Όλοι εκτιθέμεθα σε διάφορα επίπεδα θορύβου καθημερινά – από τον θόρυβο της κίνησης στους δρόμους μέχρι το πιστολάκι των μαλλιών που χρησιμοποιούμε το πρωί. Οι περισσότεροι όμως δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε την ακοή μας και αυτός είναι ο κύριος λόγος που πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετωπίζει απώλεια ακοής στην ηλικία των πενήντα. Δεν είναι όμως μόνο οι δυνατοί θόρυβοι που μπορούν να προκαλέσουν βαρηκοΐα. Η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει και από απρόσμενες αιτίες όπως η συσσώρευση κεριού στα αυτιά ή οι αλλεργίες.
Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικούς απλούς τρόπους για να προστατέψετε τα αυτιά σας και να προλάβετε την εμφάνιση βαρηκοΐας.
1. Δώστε προσοχή στον καθημερινό θόρυβο
Έρευνες έχουν δείξει πως οποιοσδήποτε θόρυβος ξεπερνά τα 85dB είναι βλαβερός για τα αυτιά και την ακοή μας. Το πιστολάκι μαλλιών, το μίξερ, η μηχανή του γκαζόν, τα Mp3 Players και πολλές ακόμη συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ξεπερνούν αυτό το όριο και βλάπτουν την ακοή μας.
Πρόληψη: Όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το πιστολάκι, χρησιμοποιείστε τη χαμηλότερη ένταση και φορέστε ωτοασπίδες Pluggerz. Όταν χρησιμοποιείτε το μίξερ στην κουζίνα σας, καλύψτε τη βάση με μία πετσέτα ώστε να χαμηλώσετε λίγο την ένταση του θορύβου. Όταν κουρεύετε το γρασίδι με τη μηχανή, φορέστε ωτοασπίδες Pluggerz. Όταν ακούτε μουσική στο Mp3 Player σας διατηρήστε την ένταση της μουσικής χαμηλά, προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση σε μία ώρα την ημέρα και χρησιμοποιήστε ακουστικά που σας απομονώνουν από τους ήχους του περιβάλλοντος.
2. Προφυλαχθείτε από τους θορύβους του περιβάλλοντος
Ο Andrew Cheng, ωτορινολαρυγγολόγος στο Lenox Hill Hospital, υποστηρίζει πως η έκθεση σε δυνατό θόρυβο, ακόμη και σε μεμονωμένες περιπτώσεις είναι εξίσου βλαβερή όσο και η έκθεση σε καθημερινούς θορύβους που αναφέραμε νωρίτερα. Συναυλίες, πυροτεχνήματα και αθλητικές εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως βλαβερές για την ακοή μας, παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν προετοιμάζονται ανάλογα. «Όταν κάποιος εκτίθεται σε υπερβολικό θόρυβο, ο οργανισμός του αισθάνεται άβολα. Αν κάποιος διαπιστώνει ένα βούισμα ή κουδούνισμα στην ακοή του, αυτό οφείλεται συνήθως σε βλάβη που έχει προκύψει στο ακουστικό νεύρο.»
Πρόληψη: Ο Andrew Cheng συνιστά τη χρήση ωτοασπίδων κατά τη συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις που γνωρίζετε ότι θα είναι θορυβώδεις, όπως μια παρέλαση ή μια συναυλία.
3. Δώστε προσοχή σε προβλήματα υγείας που βάζουν την ακοή σας σε ρίσκο
Όσοι έχουν υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν βαρηκοΐα.
Πρόληψη: Οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται σε σταθερή βάση προκειμένου να προλάβουν οποιαδήποτε βλάβη, υποστηρίζει ο Rober Sataloff καθηγητής και επικεφαλής του ωτορινολαρυγγολογικού τμήματος του Drexel University College of Medicine στη Φιλαδέλφεια. Σε ό,τι αφορά τον διαβήτη, αν ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση με ινσουλίνη τακτικά και είστε συνεπής με την φαρμακευτική σας αγωγή, τότε θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε και άρτιες τις λειτουργίες των αυτιών σας.
4. Μην αγνοείτε το κερί του αυτιού
Μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, όμως η συσσώρευση κεριού μπορεί να βουλώσει τα αυτιά μας και να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής, ειδικότερα όταν το κερί σπρώχνεται προς τα μέσα κάθε φορά που προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας με μία μπατονέτα.
Πρόληψη: Δεν υπάρχει λόγος να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα, όπως υποστηρίζει ο Rober Sataloff. Τα αυτιά «μαδάνε» από τη φύση τους από μέσα προς τα έξω και καθαρίζονται όποτε κάνετε μπάνιο. Αν υπάρχει ήδη συσσώρευση κεριού θα πρέπει να πάτε σε ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό.
5. Οι αλλεργίες δεν βοηθάνε τα αυτιά σας
Οι μπλοκαρισμένοι ρινικοί κόλποι λόγω κρυώματος ή αλλεργιών μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή βαρηκοΐα, καθώς ο αγωγός του αυτιού σας, που κανονικά εξισορροπεί την πίεση του αέρα, πρήζεται και κλείνει.
Πρόληψη: Λάβετε τη σωστή φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό σας προκειμένου να ελέγξετε την αλλεργία σας ώστε να διατηρήσετε το μέσω ους καθαρό από συσσωρευμένα υγρά.
6. Ό,τι και να κάνετε μην αγνοήσετε το πρόβλημα
Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο με τραγικές συνέπειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως υποστηρίζει ο Rober Sataloff, είναι ασθενείς που έχουν παρατηρήσει ότι η ακοή τους χειροτερεύει σταδιακά και έχουν επιλέξει για χρόνια να μην κάνουν τίποτα γι’ αυτό.
Πρόληψη: Μην αγνοείτε ενδείξεις προβληματικής ακοής. Αν ακούτε ένα κουδούνισμα στα αυτιά σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η ενόχληση αυτή μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι για μια πιο σοβαρή πάθηση ακόμη και για καρκίνο.
Πηγή: https://www.prevention.com