Μια ημέρα με βαρηκοΐα

Η ζωή έχει προκλήσεις για όλους μας, όμως μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κοπιαστική για όσους έχουν προβλήματα ακοής. Η βαρηκοΐα που δεν έχει αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε κούραση, κατάθλιψη και άγχος. Η εγρήγορσή του μειώνεται, το ρίσκο τραυματισμού αυξάνεται, η απόδοση στη δουλειά πέφτει και η κοινωνική ζωή επηρεάζεται αρνητικά. Επιπλέον, η βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον παθόντα, αλλά και την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους.

Ας σκεφτούμε απλά παραδείγματα προκλήσεων μέσα στην ημέρα.

Πρωινό ξύπνημα

Οι περισσότεροι από εμάς ξυπνάμε κάθε πρωί με τον ήχο ενός απλού ξυπνητηριού. Όσοι όμως έχουν προβλήματα ακοής θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια διαφορετική συσκευή. Αντίστοιχα μπορεί να θεωρούμε δεδομένο ότι θα ακούσουμε το δελτίο καιρού ενόσω ετοιμαζόμαστε, όμως κάποιος με βαρηκοΐα θα χρειαστεί είτε να κοιτάξει την οθόνη της τηλεόρασης είτε να ενημερωθεί για τον καιρό διαδικτυακά.

Κίνηση στο δρόμο για το γραφείο

Όταν η παραμελημένη βαρηκοΐα συνδυάζεται με την οδήγηση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επικίνδυνο. Κάποιος με απώλεια ακοής, και ιδιαίτερα ένας ηλικιωμένος, δυσκολεύεται περισσότερο να ακολουθήσει οδηγίες κατά την οδήγηση, απ’ ότι κάποιος με υγιή ακοή. Επιπλέον, οι όλο και περισσότερες λειτουργίες ενός αυτοκινήτου σήμερα μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον περισπασμούς, σ’ αυτούς που ήδη αντιμετωπίζει ένας οδηγός. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Στο γραφείο

Πολλοί συνάδελφοι βαρήκοων ενδεχομένως να βασίζονται στην επικοινωνία μέσω email ή κάποια εφαρμογή chat αντί του προφορικού λόγου. Αντίστοιχα, κάποιος που έχει απώλεια ακοής αλλά δεν φοράει ακουστικό χρειάζεται να είναι πιο συγκεντρωμένος και να παρακολουθεί με προσοχή τους συνεργάτες του όταν μιλάνε, προκειμένου να μη χρειαστεί να του επαναλάβουν τα όσα είπαν.

Μια ημέρα λοιπόν είναι γεμάτη προκλήσεις. Και για τους βαρήκοους που δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την απώλεια ακοής τους, υπάρχουν επιπρόσθετα εμπόδια καθημερινά.

Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα!

Αν έχετε βαρηκοΐα καλέστε σήμερα την akouson στο 211 10 54 444 για να προγραμματίσετε ένα δωρεάν ραντεβού και να ενημερωθείτε για τις λύσεις που υπάρχουν.

Αν έχετε καλή ακοή αλλά συναναστρέφεστε με κάποιον βαρήκοο, δείξτε υπομονή και κατανόηση, υπενθυμίζοντας ωστόσο με διακριτικό και ευγενικό τρόπο ότι πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.