Μύθοι αναφορικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας

Η βαρηκοΐα είναι μία από τις παθήσεις με το μικρότερο ποσοστό αντιμετώπισης, για τους ενήλικες, σήμερα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ακοής και Επικοινωνίας στην Αμερική, ενώ 48 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν βαρηκοΐα, μόλις το 16% των γιατρών πραγματοποιούν εξετάσεις ακοής.

Όταν τόσοι λίγοι γιατροί εξετάζουν την υγεία της ακοής, πρέπει οι ασθενείς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επιδιώκουν οι ίδιοι τον ετήσιο έλεγχο της ακοής τους. Εάν η όρασή μας μειωνόταν, θα παίρναμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Γιατί δεν είμαστε εξίσου προστατευτικοί και με την ακοή μας;

Μερικά εμπόδια στην αντιμετώπιση οφείλονται στους μύθους που περιβάλλουν τα ακουστικά βαρηκοΐας. Όπως όμως συμβαίνει και με τους περισσότερους μύθους, συχνά είναι αβάσιμοι και μας εμποδίζουν από το να επιδιώξουμε διαθέσιμους τρόπους αντιμετώπισης και να διατηρήσουμε την καλή μας ακοή.

Ακολουθούν τέσσερις κοινές παρανοήσεις αναφορικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας

1. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα
Η τιμή των ακουστικών μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας αντιμετώπισης της βαρηκοΐας, και είναι αλήθεια ότι η συμβολή των ασφαλιστικών φορέων είναι ελλιπής. Μπορείτε όμως να μιλήσετε με τον ακοοπροθετιστή σας ώστε να βρείτε ένα ακουστικό που καλύπτει τη βαρηκοΐα σας, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα το ποσό που επιθυμείτε να διαθέσετε. Επίσης, θα πρέπει να θυμάστε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν επένδυση για το σύνολο της υγείας σας, αφού η βαρηκοΐα επηρεάζει πολύ περισσότερες πτυχές της ζωής σας, πέραν της ακοής.

2. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μόνο για ασθενείς με σοβαρή απώλεια ακοής
Το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές στη ζωή μας, «Η πρόληψη είναι το κλειδί». Εάν έχετε μετρίου βαθμού βαρηκοΐα ή εάν τα αυτιά σας έχουν υποστεί βλάβη από δυνατούς θορύβους, θα ήταν καλό να κάνετε μια εξέταση ακοής. Όταν ο εγκέφαλος καλείται να επεξεργαστεί αλλοιωμένους ήχους, χρειάζεται να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια και αυτό, κατά ορισμένους ερευνητές, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη μνήμη και τη νοητική ικανότητα του ασθενή. Ακόμη και η μέτρια βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει την αποκωδικοποίηση των ήχων που πραγματοποιεί ο εγκέφαλος. Εάν ο γιατρός σας έλεγε ότι είστε στο αρχικό στάδιο διαβήτη, θα λαμβάνατε τα απαραίτητα μέτρα, δε θα μένατε άπραγοι μέχρι να σοβαρέψει. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με την ακοή σας.

3. Χρειάζομαι μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας
Αν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε βαρηκοΐα, χωρίς να έχετε κάνει κάποια εξέταση, τότε το πιθανότερο είναι πως η απώλεια είναι πιο σοβαρή απ’ όσο υπολογίζετε και στα δύο αυτιά. Το άλλο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι πως τα δύο αυτιά και ο εγκέφαλος δουλεύουν μαζί, για να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται τους ήχους σωστά σε ένα σύστημα που λέγεται αμφιωτική ακοή. Στοιχεία και από τα δύο αυτιά επιτρέπουν στον εγκέφαλο να καθορίσει πως πρέπει να επεξεργαστεί την ηχητική πληροφορία, την προέλευση της και την κατεύθυνση της. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάτε η διπλή εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο έχοντας ένα ξεφούσκωτο λάστιχο και ένα καλό, όμως σίγουρα δεν θα είναι η καλύτερη διαδρομή.

4. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι για τους ηλικιωμένους
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ένα εργαλείο για να αποκαταστήσετε και να διατηρήσετε την καλή ακοή σας, ασχέτως ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι η βαρηκοΐα επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους, συνήθως το πρόβλημα ξεκινάει χρόνια πριν. Ο εξαιρετικά θορυβώδης κόσμος που ζούμε, μαζί με την αγάπη μας για τα ακουστικά μουσικής, συμβάλλουν στην βαρηκοΐα των νέων γενεών. Στην πράξη, δεν μετράει τι ηλικία έχετε. Εάν έχετε βαρηκοΐα, ζητήστε βοήθεια για να την αντιμετωπίσετε.

Κλείστε σήμερα το δωρεάν ραντεβού σας! 

Συμπληρώστε τη φόρμα ή καλέστε τηλεφωνικά για να προγραμματίστε το ραντεβού σας σ’ ένα από τα κέντρα ακοής μας.