Pos na voithisete

Πως να βοηθήσετε κάποιον που έχει απώλεια ακοής

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως η βαρηκοΐα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής μας όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Μελέτες μάλιστα συνδέουν τη βαρηκοΐα με άγχος, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, μέχρι και μειωμένες οικονομικές απολαβές. Αντίστοιχα, αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού λόγω λανθασμένης αντίληψης του περιβάλλοντος, θέτοντας κατά συνέπεια τον εαυτό μας σε κίνδυνο.

Η βαρηκοΐα όμως δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή αλλά και τους γύρω του. Η επανάληψη των όσων έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά μπορεί να καταλήξει κουραστική μερικές φορές. Είναι επίσης στενόχωρο για την οικογένεια και τους φίλους ενός ασθενή, να τον βλέπουν να απομακρύνεται από τις κοινωνικές συγκεντρώσεις που κάποτε απολάμβανε, επειδή δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει σε συζητήσεις λόγω της βαρηκοΐας.

Μην τους επιτρέπετε να αρνούνται την κατάστασή τους

Εάν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει συμπτώματα απώλειας ακοής, ενθαρρύνετέ το να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό. Μην αφήνετε να παραβλέπει τα συμπτώματα της πάθησης. Είναι σημαντικό να μιλάτε ευθέως σχετικά με την απώλεια ακοής.

Συχνά, χωρίς καν να το καταλαβαίνετε, παρότι προσπαθείτε καλοπροαίρετα να βοηθήσετε, μπορεί τελικά να καθυστερείτε την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επαναλαμβάνοντας ή παραφράζοντας τα λεγόμενά σας, μπορεί άθελά σας να εμποδίσετε να συνειδητοποιήσει όσα χάνει. Βεβαιώστε ότι οι καλοπροαίρετες προσπάθειές σας δεν εμποδίζουν το αγαπημένο σας πρόσωπο να αντιληφθεί πως η απώλεια ακοής επηρεάζει τη ζωή του.

Μπορείτε να προγραμματίσετε μία δωρεάν συνάντηση στα κέντρα ακοής της akouson

Προτείνετε να προγραμματίσετε εσείς την πρώτη συνάντηση με έναν ακοοπροθετιστή. Μπορείτε επίσης να συγκεντρώσετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας και την απώλεια ακοής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα αισθάνεται πιο άνετα και καλύτερα προετοιμασμένος για το πρώτο του ραντεβού.

Ο ακοοπροθετιστής θα πρέπει αρχικά να δει το ακοόγραμμα του ασθενή καθώς και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εξετάσεων που έχει κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος. Στη συνέχεια θα κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο ζωής του ασθενή, τα ενδιαφέροντα και τις συνήθειές του. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς οι απαντήσεις θα βοηθήσουν ώστε η λύση που θα προταθεί να είναι διαμορφωμένη ειδικά για τις ανάγκες του ασθενή.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις και η εκτίμηση της κατάστασης, ο ακοοπροθετιστής της akouson θα εξηγήσει τις πιθανές επιλογές που υπάρχουν. Θα γίνει μια προσωποποιημένη επίδειξη των διάφορων συσκευών που είναι κατάλληλες για το επίπεδο βαρηκοΐας του ασθενή και σύμφωνες με τις προτιμήσεις του αναφορικά με το μέγεθος, χρώμα και δυνατότητες της συσκευής.

Όσο πιο σύντομα λάβουν βοήθεια, τόσο πιο χαρούμενοι θα είναι όλοι

Μην εκπλαγείτε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο διστάζει να ζητήσει βοήθεια για την απώλεια ακοής του. Να είστε ευγενείς αλλά επίμονοι. Κατά μέσο όρο οι χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας περίμεναν 5-7 χρόνια πριν ζητήσουν βοήθεια, που σημαίνει ότι, πιθανότητα έχει αντιληφθεί το πρόβλημα αλλά ίσως χρειάζεται μια παρότρυνση για να πάρει θάρρος να ζητήσει βοήθεια.

Υπενθυμίστε του ότι δεν έχει τίποτα να χάσει παρά μόνο να κερδίσει. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί ώστε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και να επωφεληθείτε και όλοι από αυτό.

πηγή: www.starkey.com/blog