Η τραυματική βαρηκοΐα είναι μη αναστρέψιμη

Η τραυματική βαρηκοΐα είναι μη αναστρέψιμη

Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους για οποιαδήποτε χρονική περίοδο – μικρή ή μεγάλη – εξαντλεί τα αισθητήρια κύτταρα του αυτιού. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινή απώλεια ακοής ή εμβοές (μία αίσθηση σφυρίγματος/ κουδουνίσματος στο αυτί). Για παράδειγμα, κάποιος που βρίσκεται σε μια συναυλία με δυνατή μουσική μπορεί κατά την έξοδο να αισθανθεί ότι έχουν βουλώσει τα αυτιά του ή έχει εμβοές. Η ακοή βελτιώνεται όσο τα αισθητήρια κύτταρα αναρρώνουν. Παρόλα αυτά, όταν ο ήχος είναι ιδιαίτερα έντονος, είτε για μικρό είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αισθητήρια κύτταρα και άλλα σημεία, έχοντας σαν αποτέλεσμα μη αναστρέψιμη βαρηκοΐα. Οι υψηλές συχνότητες επηρεάζονται πρώτες και μπορεί να μη γίνει αμέσως αντιληπτό. Η συνεχής έκθεση οδηγεί σε επιβάρυνση της ακοής, καταλήγοντας να επηρεάζει την κατανόηση ομιλίας και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ατόμου.

Μερικοί είναι πιο επιρρεπείς στην τραυματική βαρηκοΐα. Η γενετική προδιάθεση, οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, έχουν κατηγορηθεί πως αυξάνουν τις πιθανότητες για τη συγκεκριμένη πάθηση. Επειδή όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι περισσότερο ευπαθείς, η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγουμε.

Η τραυματική βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και εκπαιδευτικής τους ανάπτυξης, καθώς και τις δυνατότητές του στην εργασία. Παιδιά και ενήλικες που ζουν σε θορυβώδη περιβάλλοντα μπορεί να εμφανίσουν έντονα σημάδια ψυχολογικού στρες και άγχους.

Επιπλέον, στα νέα παιδιά η τραυματική βαρηκοΐα καθυστερεί την ανάπτυξη των επικοινωνιακών ικανοτήτων. Μαθησιακές δυσκολίες, άγχος και αναζήτηση προσοχής είναι συνήθεις συνέπειες της βαρηκοΐας. Η χρόνια έκθεση σε θόρυβο στην τάξη μπορεί να προκαλέσει εμπόδια στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, επηρεάζοντας τη δυνατότητα ανάγνωσης και κατανόησης, τη βραχυχρόνια και μακροχρόνια μνήμη, καθώς και την παρακίνηση ενός παιδιού. Γενικά, τα παιδιά που εκτίθενται σε θορυβώδη μαθησιακά περιβάλλοντα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις.

Η έκθεση νεαρών ατόμων στον θόρυβο συμβάλλει και στην βαρηκοΐα λόγω ηλικίας. Η ανεπαρκής προστασία της ακοής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως σκοποβολή ή ακρόαση δυνατής μουσικής κατά τη διάρκεια της εφηβείας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρές επικοινωνιακές δυσκολίες αργότερα.

Με τη χρήση των κατάλληλων ωτοασπίδων, μπορούμε να προστατεύσουμε την ακοή μας, μειώνοντας την ένταση του ήχου ώστε να μην υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 80dB.

 

Πηγή: World Health Organization0
Connecting
Παρακαλώ Περιμένετε......
Στείλτε μας Μήνυμα

Αυτή τη στιγμή είμαστε εκτός σύνδεσης. Μπορείτε να μας αφήσετε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας!

* Όνομα
* Email
* Θέμα Συζήτησης
Ρωτήστε μας!

Έχετε ερωτήσεις; Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να ξεκινήσει η συνομιλια.

* Όνομα
* Email
* Θέμα Συζήτησης
Είμαστε Online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?
Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes