Μπορεί να αποφευχθεί η βαρηκοΐα;

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση με περίπλοκη απάντηση. Η βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από πληθώρα παραγόντων, κάποιοι από τους οποίους μπορούν να αποφευχθούν και άλλοι όχι. Είναι δύσκολο να γράψουμε σε ένα και μόνο άρθρο, χωρίς αυτό να καταλήξει μακροσκελές, όλους τους παράγοντες που προκαλούν βλάβη/ απώλεια ακοής και τους αντίστοιχους τρόπους για να προστατεύσουμε την ακοή μας. Γι’ αυτό, θα γράψουμε ένα άρθρο με συμβουλές για να αποφύγετε τον δεύτερο επικρατέστερο τύπο απώλειας ακοής – την τραυματική βαρηκοΐα.

Γνωρίζατε ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Αμερική πάσχει από τραυματική βαρηκοΐα; Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός. Μπορείτε όμως να προστατεύσετε την ακοή σας σε πολλές περιπτώσεις και αν το κάνετε συστηματικά, όχι μόνο αυξάνετε τις πιθανότητές σας να αποφύγετε την τραυματική βαρηκοΐα, αλλά μειώνετε και τις πιθανότητες της πρεσυβακουσίας (βαρηκοΐα που προκαλείται με το γήρας) που είναι ο επικρατέστερος τύπος βαρηκοΐας στον κόσμο. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να προστατέψετε την ακοή σας.

Ελαχιστοποιείστε την έκθεσή σας στους δυνατούς θορύβους

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τη βαρηκοΐα. Πως γνωρίζετε αν η ένταση είναι πράγματι πολύ υψηλή; Αν χρειάζεται να υψώσετε τη φωνή σας για να μιλήσετε με τους υπόλοιπους ή δεν ακούτε τι σας λένε οι διπλανοί σας ή αν ο θόρυβος πονάει τα αυτιά σας, γενικά οπουδήποτε η ένταση ξεπερνά τα 85dB είναι πολύ υψηλή. Μπορείτε εύκολα να μετρήσετε τα επίπεδα dB χρησιμοποιώντας είτε την εφαρμογή Sound Check της Starkey είτε την εφαρμογή της Pluggerz.

Φορέστε ωτοασπίδες

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείτε να αποφύγετε ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπως κάποιοι χώροι εργασίας, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, κέντρα διασκέδασης, περιποίηση του κήπου κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προστατεύετε τα αυτιά σας φορώντας ωτοασπίδες.

Προσέξτε την ένταση της μουσικής

Με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα σχεδόν όλοι έχουν κάτι στα αυτιά τους. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ακουστικά υψηλής ποιότητας για τη μουσική σας, τα οποία σας αποκόπτουν από τους θορύβους του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να μπορείτε να ακούτε σε μετριασμένη ένταση μουσική ακόμη και σε θορυβώδη μέρη. Ένας γενικός κανόνας για να διατηρείτε την ένταση της μουσικής σε ασφαλή επίπεδα είναι να μπορείτε να επικοινωνήσετε με ευκολία με κάποιον που βρίσκεται σε ένα μέτρο απόσταση, ενώ φοράτε τα ακουστικά. Αν δεν μπορείτε τότε η ένταση είναι πολύ δυνατά.

Αγοράστε λιγότερο θορυβώδη προϊόντα

Ίσως να μην έχετε αναλογιστεί πόσο θόρυβο κάνουν ορισμένες συσκευές του σπιτιού. Μερικά προϊόντα όμως, όπως παιχνίδια, μπλέντερ ή πιστολάκι μαλλιών μπορούν να υπερβούν τα 100dB. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερο από 15 λεπτά χρήσης για να βλάψετε την ακοή σας.

Μην βάζετε οτιδήποτε στα αυτιά σας

Όπως έχουμε πει ξανά τα αυτιά σας καθαρίζονται μόνα τους. Όταν βάζετε ξένα αντικείμενα μέσα στον ακουστικό σας πόρο μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση ή/και να τρυπήσετε το τύμπανό σας, το οποίο θα οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής. Εάν αισθάνεστε τα αυτιά σας βουλωμένα, επισκεφτείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα συνδέετε με τη βαρηκοΐα

Εξετάστε την ακοή σας

Η εξέταση ακοής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίζετε πως δουλεύει το αυτί σας. Εξετάζοντας τακτικά την ακοή σας θα μπορείτε να γνωρίζετε αν υπάρχουν αλλαγές και να αντιμετωπίσετε τυχόν απώλεια ακοής από την αρχή, πριν σας δημιουργήσει πρόβλημα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]