Γιατί αισθάνομαι τα αυτιά μου βουλωμένα μερικές φορές;

Η πιο συνήθης αιτία για να αισθάνεστε βουλωμένα τα αυτιά σας είναι η Δυσλειτουργία της Ευσταχιανής Σάλπιγγας. Η Ευσταχιανή Σάλπιγγα ενώνει το πίσω μέρος της μύτης με το μέσο ους και η λειτουργία της είναι να το προστατεύει, αερίζει και αποστραγγίζει όποτε αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να διατηρείται η ίδια πίεση αέρος κι από τις δύο πλευρές της τυμπανικής μεμβράνης. Η Ευσταχιανή Σάλπιγγα είναι κανονικά κλειστή και ανοίγει όταν μασάμε, καταπίνουμε ή χασμουριόμαστε.

Η Δυσλειτουργία (απόφραξη) Ευσταχιανής Σάλπιγγας προκύπτει όταν κάτι εμποδίζει την Ευσταχιανή Σάλπιγγα να ανοιγοκλείνει. Τα συμπτώματα της Δυσλειτουργίας της Ευσταχιανής Σάλπιγγας περιλαμβάνουν την αίσθηση βουλώματος, δυσκολία στην ακοή ή/και δυσφορία λόγω διαφοράς πίεσης μεταξύ του ακουστικού πόρου και του μέσου ωτός.

Αιτίες βουλωμένων αυτιών

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τη Δυσλειτουργία Ευσταχιανής Σάλπιγγας όπως το κερί, η συμφόρηση από κρυολόγημα, οι αλλεργίες, η ιγμορίτιδα, μια μόλυνση του αυτιού, μεγάλες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), αλλαγές στο υψόμετρο (όπως όταν οδηγούμε ψηλά στα βουνά ή πετάμε), η ακόμη και Σύνδρομο Κροταφογναθικής Άρθρωσης.

Συμπτώματα και θεραπείες για βουλωμένα αυτιά

Τα συμπτώματα της Δυσλειτουργίας Ευσταχιανής Σάλπιγγας περιλαμβάνουν βουλωμένα αυτιά, δυσκολία στην ακοή ή/και δυσφορία. Προκειμένου να ανοίξετε τη σάλπιγγα σας μπορείτε να δοκιμάσετε να χασμουρηθείτε, να μασήσετε τσίχλα, να κάνετε την κίνηση Toynbee (καταπιείτε ενώ κρατάτε σφιχτά με τα δάχτυλά σας κλειστή τη μύτη σας), την κίνηση Valsalva (φυσήξτε τη μύτη σας ενώ την κρατάτε σφιχτά κλειστή με τα δάχτυλά σας και έχετε παράλληλα κλειστό το στόμα). Ο στόχος είναι να επιτρέψετε να έρθει σε ισορροπία η πίεση του αέρα και στις δύο πλευρές της τυμπανικής μεμβράνης. Αν ακούσετε ένα κρότο ή αισθανθείτε ένα ξεβούλωμα στα αυτιά σας, τότε έχετε επιτυχώς ανοίξει την Ευσταχιανή σας Σάλπιγγα.

Εάν η δυσλειτουργία της Ευσταχιανής Σάλπιγγας συνεχιστεί για κάποιες μέρες ή εάν συνοδεύεται από ξαφνικές αλλαγές στην ακοή, εμβοές, ζαλάδα, ίλιγγο, πόνο, πυρετό ή εκκρίσεις από το αυτί, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ το συντομότερο δυνατό.

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2017/11/Ears-feel-plugged-up