Μπορεί το κερί να προκαλέσει βαρηκοΐα;

Εν συντομία, ναι, το κερί μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα, αλλά δεν συμβαίνει όσο συχνά νομίζετε. Στην πραγματικότητα είναι ελάχιστοι οι ασθενείς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη συσσώρευση κεριού που προκαλούσε απώλεια ακοής, έπειτα από επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο για εξέταση ακοής.

Το πιο πιθανό είναι πως ο ασθενής βίωσε μια σταδιακή μείωση της ακουστικής του δυνατότητας με τον καιρό και η βαρηκοΐα έφτασε σε τέτοιο βαθμό που ο ασθενής δυσκολευόταν πια να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους. Συνήθως μόνο όταν καταλήγει να είναι δύσκολη η επικοινωνία, επισκέπτονται οι ασθενείς κάποιο γιατρό.

Τι μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση κεριού; Οτιδήποτε επηρεάζει την κανονική εκροή του κεριού μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση, όπως η μεγάλη ηλικία, ο στενός ή ανώμαλος ακουστικός πόρος, η χρήση ενός ακουστικού βαρηκοΐας, η λανθασμένη χρήση μπατονέτας, η χρήση καρφίτσας, τσιμπιδάκι μαλλιών και άλλων αντικειμένων για τον καθαρισμό των αυτιών (Συμβουλή: Μην εισάγετε αντικείμενα στον ακουστικό σας πόρο για να τον καθαρίσετε. Να επισκέπτεστε πάντοτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο).

Η ολική απόφραξη του αυτιού είναι σπάνια

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι πως τα ηχητικά κύματα χρειάζονται μόνο ένα μικρό άνοιγμα στον ακουστικό πόρο για να φτάσουν το τύμπανο. Άρα, παρεκτός και αν ο ακουστικός πόρος είναι ασφυκτικά γεμάτος κερί, δεν θα υπάρχει σημαντική απώλεια ακοής. Όταν η συσσώρευση κεριού είναι τόσο έντονη που προκαλείται βαρηκοΐα, συνήθως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζαλάδες, αίσθηση βουλώματος του αυτιού, φαγούρα ή πόνος στα αυτιά, βουητό ή σφύριγμα. Σπάνια προκύπτει έντονη συσσώρευση κεριού χωρίς τη συνοδεία άλλου συμπτώματος που θα σας προτρέψει να εξετάσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ένας ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με την αφαίρεση κεριού

Τα καλά νέα είναι πως η βαρηκοΐα που έχει προκληθεί από έντονη συσσώρευση κεριού θεραπεύεται εύκολα. Ένας ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί εύκολα και γρήγορα να καθαρίσει τον ακουστικό σας πόρο. Αν η βαρηκοΐα σας είχε πράγματι προκληθεί από συσσώρευση κεριού τότε τα νέα είναι εξαιρετικά. Αν όχι, τότε θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση ακοής προκειμένου να προσδιορίσετε την αιτία της βαρηκοΐας σας.

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2018/06/Can-earwax-cause-hearing-loss