Υπάρχει τρόπος να βοηθήσω ένα αγαπημένο πρόσωπο με βαρηκοΐα;

Γνωρίζουμε ότι αν η βαρηκοΐα δεν αντιμετωπισθεί, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Μελέτες συνδέουν την αγνοημένη βαρηκοΐα με το άγχος, την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση, μέχρι και την άνοια. Η βαρηκοΐα που δεν έχει αντιμετωπισθεί αυξάνει επίσης τις πιθανότητες πτώσης, βάζοντας την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο.

Δεν είναι όμως μόνο ο βαρήκοος που επηρεάζεται. Η απώλεια ακοής επηρεάζει συζύγους, συγγενείς και φίλους. Η επανάληψη των όσων έχουν λεχθεί ξανά και ξανά σε μία συζήτηση μπορεί να καταλήξει εξαντλητική και εκνευριστική. Μπορεί επίσης να είναι στενόχωρο για τους συγγενείς και φίλους ενός βαρήκοου να τον βλέπουν να απομονώνεται από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος απολάμβανε.

Μην επιτρέπετε την άρνησή τους

Καλό είναι να ενθαρρύνετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να ζητήσει βοήθεια για τη βαρηκοΐα του, ακόμη και όταν δεν γνωρίζετε πως μπορείτε να βοηθήσετε. Είναι σημαντικό να τους μιλάτε ευθέως για την απώλεια ακοής τους, υπενθυμίζοντάς τους το διακριτικά κάθε φορά που σας ζητάνε να επαναλάβετε μέρος της συζήτησης που έχασαν.

Δυστυχώς, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, οι μικρές προσπάθειες που κάνουμε για να τους διευκολύνουμε μπορεί να τους επιτρέψουν να καθυστερήσουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν απλά επαναλαμβάνουμε ή αναδιατυπώνουμε τα όσα λέμε, μπορεί να τους εμποδίσουμε να αντιληφθούν πόσα πραγματικά έχουν χάσει. Βεβαιωθείτε ότι οι καλοπροαίρετες πράξεις σας δεν εμποδίζουν το αγαπημένο σας πρόσωπο να καταλάβει πόσο επηρεάζει η βαρηκοΐα τη ζωή του.

Προγραμματίστε για αυτούς έναν έλεγχο ακοής

Προσφερθείτε να προγραμματίσετε το πρώτο τους ραντεβού με έναν ακοοπροθετιστή. Μπορείτε επίσης να συγκεντρώσετε χρήσιμες πληροφορίες για τη βαρηκοΐα, την αντιμετώπισή της και τις συνέπειες της όταν αγνοείται, προκειμένου να είναι ενήμεροι και να νιώθουν πιο άνετα στο πρώτο τους ραντεβού.

Καταγράψτε ό,τι ερωτήσεις έχετε για τη βαρηκοΐα και ζητήστε από τον ειδικό τις απαντήσεις. Ένας ακοοπροθετιστής θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα της εξέτασης ακοής, θα προτείνει την καλύτερη λύση για την απώλεια ακοής του αγαπημένου σας προσώπου και θα σας λύσει όλες τις απορίες.

Όσο πιο σύντομα ζητήσετε βοήθεια, τόσο πιο χαρούμενοι θα είναι όλοι

Μην εκπλαγείτε αν το αγαπημένο σας πρόσωπο διστάζει να ζητήσει βοήθεια για τη βαρηκοΐα του. Να είστε ευγενικοί και συνάμα επίμονοι. Κατά μέσο όρο παίρνει 5 με 7 χρόνια μέχρι ένας βαρήκοος να προβεί σε αγορά ακουστικού. Ενδεχομένως δηλαδή το αγαπημένο σας πρόσωπο να γνωρίζει ήδη για το πρόβλημα της ακοής του και απλά να χρειάζεται μια μικρή παρότρυνση και υποστήριξη για να το αντιμετωπίσει.

Υπενθυμίστε τους ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, μόνο να κερδίσουν. Να είστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί για να τους βοηθήσετε να δεχθούν τη βοήθεια από την οποία θα επωφεληθείτε και οι δύο.

Βρείτε το κοντινότερο κέντρο ακοής της περιοχής σας

Η akouson διαθέτει κέντρα ακοής σε Σύνταγμα, Πειραιά, Περιστέρι, Μοσχάτο, Σαλαμίνα και Αίγινα. Βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας για το κάθε ένα εδώ και προγραμματίστε σήμερα το δωρεάν ραντεβού σας.