Τα οφέλη της αμφίπλευρης ακοής

Ο αρχαίος φιλόσοφος Ζήνων είχε πει «Έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα για να ακούμε περισσότερα απ’ όσα λέμε». Παρότι αυτό είναι ένα σπουδαίο δίδαγμα, δεν είναι ο πραγματικός λόγος που έχουμε δύο αυτιά. Τα αυτιά μας είναι δύο για τον ίδιο λόγο που είναι και τα μάτια μας.

Γιατί δύο;

Ας ξεκινήσουμε με τα μάτια. Έχετε προσπαθήσει ποτέ να περπατήσετε έχοντας το ένα μάτι κλειστό; Νιώσατε μήπως να χάνετε λίγο την ισορροπία σας; Μαζί , τα δύο μας μάτια μας επιτρέπουν να έχουμε αίσθηση βάθους και να βλέπουμε τρισδιάστατα. Χάρη στα δύο μας μάτια έχουμε περιφερική όραση, περίπου 170° γύρω μας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε το χώρο γύρω μας.

Τα δύο μας αυτιά μας παρέχουν ένα παρόμοιο όφελος. Δύο αυτιά μας επιτρέπουν να ακούμε στερεοφωνικά, να ακούμε καλύτερα εν ολίγοις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η αμφίπλευρη ακοή μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε από πού προέρχεται ο ήχος και κατά συνέπεια μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε στη φωνή που θέλουμε να ακούσουμε. Τα δύο μας αυτιά μας επιτρέπουν βάσει του ήχου να αντιληφθούμε το χώρο γύρω μας.

Πως τα ακουστικά βαρηκοΐας χειρίζονται δύο αυτιά;

Μέχρι πρόσφατα, όταν φορούσαμε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, το καθένα λειτουργούσε ανεξάρτητα. Ως εκ τούτου κάθε αυτί αντιμετωπιζόταν σαν να είναι το μόνο αυτί που έχουμε. Δεν υπήρχε επικοινωνία ή κοινή προσπάθεια. Έτσι, ενώ τα αυτιά μας προσπαθούσαν να συνεργαστούν, τα ακουστικά βαρηκοΐας (το σήμα δηλαδή που λάμβανε το κάθε αυτί) δεν λειτουργούσαν σε συνέργεια.

Τα εξελιγμένα ακουστικά της Starkey, έχουν πλέον μία επιπλέον λειτουργία που ονομάζεται ear-to-ear ή απεικόνιση βάση αμφίπλευρης ακοής. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στα δύο ακουστικά να συνεργάζονται όπως ακριβώς τα αυτιά μας. Γιατί όμως μια τέτοια λειτουργία είναι τόσο σημαντική; Τι προσφέρει;

Μεγαλύτερη άνεση

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που μιλούν, ο σερβιτόρος σας ρωτάει τι θα θέλατε και όλοι οι φίλοι σας στο τραπέζι μιλούν επίσης.

Με τη λειτουργία ear-to-ear, τα δύο ακουστικά σας μοιράζονται πληροφορίες για το τι συμβαίνει γύρω σας. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους σωστούς ήχους προκειμένου να μπορείτε να παρακολουθείτε εύκολα τη συζήτηση και να είναι άνετη η χρήση τους.

Εύκολος έλεγχος των ακουστικών

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της εν λόγω λειτουργίας είναι η δυνατότητα να προσαρμόσετε και τα δύο ακουστικά αγγίζοντας μόνο το ένα. Εάν χρειάζεται να αλλάξετε τη μνήμη ή τις ρυθμίσεις αρκεί να αγγίξετε μονάχα το ένα ακουστικό. Όταν αυτό αλλάξει ρυθμίσεις, θα ενημερώσει και το δεύτερο να προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε και τα δύο σας ακουστικά να βρίσκονται πάντα σε σωστή λειτουργία και να δουλεύουν μαζί.

Βελτιωμένες τηλεφωνικές συνομιλίες

Φανταστείτε να κρατάτε το τηλέφωνο στο ένα αυτί και να ακούτε την κλήση και στα δύο. Είναι κάτι ακόμα που επιτρέπει η εν λόγω λειτουργία. Γνωρίζουμε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μπορεί να είναι δύσκολες όταν έχετε βαρηκοΐα, ειδικά σε θορυβώδες περιβάλλον. Με τη λειτουργία ear-to-ear, η τηλεφωνική κλήση αναπαράγεται και στα δύο αυτιά, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και να μειώσετε την ενόχληση από τους θορύβους στο υπόβαθρο.

 

Τα αυτιά μας έχουν σχεδιαστεί για να δουλεύουν μαζί. Με τη λειτουργία ear-to-ear τώρα το ίδιο ισχύει και για τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Μάθετε περισσότερα σε μία δωρεάν συνάντηση στα κέντρα ακοής μας ή κατ’ οίκον.

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2017/12/Benefits-of-binaural-hearing