Το κερί στο αυτί είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα για να προστατεύσει το ακουστικό κανάλι από ρύπους, βακτήρια και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Το κερί, συχνά αναφερόμενο και ως κυψελίδα στο αυτί (βύσμα) είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγιεινής και της προστασίας του αυτιού και η παραγωγή του είναι φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού για τη προστασία των αυτιών μας.
Όμως, η υπερβολική συσσώρευσή του μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τι είναι πώς δημιουργείται, ποιες είναι οι αιτίες της υπερβολικής παραγωγής του, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Γιατί έχουμε κερί στα αυτιά;
Το κερί στο αυτί είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από αδένες στον ακουστικό πόρο του αυτιού. Αυτό το κερί έχει σκοπό να προστατεύει το εσωτερικό του αυτιού από τη σκόνη, τα βακτήρια, τα μικρόβια και άλλους ρύπους, ενώ ταυτόχρονα λιπαίνει το ακουστικό κανάλι για να αποφεύγεται η ξηρότητα ή ο ερεθισμός.
Το κερί, επίσης, λειτουργεί σαν «παγίδα» για μικροσκοπικούς οργανισμούς και υπολείμματα, αποτρέποντας την είσοδό τους στο εσωτερικό του αυτιού. Στις κανονικές συνθήκες, το κερί κινείται φυσικά προς τα έξω, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τα υπολείμματακαι τη βρωμιά.
Πως προκαλείται η υπερβολική συσσώρευση κεριού στα αυτιά;
Η υπερβολική συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
Κάποιοι άνθρωποι παράγουν από τη φύση τους περισσότερο κερί από άλλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή την παρουσία αδένων που εκκρίνουν μεγαλύτερη ποσότητα κεριού ή μπορεί να έχουν στενότερους ή λοξούς ακουστικούς πόρους, γεγονός που δυσχεραίνει την έξοδο του κεριού από το αυτί και οδηγεί σε συσσώρευση του. Ακόμα, η συχνή χρήση ωτοασπίδων ή ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να σπρώξει το κερί πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο, εμποδίζοντας την φυσική του έξοδο αλλά και κατά την παρουσία σε περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση σκόνης ή ρύπων, οι αδένες του αυτιού μπορεί να παράγουν περισσότερη ποσότητα κεριού για να προστατεύσουν το αυτί. Τέλος, παθήσεις όπως εκζέματα, δερματολογικές καταστάσεις ή η φλεγμονή του αυτιού μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική διαδικασία απομάκρυνσης του κεριού.
Συμπτώματα υπερβολικής συσσώρευσης κεριού στα αυτιά
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν να αντιληφθούμε ότι έχουμε μη-φυσιολογική παραγωγή κεριού στα αυτιά;
Πάμε να δούμε σύντομα τα συμπτώματα:
- Η συσσώρευση κεριού στον ακουστικό πόρο μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση των ήχων στο τύμπανο του αυτιού, προκαλώντας προσωρινή απώλεια ακοής ή δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας. Η απώλεια ακοής είναι συνήθως παροδική και βελτιώνεται όταν το κερί αφαιρεθεί.
- Η πίεση από το συσσωρευμένο κερί μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αυτί ή αίσθηση πλήρωσης και βαρύτητας, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα
ενοχλητικό. - Η συσσώρευση κεριού μπορεί να προκαλέσει εμβοές δηλαδή την αίσθηση ότι ακούτε θόρυβο (όπως σφύριγμα ή βουητό) χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή ήχου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκνευριστική και να επηρεάσει την καθημερινή ζωή.
- Η υπερβολική συσσώρευση κεριού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο αυτί και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, οδηγώντας σε ωτίτιδες ή άλλες λοιμώξεις.
- Η παρουσία υπερβολικού κεριού μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή ερεθισμό του ακουστικού πόρου, οδηγώντας σε αίσθημα δυσφορίας και επιπλέον ερεθισμό στην περιοχή.
Πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια σε περιπτώσεις που:
- Το κερί δεν αφαιρείται εύκολα με τις παραπάνω μεθόδους.
- Εμφανίζετε πόνο, φλεγμονή ή αιμορραγία από το αυτί.
- Έχετε συμπτώματα μόλυνσης (π.χ. πυρετό, εκροή υγρού).
- Διαπιστώσετε συνεχή απώλεια ακοής ή εμβοές που δεν υποχωρούν.
Πως αντιμετωπίζεται η υπερβολική συσσώρευση κεριού;
Η απομάκρυνση του υπερβολικού κεριού από το αυτί πρέπει να γίνει με προσοχή, για να αποφευχθούν τραυματισμοί ή μόλυνση. Ακολουθούν μερικοί ασφαλείς τρόποι απομάκρυνσης του κεριού (βύσματος) από τα αυτιά:
- Χρήση σταγόνων αφαίρεσης κεριού: Στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμες σταγόνες για την αφαίρεση του κεριού. Συνήθως περιέχουν ελαιόλαδο ή υπεροξείδιο του υδρογόνου(οξυζενέ), τα οποία βοηθούν στο να μαλακώσει το κερί και να διευκολύνουν την απομάκρυνσή του.
- Ατμός και ζεστό νερό: Μπορείτε να βρέξετε το αυτί με ζεστό νερό ή να χρησιμοποιήσετε ατμό για να μαλακώσετε το κερί. Αυτό θα βοηθήσει στην ευκολότερη απομάκρυνσή του. Ωστόσο, αποφύγετε να το κάνετε με βαμβακερά επιθέματα, αιχμηρά αντικείμενα ή μπατονέτες, καθώς μπορεί να σπρώξετε το κερί πιο βαθιά στο αυτί.
- Επίσκεψη σε ειδικό ΩΡΛ: Αν η συσσώρευση κεριού προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως πόνο ή μείωση της ακοής, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το κερί με ειδικά εργαλεία και να εξασφαλίσει ότι η διαδικασία γίνεται με ασφάλεια.
Συμπερασματικά, το κερί είναι φυσιολογικό και αναγκαίο για την προστασία του αυτιού, αλλά η υπερβολική συσσώρευσή του μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως πόνο, μειωμένη ακοή και φλεγμονές. Η σωστή και ασφαλής αφαίρεση του κεριού είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή αν το πρόβλημα είναι σοβαρό, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.
Επικοινωνήστε με τα κέντρα ακοής akouson για περισσότερες πληροφορίες ή για να μάθετε πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ακοή σας και να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του ακουστικού συστήματος.