akoustiko voithima kai giortes ti na proseksete

Ακουστικό βαρηκοΐας και Γιορτές: Τι να προσέξετε και πώς να επικοινωνήσετε καλύτερα με την παρέα σας τις γιορτινές ημέρες

Τις γιορτινές ημέρες δεν τις ζουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο.
Για τους ανθρώπους με απώλεια ακοής, ειδικά, δεν είναι όλα μαγικά και ονειρεμένα.

Η δυνατή μουσική στους δρόμους και στα καταστήματα, οι αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις, τα ταξίδια, οι έξοδοι σε θορυβώδη περιβάλλοντα, ακόμα και τα μεγάλα φιλικά – οικογενειακά τραπέζια μπορούν να κουράσουν έναν άνθρωπο με απώλεια ακοής ή/και να βλάψουν την ακοή του.

Γι’ αυτό σας φτιάξαμε έναν οδηγό με συμβουλές για το ακουστικό σας και την επικοινωνία σας – ειδικά για την περίοδο των γιορτών. 

Φιλτράρετε και κρατήστε τις πιο σημαντικές συμβουλές για εσάς ανάλογα με τη βαρηκοΐα, την ηλικία, τον τρόπο ζωής σας και την τεχνολογία του ακουστικού σας βοηθήματος. 

Ελπίζουμε, από καρδιάς, να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερες, ποιοτικότερες και απολαυστικότερες γιορτές!

Φροντίδα Ακουστικού Βαρηκοΐας

Κάντε το service και τον επαγγελματικό καθαρισμό του ακουστικού σας πριν τις γιορτές. Τα ακουστικά βοηθήματα είναι συσκευές τεχνολογίας που φθείρονται με τον ιδρώτα, τη σκόνη και το κερί του αυτιού. Ελέγξτε τα και καθαρίστε τα εργαστηριακά, για να είστε σίγουροι ότι αποδίδουν τους ήχους όπως θα μπορούσαν.

Προμηθευτείτε τις μπαταρίες και τα αναλώσιμά σας για όλο το διάστημα των γιορτών, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε χωρίς ακουστικό μέσα σε αργία.

Φροντίστε το ακουστικό σας. Καθαρίστε το κάθε βράδυ, με καθαριστικά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την τεχνολογία των ακουστικών σας. Το να καθαρίζετε το ακουστικό σας όχι μόνο μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής του, αλλά σας βοηθά ν’ ακούτε καθαρότερα.

Βόλτες

Αποφύγετε τους χώρους με πολύ έντονη – δυνατή μουσική, πυροτεχνήματα, κρότους. Όλα τα παραπάνω μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ακοή σας.

Αν πάτε σε χώρο με έντονη μουσική, αποφύγετε να καθίσετε κοντά σε ηχείο. Βρείτε το πιο ήσυχο σημείο του χώρου. Αφαιρέστε το ακουστικό σας. Ή ρυθμίστε το στην ελάχιστη ένταση.

Στα εστιατόρια – ταβέρνες είναι καλύτερο να βρίσκετε ένα ήσυχο τραπέζι, κοντά στον τοίχο – ώστε να μην περιβάλλεστε από τον θόρυβο όλου του μαγαζιού. 

Καθίστε στην καρέκλα που είναι πιο κοντά στον τοίχο και – ιδανικά – σε γωνία. 

Καθίστε απέναντι απ’ τους ανθρώπους που δυσκολεύεστε περισσότερο ν’ ακούσετε, ώστε να σας είναι πιο εύκολο να κοιτάζετε το πρόσωπό τους όταν μιλάνε και να διαβάζετε τα χείλη τους. 

Κάποιοι άνθρωποι ωφελούνται πολύ, επίσης, με το να έχουν μαζί τους ένα σημειωματάριο! Αν κάτι τους είναι αδύνατο να τ’ ακούσουν (ή θέλουν να σιγουρευτούν ότι άκουσαν σωστά), η παρέα τους το γράφει στο χαρτί!

Ταξίδια

Πάρτε έξτρα μπαταρίες και αναλώσιμα μαζί σας, όπου κι αν πάτε.

Αν φοράτε επαναφορτιζόμενο ακουστικό και ταξιδέψετε στο εξωτερικό, επιβεβαιώστε ότι στη χώρα που θα πάτε έχουν τις ίδιες πρίζες με την Ελλάδα και ότι θα μπορείτε να φορτίζετε το ακουστικό σας χωρίς πρόβλημα. Αλλιώς, προμηθευτείτε έναν αντάπτορα πρίζας για τη χώρα που θα είστε.

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ενημερώστε την αεροσυνοδό ότι φοράτε ακουστικό βοήθημα. Μπορείτε να έχετε ανοιχτό το ακουστικό σας μέσα στο αεροπλάνο, ωστόσο ο αυξανόμενος θόρυβος ενδέχεται να σας προκαλέσει δυσφορία. Έχετε μαζί σας τη θήκη σας, ώστε να μπορείτε να το φυλάξετε σε περίπτωση που σας ενοχλήσει. 

Το ίδιο ισχύει και με τα πλοία (πχ. Blue Star) την ώρα της αποβίβασης, κυρίως. Αν έχετε κατέβει στο γκαράζ περιμένοντας να βγείτε, ο θόρυβος είναι πολύ έντονος και μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλη ενόχληση.

Φιλικά – Οικογενειακά Τραπέζια

Αν παρευρεθείτε σε φιλικό – οικογενειακό τραπέζι, εξηγήστε στους ανθρώπους σας τους παρακάτω κανόνες ευκολότερης επικοινωνίας:

Να σας κοιτούν όταν σας μιλούν. (Πολλές φορές μιλάμε ασυναίσθητα όταν κάποιος έχει γυρισμένη την πλάτη του. Εξηγήστε ότι αυτό μπορεί να σας δυσκολεύει)

Να μη μασάνε, καπνίζουν, κρύβουν το στόμα τους όταν μιλούν. Είναι σημαντικό να μπορείτε να διαβάσετε τα χείλη τους και να συμμετέχετε στην κουβέντα.

Να μιλάνε καθαρά και δυνατά. (Όχι φωνές. Απλώς καθαρότερα. Και δυνατότερα.)

Όσο γίνεται να μιλάνε ένας – ένας και όχι όλοι μαζί.

Να είναι προετοιμασμένοι να επαναλάβουν τα λόγια τους, αν χρειαστεί.

Αν υπάρχει μουσική, μπορείτε να ζητήσετε να είναι σε χαμηλή ένταση. Είναι σημαντικό για την ακοή σας και τον τρόπο που αισθάνεστε. 

Αν η ένταση είναι δυνατή και – για οποιονδήποτε λόγο – δεν χαμηλώνει, αφαιρέστε το ακουστικό σας.

>> Μπορείτε να εκτυπώσετε αυτόν τον οδηγό, να τον έχετε μαζί σας και να το δίνετε στην παρέα σας.

 

*Σημαντική Υπενθύμιση*

Η βαρηκοΐα είναι αόρατη. Οι άνθρωποι που δεν σας γνωρίζουν (ή ακόμα και οι γνωστοί σας) δεν ξέρουν ότι έχετε απώλεια ακοής αν δεν τους το πείτε εσείς. 

Και ούτε ξέρουν (αν δεν έχουν οι ίδιοι) τι σημαίνει πρακτικά η απώλεια ακοής. Δεν ξέρουν όσα βιώνετε – αισθάνεστε – ακούτε. Ούτε όσα χρειάζεστε. 

Δεν μπορεί κάποιος να μπει στη θέση σας, αν εσείς δεν του την εξηγήσετε. Και επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί για να ξεχνάει όσα δεν βιώνει ο ίδιος…χρειάζεται να τους το θυμίζετε και να τους εκπαιδεύετε ξανά και ξανά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άλλοι δεν ακούνε ό,τι ακούτε εσείς. Και ότι όσο δύσκολη και να είναι η βαρηκοΐα, μπορεί να γίνει λίγο πιο ανάλαφρη με καλή καρδιά, καλή διάθεση και λίγο χιούμορ.

Σας ευχόμαστε να είστε καλά και ν’ απολαύσετε αυτές τις γιορτές όσα πραγματικά αξίζει ν’ ακούτε: τα γέλια των αγαπημένων σας.