Εμβοές – Υπάρχει θεραπεία;

Ο βασικός στόχος για όλες τις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές είναι να μειώσουν την ενόχληση των εμβοών, επιτρέποντας στον ασθενή να ζει μια πιο άνετη, απρόσκοπτη και χαρούμενη ζωή.

Επί του παρόντος όμως, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιων εμβοών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους οφείλονται στη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η έρευνα για μια οριστική λύση συνεχίζεται και υπάρχει πρόοδος, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας κλινικά αποδεδειγμένος τρόπος για να εξαλειφθούν οριστικά οι εμβοές ενός ασθενή.

Οι υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές δεν αποτελούν πράγματι θεραπεία – δεν θεραπεύουν τα συμπτώματα των εμβοών, ούτε εξαλείφουν το σήμα που δίνουν οι εμβοές στον εγκέφαλο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές και νοητικές επιπτώσεις των εμβοών στην υγεία τους, προκειμένου να ζήσουν πιο γεμάτες και παραγωγικές ζωές, παρά την ύπαρξη των εμβοών.

Μερικοί ασθενείς αμφισβητούν την αξία των μεθόδων αντιμετώπισης που δεν επιτυγχάνουν μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν πως οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μειώσουν την ενόχληση των εμβοών μέχρις ότου βρεθεί θεραπεία. Μία καλή αναλογία ως παράδειγμα θα ήταν η χρήση παυσίπονου για τον πονοκέφαλο. Το παυσίπονο δεν θεραπεύει την αιτία του πονοκέφαλου, μειώνει όμως τον πόνο που μπορεί να καταλήξει αφόρητος. Αντίστοιχα, οι υπάρχοντες τρόποι αντιμετώπισης των εμβοών έχουν ως στόχο να μειώσουν τα συμπτώματά τους, τα οποία επιβαρύνουν τον ασθενή με άγχος, κοινωνική απομόνωση, ευαισθησία στον ήχο, δυσκολία στην ακοή και την αντίληψη φωνής.

Δεν υπάρχουν ούτε δύο ασθενείς που να έχουν ακριβώς την ίδια περίπτωση εμβοών. Ως εκ τούτου, η «καλύτερη» αγωγή είναι συχνά εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα, μοναδικών για κάθε ασθενή, παραγόντων. Επιπλέον, προκειμένου να διαχειριστεί κάποιος επιτυχώς τις εμβοές, μπορεί να χρειαστούν πολλαπλοί τρόποι αντιμετώπισης. Οι επιστήμονες συστήνουν στους ασθενείς να συνομιλούν με έναν ειδικό, προκειμένου να βρίσκουν και να εφαρμόζουν την καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης, βάσει των δικών τους αναγκών.

Ακολουθεί μια λίστα διαθέσιμων τρόπων αντιμετώπισης:

Φυσική Κατάσταση
Η ένταση των εμβοών μπορεί να επηρεασθεί από αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της γενικότερης φυσικής κατάστασης. Βρείτε δραστηριότητες που βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία σας.

Ακουστικά Βαρηκοΐας
Οι εμβοές είναι υπερβολικά συχνά συνδεδεμένες με απώλεια ακοής. Αυξάνοντας την αντίληψη των εξωτερικών θορύβων με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, συχνά μειώνονται οι εσωτερικοί θόρυβοι των εμβοών.
Καλέστε σήμερα στο 211 10 54444 για δωρεάν ραντεβού και ενημερωθείτε για τα ακουστικά βαρηκοΐας. 

Θεραπείες Ήχου
Οι εμβοές είναι ένας εσωτερικός θόρυβος «μη πραγματικός», υπό την έννοια ότι δημιουργείται από σήματα του εγκεφάλου μας και δεν είναι αποτέλεσμα μιας εξωτερικής πηγής. Οι ασθενείς ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν πραγματικούς εξωτερικούς θορύβους για να μειώσουν την αίσθηση των εμβοών.

Συμπεριφορικές Θεραπείες
Οι εμβοές μπορεί να προκαλέσουν δυνατά και αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, κατάθλιψη και θυμό. Οι ασθενείς μπορούν μέσω της θεραπείας να ελέγχουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις τους και να διαχωρίζουν τις εμβοές από επώδυνες αρνητικές συμπεριφορικές αντιδράσεις.

Φαρμακευτική Αγωγή
Δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση εγκεκριμένα φάρμακα συγκεκριμένα για τις εμβοές. Παρόλα αυτά υπάρχουν φαρμακολογικές επιλογές για να αντιμετωπίσετε το άγχος και την κατάθλιψη που προκαλούνται από αυτές.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας εύκολα και γρήγορα!

Καλέστε σήμερα σε ένα από τα κέντρα ακοής της akouson και προγραμματίστε μια δωρεάν επίσκεψη για να εξετάσουμε μαζί πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις εμβοές σας.