Κατανοώντας την τιμή των ακουστικών βαρηκοΐας

Γιατί τα ακουστικά βαρηκοΐας κοστίζουν τόσο;

Η βαρηκοΐα είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως. Καθημερινά τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν τους ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα της βέλτιστης δυνατής ακοής. Όπως αναμένεται, αυτό έχει ένα κόστος – κάτι το οποίο αποτελεί την κυρίαρχη ανησυχία για πολλούς δυνητικούς χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας. Οι συσκευές αυτές, μπορεί να είναι ακριβές μεν, είναι όμως κρίμα να αφήσετε την τιμή να σας αποτρέψει από μια καλύτερη ακοή.

Όπως γνωρίζουν όσοι φορούν ακουστικά βαρηκοΐας, είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή. Θα βρείτε μια πληθώρα επιλογών στην αγορά κι ένα αντίστοιχο εύρος  τιμών, από φθηνούς ενισχυτές ακοής έως πιο ακριβά ακουστικά βαρηκοΐας, επαγγελματικά εφαρμοσμένα στα μέτρα σας και προγραμματισμένα σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Η επιλογή είναι δική σας, εμείς απλά θα σας παραθέσουμε όλες τις πληροφορίες  προκειμένου να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε.

Αυτά δεν είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας που φορούσε η γιαγιά σας. Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά. Εξοπλισμένες με τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε μία δεκαετία πριν, οι σημερινές συσκευές προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου με πολλές ρυθμίσεις που προσφέρουν φυσική ακοή στους χρήστες. Τα ακριβή χαρακτηριστικά αλλάζουν με βάση τον τύπο και το μοντέλο του ακουστικού που θα επιλέξετε και αντίστοιχα διαμορφώνεται και η τιμή του ακουστικού βαρηκοΐας.

Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας αποδίδουν μια καλύτερη ακουστική εμπειρία που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του χρήστη καθημερινά. Πολλές συσκευές μπορούν να φιλτράρουν αυτόματα τους ήχους γύρω σας, επιτρέποντας στον εγκέφαλό σας να συγκεντρωθεί σε αυτό που πρέπει να ακούσετε, ενώ κάποια μοντέλα συνδέονται με το κινητό ή την τηλεόραση, μεταδίδοντας τον ήχο απευθείας στα αυτιά σας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ένα κόστος, καθώς χρειάστηκαν χρόνια έρευνας για να αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία, ο σχεδιασμός και η παραγωγή. Για να διασφαλίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα, οι ακοοπροθετιστές ρυθμίζουν κάθε συσκευή σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Τα πλεονεκτήματα που έχετε όταν εξετάσει κάποιος την ακοή σας, λάβετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας που εφαρμόζει σε εσάς προσωπικά, καθώς και η μετέπειτα φροντίδα που θα λάβετε από τον ακοοπροθετιστή σας, όλα συντελούν στην τιμή. Η εξατομίκευση αξίζει. Όχι μόνο απολαμβάνετε βελτιωμένη ακοή, αλλά έχετε και επιλογή ανάμεσα σε προηγμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα smartphone μπορεί να προτιμήσετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας που μπορεί να συνδέεται με αυτό. Εάν αντί για smartphone χρησιμοποιείτε σταθερό τηλέφωνο, τότε δεν χρειάζεστε αυτό το τεχνικό χαρακτηριστικό και δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθείτε το κόστος που προσθέτει.

Καινοτομίες στον σχεδιασμό: αθέατα ακουστικά ή όχι;

Πολλοί αρνούνται μέχρι και να κάνουν εξέταση ακοής γιατί φοβούνται τι θα πει ο κόσμος. Εάν κάποιος βασανίζεται ακόμη και να παραδεχτεί ότι δεν ακούει καλά, φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να φορέσει ακουστικό βαρηκοΐας. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν πλέον ακουστικά βαρηκοΐας που χαρακτηρίζονται ως αθέατα γιατί μπαίνουν τόσο βαθιά στο αυτί σας που δεν γίνονται αντιληπτά από τους γύρω. Μην αφήνετε το μέγεθος να σας ξεγελά, καθώς αυτά τα μικροσκοπικά ακουστικά βαρηκοΐας μεταδίδουν κρυστάλλινο ήχο στα αυτιά σας. Επιπλέον, πολλά μοντέλα μπορούν να ταιριάξουν με το χρώμα της επιδερμίδας σας. Είτε προτιμάτε ακουστικά βαρηκοΐας παντελώς κρυμμένα στο αυτί σας είτε διακριτικά οπισθωτιαία ακουστικά, οι σύγχρονες συσκευές σας απαλλάσσουν από το ταμπού που κυκλοφορεί γύρω από τη βαρηκοΐα.

Ακούστε τους ειδικούς… είστε σε καλά χέρια

Από τους αμέτρητους μηχανικούς που έφτιαξαν διάφορα πρότυπα ή τους σχεδιαστές που πήραν αυτούς τους μικρο-υπολογιστές και τους μετέτρεψαν σε κομψές συσκευές, η κατασκευή ακουστικών βαρηκοΐας απαιτεί πολλούς παράγοντες. Ακόμη κι αν δε μάθετε ποτέ πόσοι εργάστηκαν για το δικό σας ακουστικό βαρηκοΐας, ο ακοοπροθετιστής στο κέντρο ακοής που θα επισκεφθείτε αντιπροσωπεύει όλη αυτή την ομαδική προσπάθεια και έχει τον ίδιο στόχο με τους κατασκευαστές του ακουστικού, να σας προσφέρει δηλαδή το δώρο της ακοής.

 

Πηγή: https://www.hearinglife.com/hearing-blog/2018/understanding-price-hearing-aids