fbpx
 

Μύθοι και Πραγματικότητα

10 + 1 Μύθοι σχετικά με τη βαρηκοΐα

Μόνο λίγοι άνθρωποι υποφέρουν στην πραγματικότητα από βαρηκοΐα και υπάρχει πιθανότητα να μη προκύψει ποτέ, ούτε σε εμένα ούτε στους δικούς μου

Πραγματικότητα:
Τα συμπτώματα βαρηκοΐας είναι πολύ περισσότερα απ’ όσο νομίζουμε. Μόνο στην Ελλάδα 900.000 άτομα έχουν εμφανίσει κάποιας μορφής απώλεια ακοής. Το πιθανότερο είναι πως είτε εσείς είτε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο παρουσιάζει κάποιας μορφής βαρηκοΐα χωρίς να το γνωρίζει.

Αν είχα βαρηκοΐα, θα το ήξερα σίγουρα

Πραγματικότητα:
Όχι απαραίτητα. Πολύ συχνά η βαρηκοΐα αναπτύσσεται αργά και έτσι δεν γίνεται αντιληπτή άμεσα, αφού οι ίδιες οι άμυνες του οργανισμού μας μπορεί να καταστήσουν δύσκολο να αντιληφθούμε τυχόν απώλεια ακοής. Μια απλή εξέταση θα προσδιορίσει εάν υπάρχει πρόβλημα.

Ακούω μια χαρά, οι άλλοι είναι που μιλάνε μέσα από τα δόντια τους

Πραγματικότητα:
Με μια μέτρια βαρηκοΐα, αυτό που συχνά σας διαφεύγει είναι οι υψίσυχνοι ήχοι, όπως γυναικείες και παιδικές φωνές, τα σύμφωνα Φ, Τ, Σ καθώς και η αρχή και το τέλος των λέξεων, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεστε καθαρά την ομιλία των γύρω σας.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν όλους τους ήχους, ακόμα και το θόρυβο

Πραγματικότητα:
Με την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν το φάσμα εισερχόμενων ήχων και να επιλέξουν σε ποιους ήχους θα επικεντρωθούν, μειώνοντας έτσι τον ενοχλητικό θόρυβο και τις συζητήσεις που έρχονται από πίσω και πλάγια από τη θέση μας.

Όταν κάποιος είναι βαρήκοος, αυτό σημαίνει απλά ότι οι ήχοι δεν είναι αρκετά δυνατοί

Πραγματικότητα:
Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας. Άλλα συμπτώματα είναι είτε να δυσκολεύεται να ακούσει όταν είναι μέσα στο πλήθος ή σε ομαδικές συζητήσεις, είτε να ακούει αλλά να μην καταλαβαίνει πάντα αυτά που λέγονται ή τέλος οι λέξεις μοιάζουν πιο πολύ σαν μουρμουρητά, σαν να είναι κολλημένες μεταξύ τους.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μεγάλα και άσχημα

Πραγματικότητα:
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ακουστικά βαρηκοΐας. Πολλά από αυτά είναι εκπληκτικά μικρά και διακριτικά, έως και αθέατα, ενώ είναι τόσο προηγμένα τεχνολογικά που καθιστούν εντελώς ξεπερασμένα τα παλιά, μεγάλα ακουστικά.

Η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας είναι σημάδι γήρατος

Πραγματικότητα:
Αν και η βαρηκοΐα είναι συνηθισμένη στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μεσηλίκων ή και νεότερων ανθρώπων με συμπτώματα απώλειας ακοής. Να θυμάστε ότι η βαρηκοΐα είναι πιο εμφανής από ότι ένα ακουστικό βαρηκοΐας.

Νομίζω πως δεν μπορώ να δεχτώ βοήθεια για τον δικό μου τύπο βαρηκοΐας

Πραγματικότητα:
Στις περισσότερες περιπτώσεις πλέον, η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα μπορεί να βοηθηθεί μέσω της ενίσχυσης του ήχου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τη βαρηκοΐα και να βελτιώσουν την ακοή τους.

Ένα καλό ακουστικό βαρηκοΐας είναι πολύ ακριβό

Πραγματικότητα:
Η Akouson σας προσφέρει μια ποικιλία προϊόντων, διακεκριμένων παγκοσμίως για την υψηλή τους ποιότητα, σε ένα εύρος τιμών, δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να επιλέξετε αυτό που είναι για εσάς προσιτό. Να θυμάστε πως ένα ακουστικό βαρηκοΐας αποτελεί επένδυση προκειμένου να αναβαθμίσετε την ποιότητα ζωής σας, μέσω της βελτιωμένης ακοής.

Η εξέταση ακοής είναι ακριβή και κουραστική

Πραγματικότητα:
Η εξέταση ακοής είναι τις περισσότερες φορές δωρεάν ή έναντι ελαχίστου αντιτίμου. Γίνεται σε όλα σχεδόν τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς και τους ιδιώτες ιατρούς. Δεν είναι καθόλου επώδυνη ή κουραστική. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει ένας ακοοπροθετιστής να συζητήσει μαζί σας το πρόβλημα της βαρηκοΐας σας καθώς και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις με λεπτομέρεια.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα αποκαταστήσουν πλήρως την ακοή μου

Πραγματικότητα:
Τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν ακουστικά βοηθήματα, όχι θεραπεία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική διαδικασία της ακοής, ούτε να αλλάξουν την πορεία εξασθένισης του ακουστικού νεύρου. Είναι μόνο ένα μέρος της αποκατάστασης της ακοής και πιθανώς να χρειαστεί να συμπληρωθούν από ακουστική εκμάθηση.