Ακουστικές δραστηριότητες που σας βοηθούν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα ακουστικά σας

Αντίθετα με τα γυαλιά οράσεως, σπάνια αγοράζουμε ακουστικά βαρηκοΐας με την πρώτη ένδειξη απώλειας ακοής. Αυτό συμβαίνει επειδή η βαρηκοΐα συνήθως επιδεινώνεται σταδιακά μέσα στα χρόνια, κατά τέτοιο τρόπο που δε γίνεται άμεσα αντιληπτή. Για ένα διάστημα θα λέτε στον εαυτό σας «είμαι εντάξει» και ίσως να ήσασταν πράγματι. Δυναμώνατε λίγο παραπάνω την τηλεόραση, ζητούσατε από τους συνομιλητές σας να επαναλάβουν τα λεγόμενά τους, σταματήσατε να πηγαίνετε σε θορυβώδη μέρη.

Μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα αισθανθείτε έτοιμοι για ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να έχουν περάσει χρόνια. Αγοράζετε λοιπόν εξατομικευμένα ακουστικά βαρηκοΐας και όλα ακούγονται πιο καθαρά, ενώ υπάρχουν μέχρι και ήχοι που ακούτε για πρώτη φορά. Μερικές φορές όμως – ειδικά κατά την περίοδο προσαρμογής σας στα ακουστικά βαρηκοΐας– εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε τι λένε ορισμένοι άνθρωποι. Αναρωτιέστε «Δεν θα έπρεπε τα ακουστικά βαρηκοΐας να το έχουν διορθώσει αυτό;».

Ήρθε η στιγμή να εκπαιδεύσετε ξανά τον εγκέφαλό σας

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως το χρονικό διάστημα που μειωνόταν η ακοή σας σταδιακά, ο εγκέφαλός σας αντίστοιχα λάμβανε όλο και λιγότερες πληροφορίες. Είναι πολύ πιθανό πως με τον καιρό, ο εγκέφαλος έμαθε να συγκεντρώνεται μόνο στους ήχους που μπορούσε να ακούσει και προγραμμάτισε τους νευρώνες που ήταν αρχικά υπεύθυνοι για τους χαμένους αυτούς ήχους σε άλλες λειτουργίες. Όταν τα ακουστικά βαρηκοΐας καθιστούν ακουστούς και πάλι αυτούς τους ήχους, ο εγκέφαλος πρέπει να εκπαιδευτεί εκ νέου προκειμένου να τους αξιοποιήσει σωστά.

Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι ακοοπροθετιστές συστήνουν στους χρήστες να φορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο όταν οι ίδιοι θεωρούν πως τα χρειάζονται. Όπως είναι αναγκαίο να κάνετε ένα σετ ασκήσεων συστηματικά για να γυμνάσετε οποιοδήποτε όργανο του σώματός σας, έτσι και η χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας απαιτεί εξάσκηση του εγκεφάλου. Η διαδικασία επανεκπαίδευσης δεν επιτυγχάνεται αμέσως, ωστόσο μπορεί να ενισχυθεί με κάποιες ακουστικές δραστηριότητες.

Ο ακοοπροθετιστής σας μπορεί να σας προτείνει τις σωστές δραστηριότητες.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ακουστικές δραστηριότητες και μπορούν να είναι τόσο απλές όσο να διαβάζετε δυνατά ένα βιβλίο, ή να ακούτε το βιβλίο σε κασέτα ενώ παράλληλα διαβάζετε την έντυπη μορφή. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα παιχνίδια στον υπολογιστή και εφαρμογές για έξυπνα κινητά (smartphones).

Μία τέτοια εφαρμογή είναι και το Hear Coach της Starkey Hearing Technologies (https://akouson.gr/applications/). Έχει τριών ειδών παιχνίδια με στόχο να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ικανότητά σας να επικοινωνείτε σε θορυβώδες περιβάλλον. Κάθε παιχνίδι έχει επίπεδα δυσκολίας που ξεκλειδώνουν όσο βελτιώνεστε. Μπορείτε μάλιστα να ελέγχετε την απόδοσή σας και να δείτε την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου.

Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε εύκολα στο σπίτι, οπότε έχετε χρόνο.

Αρχίστε να ακούτε καλύτερα και να ζείτε καλύτερα σύντομα.

Γιατί θα ήταν καλό να σκεφτείτε την εξάσκηση της ακοής σας; Αυτές οι ασκήσεις για τον εγκέφαλό σας, να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα στα ακουστικά βαρηκοΐας, ώστε να εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία τους στο έπακρο.

Σύντομα θα αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά να συμμετέχετε σε εργασίες, κοινωνικές δραστηριότητες ή ακόμη και χαμηλόφωνες συζητήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο σπίτι.

Υπάρχουν αρκετές ακουστικές δραστηριότητες διαθέσιμες για όλες τις ηλικίες. Για να βρείτε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς, ρωτήστε τον ακοοπροθετιστή σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλύτερα θα μπορείτε να ακούτε με λίγη εξάσκηση.

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2018/07/Listening-activities-for-hearing-aids