Μήπως έχω μικτή βαρηκοΐα;

Όταν ένας ο ασθενής πάσχει και από νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και από αγωγιμότητας στο ίδιο αυτί/αυτιά τότε έχει μικτή βαρηκοΐα. Αυτή προκύπτει όταν το έξω και το μέσο οὖς δεν μεταδίδουν σωστά τον ήχο στο έσω οὖς, ενώ ταυτόχρονα ο κοχλίας, το ακουστικό νεύρο ή/και άλλα τμήματα του αυτιού, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ερμηνεία του ήχου και τη μετάδοσή του στον εγκέφαλο, έχουν κάποιο βαθμό δυσλειτουργίας. Η μικτή βαρηκοΐα έχει πολλά και διαφορετικά αίτια.

Παραδείγματα:

Ο ασθενής Χ πηγαίνει συχνά σε συναυλίες και έτσι αναπτύσσει τραυματική βαρηκοΐα (νευροαισθητήρια). Στη συνέχεια παθαίνει μία μόλυνση το αυτί του (αγωγιμότητας). Συνέπεια των παραπάνω συνθηκών είναι μικτή βαρηκοΐα για τον ασθενή.

Ο ασθενής Ψ βιώνει φυσική βαρηκοΐα λόγω γήρατος (νευροαισθητήρια). Έπειτα από ένα ατύχημα τρυπάει το τύμπανό του (αγωγιμότητας). Και σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής καταλήγει με μικτή βαρηκοΐα.

Πως ο συνδυασμός νευροαισθητήριας βαρηκοΐας και βαρηκοΐας αγωγιμότητας επηρεάζει την ακοή;

Η απώλεια μπορεί να είναι από σχεδόν ασήμαντη έως βαριά. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας δυσκολεύει τον ασθενή να κατανοήσει τον συνομιλητή του. Δυσκολεύεται να ακούσει σωστά λέξεις που περιέχουν υψίσυχνους ήχους, όπως τα γράμματα Φ, Τ, Σ, ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλοι ήχοι/ θόρυβοι τριγύρω. Εάν ο ασθενής έχει νευροαισθητήρια βαρηκοΐα ή ομιλία και άλλοι ήχοι μπορεί να μοιάζουν παραμορφωμένοι. Έτσι ακόμη κι αν η ένταση της φωνής του συνομιλητή είναι αρκετά δυνατή, ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να διαχωρίσει τις λέξεις.

Αντιμετώπιση

Μερικοί τύποι βαρηκοΐας αγωγιμότητας απαιτούν αρχικά μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο για θεραπεία του στοιχείου που επηρεάζει την αγωγιμότητα πρώτα. Έπειτα θα τεθεί το θέμα της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας, για την αντιμετώπιση της οποίας ενδεχομένως να χρειαστούν ακουστικά βαρηκοΐας.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω βαρηκοΐα;

Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε συμπτώματα βαρηκοΐας ή άλλων συγγενών παθήσεων, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό που μπορεί να διαπιστώσει τι ανάγκες έχετε και να σας βοηθήσει καταλλήλως.