fbpx
 

Ακουστικά βαρηκοΐας: ξεχωρίζοντας τους μύθους από την πραγματικότητα

Ακουστικά βαρηκοΐας: ξεχωρίζοντας τους μύθους από την πραγματικότητα

Η ακοή και η όραση είναι δύο από τις βασικότερες αισθήσεις μας. Παρόλα αυτά, όταν αρχίσουν να φθίνουν (κάτι που είναι δεδομένο όσο μεγαλώνουμε) αντιδρούμε τελείως διαφορετικά στην κάθε περίπτωση.

Αν κοιτάξετε γύρω σας θα βρείτε ανθρώπους με γυαλιά, με φακούς επαφής ή ανθρώπους που έκαναν εγχείρηση laser (Lasik). Είναι εμφανές ότι δεν έχουμε πρόβλημα ή δισταγμούς όταν πρόκειται για τη θεραπεία των ματιών μας και τη βελτίωση της όρασής μας.

Όταν όμως πρόκειται για την αντιμετώπιση απώλειας ακοής, δεν φαίνεται να βιαζόμαστε το ίδιο, έως που ενίοτε την αγνοούμε και τελείως. Εάν πράγματι ασχολούμασταν, τότε ένας στους έξι ενήλικες θα φορούσε ακουστικά βαρηκοΐας.

Τι μας σταματά από το να αντιμετωπίσουμε τη βαρηκοΐα;

Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά ως προς την αντιμετώπιση απώλειας αυτών των δύο αισθήσεων;  Σίγουρα ένας παράγοντας κλειδί είναι η άμεση και απτή συνέπεια που έχει η κάθε απώλεια.

Δεν μπορείτε να οδηγήσετε εύκολα, να διαβάσετε, να δείτε τηλεόραση ή να δουλέψετε σε έναν υπολογιστή όταν η όρασή σας δεν είναι καλή. Όμως πιστεύετε πως μπορείτε να συμβιβαστείτε με την απώλεια ακοής ή να προσπεράσετε τα προβλήματα που σας προκαλεί – έστω και προσωρινά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε παρόλα αυτά ότι ενώ ή άμεση συνέπεια βαρηκοΐας μπορεί να μοιάζει αμελητέα, η μακροχρόνια επίδραση στο σύνολο της ζωής σας είναι υπαρκτή και πιθανότατα σοβαρή.

Φταίει μήπως η αντίληψη που έχουμε για τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Μια ακόμη αιτία για την απραξία μας προέρχεται από την αντίληψη των ανθρώπων σχετικά με την απώλεια ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας. Δυστυχώς μερικοί παλιοί μύθοι κυκλοφορούν ακόμη, όμως οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία έχουν καταρρίψει τους περισσότερους.

Ας δούμε πέντε κοινούς μύθους:

1. Μύθος: Δεν υπάρχει θεραπεία για την βαρηκοΐα
Πραγματικότητα: Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι πράγματι μη αναστρέψιμη, όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί. Η ενίσχυση της ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας είναι η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδος. Μάλιστα 90-95% των περιπτώσεων βαρηκοΐας μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Προγραμματισμένα στις ανάγκες του ασθενή από έναν επαγγελματία, τα σημερινά ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρή απώλεια ακοής να ακούσουν και πάλι ήχους που αλλιώς θα ξεχνούσαν και να είναι μέρος δράσεων που αλλιώς θα έχαναν.

2. Μύθος: Εάν χρειαζόμουν ακουστικά βαρηκοΐας, ο γιατρός μου θα μου το είχε πει
Πραγματικότητα: Κι όμως, ο γιατρός δεν μπορεί να σας πει ότι έχετε βαρηκοΐα απλά κοιτάζοντας το αυτί σας. Θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις ακοής.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό ασθενών πέρασε και εξετάσεις ακοής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στον ΩΡΛ. Είναι σημαντικό όμως να μην ξεχνάμε τη σημασία των εξετάσεων ακοής καθώς και την καθοδήγηση ενός ακοοπροθετιστή για την επιλογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας, εάν τελικά υπάρχει απώλεια.

3. Μύθος: Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι δύσκολα στην χρήση
Πραγματικότητα: Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν βελτιωθεί πολύ. Οι εξελίξεις στην ταχύτητα επεξεργασίας του ήχου και την επιστήμη της ακοής επιτρέπουν στα ακουστικά βαρηκοΐας να διακρίνουν την ομιλία από τον θόρυβο, να εντοπίσουν την πηγή του ήχου και να προσαρμοστούν σε περιβάλλοντα και συγκεκριμένους ήχους – όλα αυτόματα.

4. Μύθος: Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα με κάνουν να ξεχωρίζω και να φαίνομαι γέρος
Πραγματικότητα: Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που αντικρούουν τον συγκεκριμένο μύθο, όπως:

  • Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας είναι πολύ μικρότερα και πιο διακριτικά από αυτά που υπήρχαν λίγα χρόνια πριν, ενώ περιλαμβάνουν επιλογές που μπαίνουν βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο, ώστε να είναι αθέατα.
  • Πλέον υπάρχουν διάφορα gadgets που φοράμε και μετρούν την υγεία μας ή βελτιώνουν την επικοινωνία μας, τα οποία σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση ακουστικών μουσικής στο δρόμο, έχουν κάνει τα αξεσουάρ που φοράμε μοδάτα.
  • Το γήρας είναι κάτι υποκειμενικό, και ενήλικες που φοράνε με αυτοπεποίθηση τα ακουστικά τους και συμμετέχουν σε συζητήσεις μοιάζουν πολύ λιγότερο ηλικιωμένοι από αυτούς που ρωτάνε συνέχεια «τι», δεν αντιλαμβάνονται ότι τους μιλάει κάποιος και απέχουν από τις κοινωνικές δραστηριότητες.

5. Μύθος: Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν αξίζουν
Πραγματικότητα: Άλλο είναι να προσπαθούμε εμείς να σας πείσουμε για την επιτυχία των ακουστικών και άλλο να το αισθανθείτε εσείς οι ίδιοι προχωρώντας σε δοκιμή ακουστικών για δύο εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό δε θα έχετε πλήρως προσαρμοσθεί στα ακουστικά, θα έχετε όμως αντιληφθεί τι διαφορά που μπορούν να κάνουν στη ζωή σας.

 

Κλείστε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού για δοκιμή 2 εβδομάδων

Συμπληρώστε τη φόρμα ή καλέστε τηλεφωνικά για να προγραμματίστε το ραντεβού σας σ’ ένα από τα κέντρα ακοής μας και ζητήστε να δοκιμάσετε το ακουστικό που σας ταιριάζει.

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2017/07/Hearing-aid-fact-and-fiction