόβλημα ακοής, προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές (η ανικανότητα να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους άλλους οδηγεί σε απομόνωση και αποξένωση), ψυχολογικές (απαιτείται απόλυτη προσπάθεια για να επικοινωνήσουμε, προκαλώντας κόπωση, αρνητισμό, θυμό, ένταση, στρες και κατάθλιψη) και γνωσιακές συνέπειες (έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα να σκεπτόμαστε και να εκτελούμε ταυτόχρονα πολλαπλές δραστηριότητες μειώνονται όταν ο εγκέφαλος εργάζεται εντατικά για να επικοινωνήσει).

Ποιες είναι οι τεχνολογίες ακουστικών βαρηκοΐας;

Στη βασική τους μορφή τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μικρόφωνα που μετατρέπουν τον ήχο σε ηλεκτρικό σήμα. Ένας ενισχυτής ενισχύει την ένταση του σήματος και ένα μεγάφωνο το μετατρέπει πάλι σε ήχο και το διοχετεύει στον ακουστικό πόρο μέσω ενός μικρού σωληνίσκου ή εκμαγείου. Η ενέργεια μιας μπαταρίας είναι απαραίτητη για αυτή την ενίσχυση.
Υπάρχουν τρεις τεχνολογίες ακουστικών: η αναλογική, η ψηφιακή και η νανοτεχνολογία.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ακουστικών;

Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν μεγάλη ποικιλία μεγεθών και τύπων, από αυτά που εφαρμόζουν πίσω από το αυτί ως τα εντελώς αθέατα, καθώς επίσης και διαφορετικά τεχνολογικά επίπεδα. Οι ακοοπροθετιστές της AKOUSON είναι σε θέση να σας προτείνουν τον κατάλληλο τύπο βασιζόμενοι σε παράγοντες όπως το επίπεδο της βαρηκοΐας σας, οι αισθητικές προτιμήσεις, οι ανάγκες που επιτάσσει ο τρόπος ζωής σας και ο προϋπολογισμός σας.
Οι τύποι ακουστικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι:

 • IIC – Invisible in the Canal ή Αθέατο Ενδοκαναλικό
 • CIC – Completely in Canal ή Ενδοκαναλικό
 • ITC – In the Canal ή Καναλικό
 • ITE – In the Ear ή Ενδωτιαίο
 • RIC – Receiver in Canal ή Ανοιχτής Εφαρμογής
 • BTE – Behind the Ear ή Οπισθωτιαίο

Πως λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Κάποιος λέει: « Γεια, χαίρομαι που σε ξαναβλέπω»
(εια ααιοε ου ε εω ανά)
Ένα μικρόφωνο συλλαμβάνει τον ήχο και τον μετατρέπει σε ηλεκτρικό/ψηφιακό σήμα.
Ένας ενισχυτής αυξάνει την ένταση του σήματος. Σε πιο εξελιγμένες συσκευές, το σήματα δέχεται επεξεργασία προηγμένης μορφής.
Ένα μεγάφωνο το μετατρέπει πάλι σε ήχο και τον στέλνει στο εσωτερικό αυτί. Ο εγκέφαλος «ακούει» και ερμηνεύει τον ήχο ως ομιλία
Ο χρήστης του ακουστικού ακούει:
«Γεια, χαίρομαι που σε ξαναβλέπω»

Θα μπορώ να ακούω σε χώρους με θόρυβο;

Ενώ κανένα ακουστικό βαρηκοΐας δεν μπορεί να αποκόψει όλους τους θορύβους που υπάρχουν στο παρασκήνιο, τα προηγμένα μας ακουστικά βαρηκοΐας είναι σχεδιασμένα να μειώνουν κάποιους τύπους θορύβων παρασκηνίου, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε συζητήσεις και να βελτιώνετε την επικοινωνία σε μέρη όπως εστιατόρια, επαγγελματικές συναντήσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ρωτήστε τους ακοοπροθετιστές μας για αυτά.

Τι είναι η κατευθυντικότητα και γιατί είναι σημαντική;

Όταν έχετε φυσιολογική ακοή, ο εγκέφαλος αυτόματα αποκόπτει τον θόρυβο του παρασκηνίου καθώς και τις μη σημαντικές πληροφορίες για να σας επιτρέψει να συγκεντρωθείτε στην ομιλία και τα υπόλοιπα σημαντικά σήματα.

Ο διαχωρισμός της ομιλίας από τον θόρυβο αποτελεί ένα πολύ σημαντικότερο πρόβλημα για κάποιον με βαρηκοΐα. Εξαιτίας της βλάβης των μικροσκοπικών τριχοειδών κυττάρων του αυτιού, οι άνθρωποι με βαρηκοΐα δυσκολεύονται περισσότερο να ξεχωρίσουν την ομιλία, όταν βρίσκονται σε συνθήκες με πολύ θόρυβο παρασκηνίου. Οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκουν συχνά ανυπόφορους τους οξείς θορύβους.

Έναν τρόπο αντιμετώπισης της δυσκολίας να ξεχωρίσει η ομιλία μέσα από τον θόρυβο, αποτελεί η κατευθυντικότητα, μια συνηθισμένη δυνατότητα ακουστικών βαρηκοΐας της Starkey Hearing Technologies.

Πως θα γνωρίζω ποιος τύπος ακουστικού είναι ο κατάλληλος για μένα;

Οι ειδικοί ακοοπροθετιστές της AKOUSON μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλήξετε στην τελική επιλογή του κατάλληλου ακουστικού με βάση τις ανάγκες σας. Η φύση και ο βαθμός σοβαρότητας της βαρηκοΐας σας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επιλογή ακουστικού, καθώς μερικοί τύποι δεν είναι αποτελεσματικοί σε βαρηκοΐες σοβαρού τύπου. Ο τρόπος ζωής, το επάγγελμά σας και οι καθημερινές σας δραστηριότητες, αποτελούν επίσης σοβαρούς παράγοντες.

Αν δυσκολεύεστε να δείτε ή να δουλέψετε με μικρά αντικείμενα όπως κομβία επιλογής ή ρυθμιστές έντασης, υπάρχουν μοντέλα ακουστικών που μπορούν να καταστήσουν πιο εύκολη για εσάς τη ρύθμιση τους. Τέλος, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, όπως το μέγεθος και το σχήμα του αυτιού και του ακουστικού πόρου σας, τα οποία επίσης θα υπαγορέψουν τον τύπο ακουστικού που μπορείτε να φορέσετε.

Υπάρχει περίοδος προσαρμογής στα ακουστικά βαρηκοΐας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, μέχρι να εγκλιματιστούν στη χρήση των ακουστικών και να λαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα της. Πρέπει ωστόσο να αναμένετε ότι θα έχετε προφανή πλεονεκτήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσαρμογής. Θυμηθείτε ότι ο ειδικός ακοοπροσθετιστής της AKOUSON είναι πάντα στη διάθεσή σας.

Θα χρειαστώ ακουστικά και για τα δύο αυτιά;

Αν έχετε βαρηκοΐα μόνο στο ένα αυτί δεν χρειάζεται δεύτερο, ενώ αντίθετα αν υπάρχει απώλεια και στα δύο αυτιά, θα ωφεληθείτε περισσότερο με μια διπλή εφαρμογή. Η ανθρώπινη ακοή είναι σχεδιασμένη για δύο αυτιά. Ο τεχνικός όρος είναι αμφίπλευρη ακοή και το ακουστικό σύστημα είναι βασισμένο σε αυτήν για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ακοή και κατανόηση.

Αν μια επαγγελματική εκτίμηση από έναν ειδικό της ακοής καταδεικνύει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά, πιθανώς να χρειαστείτε δύο ακουστικά. Παρότι είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να μειώσετε το κόστος προχωρώντας με ένα μόνο ακουστικό, η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορέσει να κάνει την δουλειά των δύο καθώς ο στερεοφωνικός ήχος είναι πιο φυσικός και σαφής, πιο γεμάτος και πιο πλούσιος. Η χρήση ενός ακουστικού όταν χρειάζονται δύο δεν παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτεί ο εγκέφαλος.

Αξίζουν τον κόπο τα φθηνά ακουστικά;

Τα φτηνά ακουστικά βαρηκοΐας είναι απλοί ενισχυτές που ενισχύουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των θορύβων του περιβάλλοντος σας. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να διαχωρίσουν τις ανθρώπινες φωνές από τον θόρυβο στο παρασκήνιο, ή να ακούσουν ήχους προερχόμενους από συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως είναι σχεδιασμένα να κάνουν τα πιο εξελιγμένα, σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας.

Υπάρχει εγγύηση στα ακουστικά βαρηκοΐας;

Η akouson προσφέρει εγγύηση καλής λειτουργίας για όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας. Ενημερωθείτε από τους ακοοπροθετιστές μας σχετικά με τους όρους εγγύησης του προϊόντος καθώς και για την δυνατότητα επέκτασης της εγγύησης για δύο επιπλέον χρόνια.

Υπάρχει πρόληψη για τη βαρηκοΐα;

Η βαρηκοΐα είναι ένα προοδευτικό και φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης. Ωστόσο, ο υπερβολικός θόρυβος είναι πάντα η βασική αιτία. Μόνιμη βαρηκοΐα μπορεί να προκύψει σχεδόν σε μια στιγμή, μέσω της έκθεσης σε κάποιους δυνατούς ήχους χωρίς προστασία, για αυτό το λόγο η χρήση ωτοασπίδων Pluggerz είναι απαραίτητη υπό ορισμένες συνθήκες.

Αντίστοιχη βλάβη στην ακοή μπορεί να προκύψει από τη χρήση ξένων αντικειμένων. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αποφεύγετε τις μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών σας καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε το κερί πιο μέσα στο τύμπανο και με αυτό τον τρόπο να του κάνετε ζημιά ή και να αυξήσετε την παραγωγή κεριού από το αυτί. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε να πλένεστε με ακάθαρτο νερό για να μην προκαλέσετε μόλυνση στα αυτιά σας.

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη βαρηκοΐα και τη γνωσιακή εξασθένιση;

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απώλεια ακοής, στη μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην απώλεια του εγκεφαλικού ιστού. Η εγκεφαλική «συρρίκνωση» συμβαίνει ως μια φυσική εξέλιξη της ηλικίας, αλλά ορισμένοι ενήλικες με απώλεια ακοής φαίνεται να χάνουν την εγκεφαλική μάζα με ταχύτερο ρυθμό από ότι ενήλικες με κανονική ακοή.

Μια δημοσιευμένη μελέτη υποστηρίζει πως υπάρχει μια αυξανόμενη λίστα συνεπειών επί της υγείας, οι οποίες σχετίζονται με την απώλεια της ακοής, περιλαμβανομένου ενός υψηλού κινδύνου άνοιας, πτώσεις, καθώς επίσης μειωμένη φυσική και πνευματική υγεία γενικότερα. Επιπροσθέτως, υποστηρίζεται ότι οι ηλικιωμένοι με απώλεια ακοής είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα απώλειας σκέψης και απώλειας μνήμης απ’ ό,τι άτομα με κανονική ακοή.