fbpx
 

Απαλείφοντας το στίγμα της βαρηκοΐας

Απαλείφοντας το στίγμα της βαρηκοΐας

Δεν είναι πια η ώρα να απαλλαγούμε από το στίγμα που υπάρχει για την απώλεια ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας; Σε μια εποχή που είναι διάχυτο στην κοινωνία το αίσθημα συμπερίληψης όλων, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την αρνητική εικόνα που υπάρχει για τη βαρηκοΐα; Στην akouson γνωρίζουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν βαρηκοΐα και που η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημά τους.

Αντίθετα με την κοινή γνώμη, δεν έχουν μόνο οι ηλικιωμένοι βαρηκοΐα. Μερικοί άνθρωποι εξισώνουν τα ακουστικά βαρηκοΐας με τα γερατειά, όμως αυτό είναι λάθος. Πολλοί νέοι άνθρωποι πάσχουν και χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας. Το Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Επικοινωνιακών Δυσχερειών αναφέρει μάλιστα ότι 2-3 στα 1.000 παιδιά που γεννιούνται στις Η.Π.Α. έχουν κάποιον τύπο βαρηκοΐας. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Αμερικής πλέον προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετούν παιδιά με βαρηκοΐα.

Γιατί υπάρχει στίγμα; Αυτοαντίληψη, διακρίσεις λόγω ηλικίας, ματαιοδοξία

Παρότι πολλοί νέοι πάσχουν από βαρηκοΐα, παραμένει στο μυαλό μας ως κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο σε ηλικιωμένους. Δεν είναι όμως. Ούτε είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ντρέπεστε. Παρόλα αυτά, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το στίγμα παραμένει. Το 2010 έγινε μια έρευνα σχετικά με το ταμπού της βαρηκοΐας και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφαση κάποιου να αγοράσει ακουστικά βαρηκοΐας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ταμπού πράγματι έπαιζε ρόλο στην απόφαση των βαρήκοων αν θα αγοράσουν ακουστικά και αν θα τα συνηθίσουν. Μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι φαίνονται μεγαλύτεροι ή ότι ο κόσμος θα τους κοιτούσε επίμονα αν φορούσαν ακουστικά. Αυτό όμως δεν ήταν κάτι καινούργιο. Η μελέτη σημείωσε ότι το στίγμα πάει πίσω μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι διαχωρίζονταν βάσει της αυτοαντίληψης, της ηλικίας και της ματαιοδοξίας τους.

Η κοινωνία άλλαξε γρήγορα την τελευταία δεκαετία

Οι άνθρωποι έχουν βελτιώσει τα τελευταία χρόνια τις απόψεις τους για ανθρώπους με δυσκολίες. Όμως οι βοηθητικές τεχνολογίες, όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας παίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας ανθρώπους με δυσκολίες να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Γνωρίζοντας άτομα με βαρηκοΐα και βλέποντας πως χειρίζονται τα ακουστικά στο σπίτι, τη δουλειά, την κοινότητα, βοηθά να σπάσουν οι προκαταλήψεις.

Η βαρηκοΐα είναι μια αόρατη πάθηση

Δεν μπορείτε να δείτε αν κάποιος έχει βαρηκοΐα, συνεπώς συχνά δεν είναι εύκολο να καταλάβετε αν κάποιος δυσκολεύεται να σας ακούσει. Ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να είναι απλά μια ένδειξη. Οι κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας γνωρίζουν ότι η αισθητική παίζει σημαντικό ρόλο για τους χρήστες και κατασκευάζουν αντίστοιχα τα προϊόντα τους. Μερικές φορές τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να είναι τόσο καλά κρυμμένα που είναι έως και αθέατα. Άλλα έχουν κομψό σχεδιασμό και είναι διαθέσιμα σε πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών τόνων του δέρματος. Μερικοί προτιμούν να επιδείξουν τα ακουστικά τους και επιλέγουν έντονα χρώματα, όπως μπλε ή ροζ. Και γιατί όχι; Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να κρύβεται τα ακουστικά σας.

Γιατί να απαλείψουμε το ταμπού για τη βαρηκοΐα;

Η Shari Eberts, υπέρμαχος της βαρηκοΐας, έγραψε πρόσφατα στο Psychology Today της Αμερικής, πως έχει φτάσει πλέον η στιγμή να ξεπεράσουμε το στίγμα της βαρηκοΐας. Προτείνει διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε όλοι να συνεισφέρουμε και ενθαρρύνει το κοινό για τα ακόλουθα:

  • Εξετάστε την ακοή σας κατά το ετήσιο check-up σας και ενθαρρύνετε τους φίλους και την οικογένειά σας να κάνουν το ίδιο
  • Εάν έχετε βαρηκοΐα, αντιμετωπίστε την
  • Εάν έχετε ακουστικά βαρηκοΐας, φορέστε τα
  • Μιλήστε για τη βαρηκοΐα σας

Συμφωνούμε πως όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει τη βαρηκοΐα και να βελτιώσει την υγεία του.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;

Είτε είστε αρχάριος με τη βαρηκοΐα είτε έχετε απώλεια ακοής εδώ και χρόνια, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη λύση για εσάς.