Η αιφνίδια βαρηκοΐα, ή αιφνίδια κώφωση όπως συχνά λέμε, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια ακοής σε ένα ή και στα δύο αυτιά, η οποία εμφανίζεται απότομα. Πρόκειται για μια διαταραχή της ακοής που προκαλεί έντονη ανησυχία στον παθόντα αφού εμφανίζεται απροειδοποίητα και η αίσθηση απώλειας ακοής είναι έντονη. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά από τί μπορεί να προκληθεί, πώς πραγματοποιείται η διάγνωση αλλά και ποια προληπτικά μέτρα υπάρχουν για να το αποφύγουμε.
Τι είναι η αιφνίδια βαρηκοΐα;
Όπως είπαμε παραπάνω, είναι μια απότομη και ανεξήγητη απώλεια ακοής, που εμφανίζεται ξαφνικά. Δεν εμφανίζεται ως σταδιακή απώλεια ακοής όπως συμβαίνει σε άλλα είδη βαρηκοΐας έτσι ώστε να «προσαρμοστεί» ο ασθενής. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι μερική ή πλήρης και συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα αυτί, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις διπλής βαρηκοΐας. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή τη πάθηση, βιώνουν μια ξαφνική απώλεια ακοής , η οποία ορίζεται ως μείωση τουλάχιστον 30dB, σε τουλάχιστον τρία διαδοχικά ακοογράμματα που πραγματοποιούνται εντός 72 ωρών από τον γιατρό.
Αιτίες της αιφνίδιας κώφωσης ή βαρηκοΐας
Η ακριβής αιτία της αιφνίδιας βαρηκοΐας είναι πολλές φορές ασαφής, όμως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της.
Αρχικά, μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις όπως είναι ο ιός του έρπητα ζωστήρος ή του Epstein – Barr, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο εσωτερικό του αυτιού και πιθανά, αιφνίδια βαρηκοΐα. Βεβαίως, και αγγειακά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν συμβάλλουν στην απότομη απώλειας ακοής (όπως είναι η ελαττωμένη ροή αίματος στα αυτιά ή μικροσκοπικά αγγειακά προβλήματα). Επιπλέον, παθήσεις όπως η αυτοάνοση ωτομυελίτιδα, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο αυτί, μπορεί να οδηγήσουν στην αιφνίδια βαρηκοΐα στο ένα ή και τα δύο αυτιά. Ακόμη, τραυματισμοί στο αυτί ή στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν έντονα την ακοή, όπως και όγκοι ή κύστες στην περιοχή.
Μία ακόμη παράμετρος είναι η έντονη συναισθηματική πίεση και το παρατεταμένο στρες σε κάποια περίοδο της ζωής μας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αιφνίδιας βαρηκοΐας;
Τα κύρια συμπτώματά της είναι:
- Απότομη απώλεια ακοής στο ένα ή και τα δύο αυτιά.
- Αίσθημα συμφόρησης ή «βουητό» (βουητό στα αυτιά δηλαδή εμβοές).
- Δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας ή του θορύβου.
- Ζάλη ή ίλιγγος, αν η διαταραχή επηρεάζει το εσωτερικό αυτί.
- Αίσθημα πίεσης ή πόνος στο αυτί (σε ορισμένες περιπτώσεις).
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Ορίζεται ως αιφνίδια επειδή απουσιάζουν άλλα αναγνωρίσιμα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες παθήσεις. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε απότομη απώλεια ακοής, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ωτορινολαρυγγολόγο σας.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση και ποιες λύσεις υπάρχουν;
Όπως είπαμε και παραπάνω, η διάγνωση της αιφνίδιας βαρηκοΐας απαιτεί ιατρική εκτίμηση από ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). Ο γιατρός θα αναλύσει τα συμπτώματα και τυχόν πρόσφατες ασθένειες ή τραυματισμούς, θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και θα αξιολογήσει την κατάσταση μέσω ακοογραμμάτων. Τέλος, πιθανά, να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική ή αξονική τομογραφία) αν υπάρχει υποψία άλλης υποκείμενης πάθησης όπως όγκος ή αγγειακό πρόβλημα.
Η θεραπεία της αιφνίδιας βαρηκοΐας εξαρτάται από την αιτία της κατάστασης και δεν είναι δεδομένη για όλες τις περιπτώσεις. Ορισμένες από τις συνήθεις επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία, θεραπεία με οξυγόνο υπερβαρικής κατάστασης και, σπανίως, χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν οδηγίες πρόληψης για την αιφνίδια βαρηκοΐα;
Η πρόληψή της είναι δύσκολη, καθώς στις περισσότερες καταστάσεις, εμφανίζεται απρόβλεπτα και χωρίς σαφή αίτια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της:
- Προστασία από τον θόρυβο: Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να βλάψει την ακοή, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες όταν εκτίθεστε σε δυνατούς ήχους, όπως σε συναυλίες ή εργασία με μηχανήματα. Οι ωτοασπίδες Uni-Fit Music είναι ιδανική και απαραίτητη λύση σε κάθε περίπτωση, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα σε κάθε περίπτωση.
- Αποφυγή ιώσεων: Εμβολιαστείτε για ιούς όπως η γρίπη ή η ηπατίτιδα, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την ακοή. Ταυτόχρονα, η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη, εκτός του εμβολιασμού.
- Διαχείριση του στρες: Η ψυχολογική πίεση μπορεί να επηρεάσει την υγεία των αυτιών, οπότε η χαλάρωση και η αποφυγή έντονου άγχους είναι σημαντικές για να προλάβουμε καταστάσεις όπως η αιφνίδια απώλεια ακοής.
Γενικότερα είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει έντονη αναστάτωση και ανησυχία. Αν και δεν υπάρχει πάντα δυνατότητα πρόληψης, οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης, συνήθως όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια, εντός των πρώτων 48 ωρών. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δοθεί η σωστή θεραπεία.
Αν έχετε απορίες ή αναζητάτε βοήθεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ειδικό για περισσότερες πληροφορίες.