Simvoli enos HAD

Η συμβολή ενός ακοοπροθετιστή στην επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας

Καταρχήν, καλό θα ήταν να εξηγήσουμε τι σημαίνει πρακτικά βαρηκοΐα. Πρόκειται για μείωση της ακουστικής μας ικανότητας σε συγκεκριμένες συχνότητες ή και όλες. Τα συμπτώματα της πάθησης δεν λύνονται με απλή αύξηση της έντασης του ήχου γενικά, αφού η μείωση της ακουστικής μας δυνατότητας ποτέ δεν είναι ισοβάθμια σε όλες τις συχνότητες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα παλιά ακουστικά βαρηκοΐας όπως και οι σημερινοί ενισχυτές ακοής δεν αποτελούν λύση.

Αντίθετα, τα σύγχρονα ψηφιακά ακουστικά έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν ξεχωριστά την ένταση του ήχου σε διαφορετικές συχνότητες. Υπάρχουν ακουστικά βαρηκοΐας που προσφέρουν 4 κανάλια συχνοτήτων για να ρυθμίζεται η ένταση του ήχου, μέχρι ακουστικά που προσφέρουν 96 κανάλια συχνοτήτων.

Υπάρχουν μεγαλύτερα και μικρότερα ακουστικά, ενδωτιαία ή οπισθωτιαία, ασύρματα, ενσύρματα ή με Bluetooth. Το εύρος των σύγχρονων ακουστικών βαρηκοΐας είναι μεγάλο και τα διαθέσιμα μοντέλα ποικίλουν σε κατασκευές και κυκλώματα.

Προκειμένου να καθορίσουμε ποιο ακουστικό βαρηκοΐας είναι το κατάλληλο, πρέπει να λάβουμε υπόψιν αρκετούς παράγοντες, όπως:

  • Ποιος είναι ο τύπος και ο βαθμός βαρηκοΐας του ασθενή;
  • Ποιο είναι το σχήμα και το μέγεθος του αυτιού του ασθενή;
  • Τι επικοινωνιακές δυσκολίες έχει;
  • Ποιος είναι ο τρόπος ζωής του και οι καθημερινές του δραστηριότητες;
  • Τι χαρακτηριστικά προϊόντα θα τον ωφελούσαν;
  • Τι προσδοκίες έχει ο ασθενής από το ακουστικό βαρηκοΐας;

Ένας ακοοπροθετιστής θα συλλέξει όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αφού τα επεξεργαστεί θα προτείνει ποιο είναι το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας για τον εκάστοτε ασθενή. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, θα ρυθμίσει την ένταση του ήχου για κάθε κανάλι συχνότητας ξεχωριστά έτσι ώστε το ακουστικό βαρηκοΐας να έχει ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική ακοή.

Ένας ακόμη βασικός ρόλος του ακοοπροθετιστή είναι η συμβουλευτική υποστήριξη όσο ο ασθενής προσαρμόζεται στο νέο του ακουστικό. Επειδή είναι ο εγκέφαλος που πρέπει να προσαρμοστεί σε νέους ή ξεχασμένους ήχους και όχι απλά το αυτί, η περίοδος προσαρμογής έχει συνήθως διάρκεια 4-6 εβδομάδες, ενώ η διαδικασία απαιτεί πειθαρχία, εξάσκηση και υπομονή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η συμβολή ενός ακοοπροθετιστή κατά την αγορά και εφαρμογή ενός ακουστικού βαρηκοΐας κρίνεται αναγκαία.

Κλείστε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού σ’ ένα από τα κέντρα ακοής της akouson και ενημερωθείτε για τις λύσεις που υπάρχουν.