fbpx
 

Η βαρηκοΐα σχετίζεται με την κατάθλιψη

Η βαρηκοΐα σχετίζεται με την κατάθλιψη

Οι ειδικοί πιστεύουν πως δεν πρόκειται απλά για μία άποψη που βασίζεται σε ανεπίσημα στοιχεία. Ακοολόγοι και ακοοπροθετιστές υποπτεύονταν καιρό τώρα μια σχέση μεταξύ βαρηκοΐας και κατάθλιψης βάσει ανεπίσημων στοιχείων που είχαν εδώ και χρόνια. Μέχρι πρόσφατα όμως ήταν περιορισμένα τα επιστημονικά στοιχεία που υποστήριζαν αυτή τη σύνδεση. Οι λίγες μελέτες που υπήρχαν έδειχναν ανάμικτα αποτελέσματα, αδύναμη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων, και επικεντρώνονταν σε ηλικιωμένους ή ασθενείς με συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Μια έρευνα του 2014 όμως, κατέγραψε τη σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και βαρηκοΐας με μετρήσιμα διαδομένα. Η έρευνα έδειξε ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες, αλλά και γενικά άτομα κάτω των 70 ετών είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη αν έχουν κάποιο βαθμό βαρηκοΐας.

Σχετικά με την έρευνα

Επικεφαλής της μελέτης αυτής ήταν ο Chuan-Ming Li, M.D., Ph.D., ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και άλλων Επικοινωνιακών Δυσκολιών την ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ένα συσχετισμό μεταξύ βαρηκοΐας και μέτριας έως βαριάς κατάθλιψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν το 5% των ερωτηθέντων χωρίς απώλεια ακοής είχε συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ασθενείς με βαρηκοΐα ήταν 11%.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να πέσει σε κατάθλιψη;

Περισσότεροι από 18.000 ενήλικες συμμετείχαν στην έρευνα Εθνικής Υγείας και Εθνικής Εξέτασης των ΗΠΑ. Η έρευνα απαιτούσε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις των ερευνητών, σχεδιασμένες να αποκαλύψουν τυχόν συμπτώματα μελαγχολίας. Για ηλικίες 18 έως 69 ετών η σχέση κατάθλιψης – βαρηκοΐας ήταν πιο έντονη στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες, ενώ σε ηλικίες άνω των 70 ετών τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων μόνο για τις γυναίκες. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή οι γυναίκες μετά τα 65 χάνουν την ικανότητα να ακούν ήχους υψηλών συχνοτήτων, ήχοι τους οποίους ο εγκέφαλος χρειάζεται για να κατανοήσει την ομιλία σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Η μειωμένη επικοινωνιακή ικανότητα οδηγεί σε απομόνωση και μοναξιά.

Γιατί οι βαρήκοοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη;

Ασθενείς με βαρηκοΐα εκφράζουν συχνά δυσκολία στην επικοινωνία με συγγενικά τους πρόσωπα, συνεργάτες και φίλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή με βαρηκοΐα να αποκοπεί από τα κοινωνικά δρώμενα και να απομονωθεί.

Αντιμετωπίζοντας τη βαρηκοΐα με ακουστικά, ο ασθενής ανακτά σε μεγάλο βαθμό τις επικοινωνιακές του ικανότητες και ως εκ τούτου την αυτοπεποίθησή του να συμμετέχει σε συζητήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πηγή: https://www.hearinglife.com/hearing-blog/2018/hearing-loss-linked-to-depression