communicate with people with hearing problems

Πώς να επικοινωνείτε καλύτερα με τους ανθρώπους με βαρηκοΐα

Tο να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους που πάσχουν από βαρηκοΐα είναι δύσκολο και μπορεί να σας δημιουργεί άγχος, νεύρα ή ματαίωση. Δεν είναι, όμως, αδύνατο. Υπάρχουν τρόποι για να κάνετε ευκολότερες συζητήσεις και αξίζει να τους μάθετε! Ειδικά αν μ’ αυτούς μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο – πχ. σύζυγο ή γονιό.

1. Τραβήξτε την προσοχή του, πριν μιλήσετε

Πριν ξεκινήσετε να μιλάτε, σιγουρευτείτε ότι ο άνθρωπος που του απευθύνεστε σας κοιτάζει και είναι έτοιμος να δώσει προσοχή σ’ αυτά που λέτε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το να σηκώσετε το χέρι σας, να τον ακουμπήσετε ελαφρά στον ώμο ή να σταθείτε μπροστά του και να πείτε τ’ όνομά του.

2. Σιγουρευτείτε ότι μπορεί να διαβάσει τα χείλη σας

Οι άνθρωποι με απώλεια ακοής έχουν συνηθίσει να διαβάζουν τα χείλη, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουν. Μη μασάτε – καπνίζετε – έχετε το χέρι σας μπροστά στο στόμα ή μιλάτε με την πλάτη σας γυρισμένη. Αυτό δυσκολεύει εξαιρετικά την επικοινωνία και των δυο σας.

3. Μιλήστε καθαρά και δυνατά, χωρίς να φωνάζετε

Για τους ανθρώπους με βαρηκοΐα είναι σημαντικό να προφέρετε τις λέξεις σας καθαρά και να μιλάτε με μέτρια ταχύτητα. Όχι υπερβολικά αργά. Ούτε, όμως, βιαστικά. Αποφύγετε να μουρμουράτε, να ψιθυρίζετε ή να φωνάζετε.

4. Χρησιμοποιήστε νεύματα και εκφράσεις του προσώπου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας για να δείξετε τι θέλετε να πείτε. Οι χειρονομίες, οι εκφράσεις και τα νεύματα κάνουν πιο ξεκάθαρο το περιεχόμενο της συζήτησης. Όπως συνεννοούμαστε με κάποιον ξένο πχ. που δεν μιλάει τη γλώσσα μας.

Πολλοί άνθρωποι, επίσης, χρησιμοποιούν κάποιον πίνακα ή σημειωματάριο, για να γράφουν στον άνθρωπό τους τα πιο σημαντικά.

5. Μειώστε τον θόρυβο του περιβάλλοντος

Ο θόρυβος μπορεί να δυσκολέψει κάποιον με απώλεια ακοής να καταλάβει τι του λέτε. Κλείστε τη μουσική ή την τηλεόραση. Κλείστε το παράθυρο, για να μην ακούγονται οι ήχοι του δρόμου. Μετακινηθείτε σ’ ένα πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού.

Αν μένετε με έναν άνθρωπο με βαρηκοΐα, διαμορφώστε τον χώρο σας ώστε να υπάρχει όσο λιγότερος εξωτερικός θόρυβος είναι εφικτό. Χρησιμοποιήστε χαλιά και βαριές κουρτίνες, που απορροφούν τους θορύβους. Ή άλλα ηχομονωτικά υλικά, κουφώματα κλπ.

6. Προετοιμαστείτε να επαναλάβετε – όσες φορές χρειάζεται – τα λόγια σας

Όταν οι άνθρωποι με απώλεια ακοής ρωτάνε “Τι; Τι είπες;” διψάνε για επικοινωνία. Θέλουν να μάθουν. Να συνδεθούν. Όταν απαντάμε “Τίποτα. Δεν είναι σημαντικό” οι άνθρωποι πληγώνονται.

Γιατί νιώθουν ότι έχασαν κάτι πολύτιμο. Ότι ποτέ δεν θα το μάθουν.  Ότι μας κουράζουν. Μας ενοχλούν. Και ότι δεν αξίζουν οι ίδιοι να μπούμε στον κόπο και να τους το ξαναπούμε όσες φορές χρειαστεί.

Ρωτήστε τους πρώτοι αν χρειάζονται να τους επαναλάβετε κάτι. Και κάντε το, όσες φορές κι αν χρειαστεί.

7. Προτρέψτε τους να δοκιμάσουν ακουστικά βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βοηθήματα στις μέρες μας δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτά που φορούσαν οι παππούδες μας. Είναι κομψά, μικροσκοπικά, τεχνολογικά θαύματα που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη. Δεν σφυρίζουν, δεν κουράζουν, δεν ενοχλούν – όπως τα παλιά μοντέλα. Προσαρμόζονται τέλεια στην ανατομία του αυτιού και δίνουν καθαρότερους ήχους και ευκολότερη επικοινωνία.

Στην akouson μπορούν να δοκιμάσουν δωρεάν το ακουστικό που τους ταιριάζει για 15 ημέρες. Για να δουν μόνοι τους την αλλαγή στη ζωή τους. Και ν’ αποφασίσουν αν αξίζει.

Αποδεχτείτε την απώλεια ακοής

Η βαρηκοΐα είναι μια κατάσταση που δεν αλλάζει. Ο άνθρωπός σας δεν θα ακούει ποτέ όπως παλιά. Ωστόσο, η ζωή του και η επικοινωνία του μπορούν να γίνουν πολύ πολύ καλύτερες! Το βλέπουμε κάθε μέρα να συμβαίνει στα Κέντρα Ακοής akouson.

Αποδεχόμαστε τη βαρηκοΐα, όσο και όπως μπορούμε ΚΑΙ την αντιμετωπίζουμε! 

Καλέστε μας στο  211 1054444 για τη Δωρεάν Δοκιμή σας.