Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν θέσει διάφορες εκδοχές αυτής της ερώτησης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα μέλος της οικογένειας πεθαίνει και κάποιο άλλο θέλει να πάρει τα ακουστικά βαρηκοΐας του, ή άλλες περιπτώσεις όπου ένας φίλος αγοράζει καινούργια ακουστικά βαρηκοΐας για τον εαυτό του και σας προσφέρει τα παλιά του. Μοιάζει με καλή ιδέα, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι όσο απλό θα ήταν να δανειστείτε ένα ζευγάρι παπούτσια. Ας εξηγήσουμε γιατί.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατρικές συσκευές
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατρικές συσκευές βάσει κανονισμών του ΕΟΦ. Η akouson κρατάει στοιχεία για κάθε ακουστικό που έχει πουλήσει στον εκάστοτε πελάτη, ποιος ακοοπροθετιστής έκανε την εφαρμογή, την εγγύηση του ακουστικού καθώς και το ιστορικό επισκευών. Αν κάποιος άλλος «κληρονομήσει» τα ακουστικά βαρηκοΐας η εγγραφή και οποιαδήποτε εγγύηση χάνονται.
Η βαρηκοΐα είναι προσωπική
Η ακοή του καθενός είναι ξεχωριστή. Στα ακουστικά βαρηκοΐας αυτό γίνεται ακόμη πιο σαφές για τους εξής λόγους: πρώτον λόγω της εφαρμογής των ακουστικών βαρηκοΐας στον εκάστοτε ακουστικό πόρο και δεύτερον λόγω των διαφορετικών αναγκών ακοής του καθενός.
Τα εξατομικευμένα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν κατασκευαστεί για να εφαρμόζουν με άνεση στο αυτί του ασθενή, ενώ ακόμη και οι βασικές σειρές ακουστικών βαρηκοΐας συνοδεύονται από εκμαγεία κατασκευασμένα βάσει μέτρων του ακουστικού πόρου του ασθενή. Ένα ακουστικό βαρηκοΐας που έχει κατασκευαστεί κατόπιν παραγγελίας, κατά πάσα πιθανότητα δε θα εφαρμόζει σωστά στο αυτί κάποιου άλλου. Μερικοί κατασκευαστές ενδεχομένως να μην προσαρμόσουν το ακουστικό για έναν νέο χρήστη καθώς πρόκειται για ιατρική συσκευή. Ακόμη και αν το κομμάτι του ακουστικού που ήταν κατά παραγγελία μπορεί να προσαρμοστεί, το κόστος ενδέχεται να είναι αρκετά μεγάλο.
Όσο για την ακοή σας, η πιθανότητα οι ακουστικές σας ανάγκες να είναι οι ίδιες μ’ αυτές του αρχικού χρήστη είναι ελάχιστες. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση της συσκευής μπορεί να μην σας βοηθήσει. Οι ακοοπροθετιστές εφαρμόζουν και ρυθμίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας βάσει των αναγκών του εκάστοτε ασθενή, το ακοόγραμμά του και τα αποτελέσματα λοιπών εξετάσεων. Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι το κέρδος που προσφέρει το ακουστικό βαρηκοΐας, πόσο ενισχύει δηλαδή η συσκευή τον ήχο. Αν έχει μεγάλο κέρδος μπορεί να δυναμώνει τον ήχο σε υπερβολικό βαθμό για τις δικές σας ανάγκες και να βλάπτει την υπάρχουσα ακοή σας.
Υποστήριξη και υπηρεσίες είναι το κλειδί της επιτυχίας
Ακόμη και αν μπορείτε να τοποθετήσετε τα ακουστικά βαρηκοΐας στα αυτιά σας, θα χρειαστείτε έναν ακοοπροθετιστή για να τα ρυθμίσει και να τα συντηρεί. Συστήνεται να λάβετε πρώτα από έναν ωτορινολαρυγγολόγο μια πλήρη αξιολόγηση ακοής και κατανόησης. Ο ακοοπροθετιστής σας θα μπορεί βάσει της αξιολόγησης να εκτιμήσει εάν τα συγκεκριμένα ακουστικά βαρηκοΐας θα μπορούν να σας βοηθήσουν. Εάν μπορούν, τότε ο ακοοπροθετιστής θα τα προσαρμόσει στις δικές σας ανάγκες.
Μια ακόμη επιλογή
Τέλος, αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εσείς τα συγκεκριμένα ακουστικά, μπορείτε να τα δωρίσετε. Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί, όπως το Starkey Hearing Foundation, που τα δέχονται ως δωρεά. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατρικές συσκευές οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του χρήστη και αξίζει να τα εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Δεν είναι όμως συσκευές που το ίδιο μέγεθος και οι ίδιες ρυθμίσεις λειτουργούν εξίσου καλά για όλους.
Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2018/08/Hand-me-down-hearing-aids