Η ανθρώπινη ακοή είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα και εντυπωσιακά αισθητήρια συστήματα. Όταν μιλάμε για την ποιότητα του ήχου και τη δυνατότητα ανίχνευσής του, δύο βασικές έννοιες έρχονται στο προσκήνιο: η συχνότητα και η ένταση ήχου.
Αν και συχνά συγχέονται, πρόκειται για δύο διαφορετικές παραμέτρους που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της ακοής αλλά και στην τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας.
Πάμε να δούμε αναλυτικά και να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά της έντασης με τη συχνότητα του ήχου αλλά και πώς αυτά επηρεάζουν την ακοή μας!
Τι είναι η «συχνότητα» στην ακοή;
Η συχνότητα αναφέρεται στον αριθμό των ταλαντώσεων που κάνει ένα ηχητικό κύμα ανά δευτερόλεπτο και μετριέται σε Hertz (Hz). Πιο συγκεκριμένα, χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
- Τις χαμηλές συχνότητες για κάτω από 125 – 700 Hz, όπου περιλαμβάνουν ήχους όπως το βουητό μιας μηχανής ή το μπάσο μιας μουσικής
- Τις μεσαίες συχνότητες 750 Hz έως 2.000 Hz όπου είναι και κρίσιμες για την ανθρώπινη ομιλία
- Τις υψηλές συχνότητες για πάνω από 2.000 Hz και περιλαμβάνουν ήχους όπως το κελάηδισμα των πουλιών ή το σφύριγμα.
Η ανθρώπινη ακοή μπορεί να ανιχνεύσει συχνότητες από περίπου 20 Hz έως 20.000 Hz. Αυτό το εύρος, όμως, αντίληψης των συχνοτήτων μειώνεται σταδιακά τόσο λόγω ηλικίας, όσο και λόγω έκθεσης σε θορύβους.
Τι είναι η ένταση Ήχου;
Σε αντίθεση με τη συχνότητα του ήχου, η ένταση αναφέρεται στο πόσο δυνατός ή αδύναμος είναι ένας ήχος και μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Ομοίως, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
- Η χαμηλή ένταση για ήχους κάτω από 40 dB, όπως ο ψίθυρος ή το θρόισμα των φύλλων
- Η μέτρια ένταση για ήχους μεταξύ 40-70 dB, όπως μια συνηθισμένη συνομιλία και
- Η υψηλή ένταση για ήχους άνω των 85 dB, όπως η έντονη κυκλοφορία στην πόλη ή η μουσική σε ένα νυχτερινό μαγαζί.
Η ένταση σχετίζεται με την πίεση που ασκεί το ηχητικό κύμα στο τύμπανο του αυτιού. Ήχοι πάνω από τα 85 dB για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή, άρα και πιθανή βαρηκοΐα.
Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε και πιο αναλυτικά τις διαφορές της συχνότητας με την ένταση:
Χαρακτηριστικό | Συχνότητα | Ένταση |
Ορισμός | Πόσες ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο έχει ένας ήχος | Πόσο δυνατός είναι ένας ήχος |
Μονάδα μέτρησης | Hertz (Hz) | Ντεσιμπέλ (dB) |
Αντίληψη | Σχετίζεται με το πόσο «ψιλός» ή «βαθύς» είναι ο ήχος | Σχετίζεται με το πόσο δυνατός ή αδύναμος είναι ο ήχος |
Εύρος αντίληψης | 20 Hz – 20.000 Hz | 0 dB – 120 dB και άνω |
Και για να το κατανοήσουμε με ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, σκεφτείτε ότι η φωνή ενός παιδιού έχει υψηλότερη συχνότητα ενώ, ο ήχος ενός κεραυνού, έχει μεγαλύτερη ένταση.
Πως συνδέονται η συχνότητα και η ένταση με τα ακουστικά βαρηκοΐας;
Τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν τους ήχους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση.
Πώς Αντιμετωπίζουν τις συχνότητες τα ακουστικά βαρηκοΐας:
- Ανίχνευση κρίσιμων περιοχών: Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ρυθμισμένα να ενισχύουν συγκεκριμένες συχνότητες, συνήθως αυτές που σχετίζονται με την ομιλία (125 – 3.000 Hz).
- Προσαρμογή στον χρήστη: Ανάλογα με τη φύση της απώλειας ακοής, ενισχύονται περισσότερο οι υψηλές ή χαμηλές συχνότητες.
Πώς Αντιμετωπίζουν την ένταση τα ακουστικά βαρηκοΐας:
- Αυτόματη ρύθμιση έντασης: Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τον υπερβολικό θόρυβο ώστε να μην προκαλείται ενόχληση.
- Διατήρηση δυναμικού εύρους: Εξασφαλίζουν ότι οι δυνατοί ήχοι παραμένουν ευχάριστοι και όχι ενοχλητικοί.
Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ συχνότητας και έντασης είναι σημαντική τόσο για την πρόληψη της απώλειας ακοής όσο και για την επιλογή κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας.
Η έκθεση σε υψηλή ένταση ήχου για μεγάλες περιόδους είναι κύριος παράγοντας απώλειας ακοής, ενώ η έκθεση σε συγκεκριμένες συχνότητες (π.χ. βιομηχανικοί θόρυβοι) μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένα τμήματα της ακοής.
Με τη σωστή ρύθμιση, από ειδικό ακοοπροθετιστή της akouson, τα ακουστικά μπορούν να βελτιώσουν την ακουστική εμπειρία χωρίς να κουράζουν τον χρήστη.
Κλείστε το δωρεάν ραντεβού σας με την akouson για να δοκιμάσετε, χωρίς κανένα κόστος, για 15 μέρες το εξατομικευμένο σας ακουστικό βαρηκοΐας τώρα!
Για όσα αξίζει ν’ακούτε!