Εξωτερική Ωτίτιδα - Η Νόσος του Κολυμβητή | Κέντρα Ακοής Akouson
 

Εξωτερική Ωτίτιδα – Η Νόσος του Κολυμβητή

Εξωτερική Ωτίτιδα – Η Νόσος του Κολυμβητή

Η Νόσος του Κολυμβητή είναι μια μόλυνση στο εξωτερικό τμήμα του ακουστικού πόρου, όπου εκτείνεται από το έξω οὖς έως το τύμπανο. Η ιατρική ορολογία της εν λόγω πάθησης είναι Νόσος του Κολυμβητή ή Εξωτερική Ωτίτιδα και προκύπτει όταν παγιδεύεται υγρασία στο έξω οὖς, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια τα οποία μπορεί να βλάψουν το δέρμα του ακουστικού πόρου.

Αίτια της Νόσου του Κολυμβητή

Συχνά προκύπτει από υγρασία ή βρωμιά που έχει παραμείνει στο αυτί μετά από κολύμβηση, λούσιμο ή παραμονή σε περιβάλλον με έντονη υγρασία. Είναι κάτι που απαιτεί την προσοχή μας και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα προκειμένου να προλάβουμε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην ακοή μας ή κάποια χειρότερη μόλυνση.

Άλλοι παράγοντες που συντελούν στη Νόσο του Κολυμβητή είναι:

 • Έκθεση σε βακτήρια που μπορεί να βρεθούν σε ζεστή μπανιέρα ή μολυσμένο νερό
 • Υπερβολικός καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτες (ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να τραυματίσει το δέρμα της περιοχής)
 • Εκδορές ή δερματικές παθήσεις (έκζεμα, σμηγματόρροια) που μπορούν να δημιουργήσουν ένα άνοιγμα ώστε τα βακτήρια να προσβάλλουν το δέρμα
 • Επαφή με χημικά όπως λακ μαλλιών ή βαφή μαλλιών που έχει εισέλθει στον ακουστικό πόρο

Συμπτώματα της Νόσου του Κολυμβητή

Ελαφριές περιπτώσεις της νόσου, συχνά ξεκινούν με φαγούρα και ερεθισμό του ακουστικού πόρου καθώς και πόνο που εντείνεται όταν τραβάμε τον λοβό του αυτιού. Μπορεί να αισθάνεστε το αυτί πρησμένο ή βουλωμένο, και ίσως εκκρίνει καθαρό, άοσμο υγρό.

Βαριές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πυρετό
 • Μειωμένη ακοή
 • Έντονο πόνο που φτάνει μέχρι τον λαιμό, το πρόσωπο ή το κεφάλι
 • Ερυθρότητα ή/ και πρήξιμο γύρω από το αυτί
 • Ξηρότητα ή εκκρίσεις με οσμή

Η Νόσος του Κολυμβητή δε θεωρείται γενικά μια σοβαρή πάθηση και μπορεί να αντιμετωπισθεί γρήγορα με την κατάλληλη αγωγή. Εάν όμως μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να καταλήξει πολύ επώδυνη και επικίνδυνη. Ιδιαιτέρως για τους διαβητικούς και όσους έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους, όπως οι ηλικιωμένοι.

Επιπλοκές της Νόσου του Κολυμβητή

Εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Απώλεια ακοής
 • Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του αυτιού (χρόνια εξωτερική ωτίτιδα), καθώς χωρίς θεραπεία η μόλυνση μπορεί να επιμείνει
 • Βλάβη του οστού ή του χόνδρου. Οι μολύνσεις που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να μεταδοθούν στη βάση του κρανίου, στον εγκέφαλο ή στα κρανιακά νεύρα. (Οι διαβητικοί και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για μια τέτοια επιπλοκή)

Θεραπεία για τη Νόσο του Κολυμβητή

Η συνήθης θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση είναι φαρμακευτική αγωγή.
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει μια ωτοσκοπική εξέταση ώστε να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει διάτρηση τυμπάνου, κάτι που θα επέτρεπε στην υγρασία να περάσει στο μέσω οὖς. Μόνο ένας Ωτορινολαρυγγολόγος έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει εύκολα την μολυσμένη περιοχή για να σας απαλλάξει από τον ερεθισμό και τον πόνο. Μην επιχειρείτε να καθαρίσετε μόνοι σας το αυτί με χρήση μπατονέτας.

Επιπλέον, συνταγογραφούνται αντιβιοτικές σταγόνες προκειμένου να αποχωρήσει η μόλυνση. Για εκτενέστερη μόλυνση, απαιτούνται αντιβιοτικά από το στόμα καθώς και παυσίπονα. Αν η μόλυνση δεν υποχωρήσει μέσα σε 3-4 ημέρες, ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξετε την αγωγή.
Είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτί στεγνό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πρόληψη της Νόσου του Κολυμβητή

Εάν έχετε προδιάθεση στη συγκεκριμένη πάθηση, θα ήταν καλό να λάβετε προληπτικά μέτρα, όπως:

 • Στεγνώστε τα αυτιά σας μετά από έκθεση σε νερό, ειδικά μετά από κολύμβηση. Γείρτε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά και αφήστε το νερό να βγει, μετά επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να στεγνώσετε το αυτί σας, αντίθετα χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντηλο ή μία πετσέτα.
 • Κρατήστε το νερό εκτός του ακουστικού πόρου φορώντας ωτοασπίδες. Υπάρχουν έτοιμες όπως οι UNI-FIT Pluggerz με ειδικά αδιάβροχα φίλτρα ή μπορείτε να ζητήσετε κατασκευή στα μέτρα του δικού σας ακουστικού πόρου.
 • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά το κερί, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του έξω ωτός. Είτε υπάρχει υπερβάλλουσα ποσότητα είτε ελάχιστη, μπορεί να δημιουργήθει πρόβλημα. Λανθασμένες μέθοδοι καθαρισμού όπως η χρήση μπατονέτας ή η ωτοκέρωση μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του ακουστικού πόρου και να προκληθεί μόλυνση.
 • Φροντίστε να έχετε ένα υγιές δέρμα. Το δέρμα στον ακουστικό πόρο παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της συγκεκριμένης πάθησης. Το ξηρό, σπασμένο δέρμα (πιθανή συνέπεια άλλων παθήσεων) αυξάνει τις πιθανότητες να προκληθεί μόλυνση.
 • Προστατέψτε τα αυτιά σας από χημικά. Κρατήστε τα χημικά από λακ μαλλιών και βαφές μακριά από τον ακουστικό σας πόρο με λίγο βαμβάκι ή ωτοασπίδες.
 • Υπάρχουν OTC σταγόνες σχεδιασμένες για την πρόληψη της Νόσου του Κολυμβητή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην βάλετε οτιδήποτε στο αυτί σας αν υπάρχει η πιθανότητα διάτρησης τυμπάνου. Συνιστούμε να επισκέπτεστε πάντα πρώτα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο.

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2017/06/What-is-swimmers-ear0
Connecting
Παρακαλώ Περιμένετε......
Στείλτε μας Μήνυμα

Αυτή τη στιγμή είμαστε εκτός σύνδεσης. Μπορείτε να μας αφήσετε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας!

* Όνομα
* Email
* Θέμα Συζήτησης
Ρωτήστε μας!

Έχετε ερωτήσεις; Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να ξεκινήσει η συνομιλια.

* Όνομα
* Email
* Θέμα Συζήτησης
Είμαστε Online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?
Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes