fbpx
 

Πρόληψη Παιδικής Βαρηκοΐας

Ποιες καθημερινές συνήθειες είναι επικίνδυνες για την ακοή;

 

Η βαρηκοΐα μπορεί μεν να αποτελεί ένα προοδευτικό και φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας της γήρανσης, όμως ο υπερβολικός θόρυβος αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες απώλειας ακοής.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με το σύγχρονο τρόπο ζωής και το εξαιρετικά θορυβώδες περιβάλλον, τα κρούσματα τραυματικής βαρηκοΐας έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι ενέργειες για την πρόληψη της παιδικής βαρηκοΐας, στις διάφορες μορφές της.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, η συχνή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σε συνδυασμό με κακής ποιότητας ακουστικά που δεν φιλτράρουν τη δυνατή ένταση του ήχου, οδηγούν σε παρατεταμένη υπερφόρτωση των τριχοειδών κυττάρων και καταπόνηση του αυτιού. Η βλάβη που δημιουργείται στον κοχλία προκαλεί είτε βραχυχρόνια είτε ακόμη και μόνιμη απώλεια ακοής.

Οι ειδικοί θεωρούν επικίνδυνη την έκθεση σε περισσότερα από 85dB, όμως εύκολα θα διαπιστώσετε ότι πολλές από τις συνήθειές μας ξεπερνούν το επίπεδο αυτό. Ενδεικτικά:

150dB Πυροτέχνημα. Ανώτατο όριο πόνου, κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε μόλις 7 δευτερόλεπτα

140dB
Κινητήρας jet κατά την απογείωση. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε μόλις 15 δευτερόλεπτα

137dB
Κοινό συναυλίας, σταδίου. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε μόλις 30 δευτερόλεπτα

120dB
Ροκ συναυλία. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 4 λεπτά

115dB
Κλάμα μωρού, jet ski. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 8 λεπτά

110dB
 Mp3 Player. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 15 λεπτά

105dB Αποβάθρα Metro. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 30 λεπτά

95dB
Μοτοσυκλέτα. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 2 ώρες

90dB
Ήχος φορτηγών. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 4 ώρες

85dB
Σημείο εκκίνησης εφαρμογής του κανονισμού του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Κίνδυνος βλάβης της ακοής σε 8 ώρες

70dB
Πυκνή κίνηση σε δρόμο, ηλεκτρική σκούπα

60dB
Συνομιλία, πλυντήριο πιάτων

40dB
Ήσυχο δωμάτιο

Για αυτόν το λόγο κρίνεται απαραίτητη η χρήση ειδικά κατασκευασμένων ωτοασπίδων με φίλτρο όπως οι Pluggerz, οι οποίες παρέχονται και σε παιδικά μεγέθη προκειμένου να έχουν άριστη εφαρμογή ακόμη και σε στενούς ακουστικούς πόρους.

Μία ακόμη βασική αιτία απώλειας ακοής είναι οι βλάβες που προκαλούνται από ξένα αντικείμενα, όπως η χρήση μπατονέτας καθώς από λάθος μπορεί να σπρώξετε το κερί πιο μέσα προς το τύμπανο και είτε να βλάψετε την ίδια την τυμπανική μεμβράνη είτε να αυξήσετε κατά αυτόν τον τρόπο την παραγωγή κεριού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βαρηκοΐα αγωγιμότητας.