Ο προσωπικός ενισχυτής ακοής είναι φθηνότερος, γιατί να αγοράσω ακουστικά;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θεωρούνται ακριβά και πολλοί ψάχνουν για φθηνότερες εναλλακτικές, όπως είναι οι προσωπικοί ενισχυτές ακοής. Αυτές οι εναλλακτικές μπορεί να κοστίσουν από 6€ έως λίγο παραπάνω από 100€, είναι όμως μια καλή επιλογή;

Ο David Gauvey Herbert τόνισε πρόσφατα, σε άρθρο του στο Bloomberg Business, τον βαθμό στον οποίο έφτασε ο συνθέτης Richard Einhom για να βοηθήσει τον εαυτό του μετά από μία αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Ο συνθέτης έχει ένα σακίδιο γεμάτο συσκευές για μια ποικιλία καταστάσεων:

  1. Ένα ακουστικό που συνδέεται με iPhone, για να αυξάνει την ένταση των τηλεφωνικών κλήσεων, της μουσικής και των θορύβων του περιβάλλοντος, αξίας 300€
  2. Ένα ακουστικό που τον βοηθάει να διακρίνει τους διάφορους μουσικούς τόνους όσο συνθέτει νέα έργα, αξίας 500€
  3. Ένα μικρόφωνο αξίας 45€ μαζί με μία εφαρμογή αξίας 5€, που τον βοηθά να απομονώσει τις φωνές σε θέατρα και εστιατόρια
  4. Επιπλέον μικρόφωνα, αξίας 700€ για να τα φορούν οι συνομιλητές του.

Πολλές συσκευές έναντι μίας

Αυτή είναι μια καλή λύση για κάποιον που δεν τον νοιάζει αν κυκλοφορεί με μια συλλογή συσκευών αξίας περίπου 1600€ και να τις αλλάζει χειροκίνητα κάθε φορά που αλλάζει χώρο, συναντά διαφορετικούς ήχους ή αλληλοεπιδρά με άλλα άτομα.

Αυτές οι συσκευές είναι γνωστές ως προσωπικοί ενισχυτές ακοής/ ήχου και ενώ είναι πιο φθηνές από τα ακουστικά βαρηκοΐας, δεν μπορούν πράγματι να τα ανταγωνιστούν ως προς τα μακροπρόθεσμα οφέλη που προσφέρουν σε ό,τι αφορά την υγεία, την άνεση ή τα χαρακτηριστικά.

Αδιάκριτα και άβολα

Οι ασθενείς με βαρηκοΐα συνήθως αναζητούν άνεση και ευκολία, πέρα από εξαιρετική απόδοση ήχου. Χρησιμοποιώντας μια ομάδα συσκευών προκειμένου να επιτύχετε την επιθυμητή απόδοση, κάποιες εκ των οποίων μπορεί να απαιτούν να κρατάτε μικρόφωνο μπροστά στο πρόσωπο κάποιου άλλου, όχι μόνο δεν είναι βολικό, αλλά αδιάκριτο και ορισμένες φορές κοινωνικά μη αποδεκτό.

Οι καταναλωτές με βαρηκοΐα δε θέλουν να δρουν εις βάρος άλλων. Τα ακουστικά βαρηκοΐας που λειτουργούν ασύρματα και συνδυάζονται με την έξυπνη τεχνολογία της εποχής μας – tablets, τηλέφωνα, ρολόγια – προσφέρουν άνεση, την επιθυμητή ποιότητα ήχου και τη δυνατότητα να διατηρήσουν φυσική επικοινωνία.

Ένα μέγεθος εφαρμόζει σε όλα

Οι ενισχυτές ακοής είναι πιο φθηνοί γιατί δεν προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός. Ενώ μπορεί να καλύπτουν τις ανάγκες ορισμένων που χρειάζονται μόνο ενίσχυση των χαμηλών ήχων, οι ακοολόγοι και οι ακοοπορθετιστές δεν τους πουλάνε συνήθως, παρότι συστήνουν κάποια προϊόντα για συγκεκριμένη χρήση.

Όπως διαπίστωσε ο Herbert όταν προσπάθησε να βάλει έναν ενισχυτή ακοής στον εαυτό του, βάζοντας τελικά τη συσκευή σε ένα αυτί γεμάτο κερί, είναι εύκολο να τραυματιστεί το αυτί και να χρειαστεί επαγγελματικός καθαρισμός. Ο πρόεδρος της Ακοολογικής Ακαδημίας Αμερικής, κος. Erin Miller, δήλωσε πως η ανάγκη για επίσκεψη σε γιατρό δεν απαλείφεται από το internet και υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ενισχυτές ακοής είναι η έλλειψη επικοινωνίας με έναν επαγγελματία. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κάποιος έχει ελέγξει τα αυτιά του ασθενή πρώτα».

Αφήστε το σε έναν επαγγελματία

Και ο Miller έχει δίκαιο, αφού υπάρχουν πολυάριθμες συνθήκες του έσω ωτός που μόνο ένας ακοολόγος μπορεί να αναγνωρίσει και να θεραπεύσει. Μερικές από αυτές μπορεί να προκαλέσουν βραχυχρόνια ή και μόνιμή βλάβη της ακοής, έτσι αν ένας καταναλωτής επιλέξει να μη συμβουλευτεί επαγγελματία και αγοράσει αυτόνομα έναν ενισχυτή ακοής, ρισκάρει να δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά. Η τοποθέτηση οποιουδήποτε αντικειμένου μέσα στο αυτί χωρίς την καθοδήγηση και τις οδηγίες ενός ειδικού μπορεί να προκαλέσει πληγή ή και περαιτέρω ζημιά.

Οι κατασκευαστές των ενισχυτών ακοής διαφωνούν με τη γνώμη του Miller και υποστηρίζουν πως αντιθέτως, για αυτόν το λόγο θα έπρεπε να τοποθετηθούν στα ίδια καταστήματα που πωλούνται και τα ακουστικά βαρηκοΐας. Όμως, σε αντίθεση με τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να βοηθούν τους ασθενείς να ακούν άνετα σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων σε πολλά διαφορετικά ακουστικά περιβάλλοντα μέσω μιας και μόνο συσκευής, οι περισσότεροι ενισχυτές ακοής που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι σχεδιασμένοι για μία μόνο χρήση ή ένα μικρό εύρος.

Αισθανθείτε άνεση και ευκολία

Συμβουλεύουμε τους καταναλωτές πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά ενισχυτή ακοής ή βοηθητικών συσκευών, να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται από τους κατασκευαστές των προϊόντων.

Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να απαιτούν εξετάσεις, επιλογή και εφαρμογή από επαγγελματίες, έχουν όμως περισσότερα πλεονεκτήματα όπως άνεση και ευκολία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ακουστικό βαρηκοΐας Halo iQ, το οποίο συνδέεται ασύρματα με Apple συσκευές όπως iPhone και Apple Watch. Οι χρήστες μπορούν να αναμεταδίδουν τηλεφωνικές κλήσεις, μουσική, ήχο από βίντεο και άλλα πολυμέσα, να ρυθμίζουν την ένταση του ήχου από το κινητό τους, να αποθηκεύσουν μνήμες με γεωγραφική τοποθεσία ώστε να ρυθμίζονται αυτόματα τα ακουστικά οπότε επισκέπτονται το συγκεκριμένο σημείο, ενώ τέλος μπορούν μέσω εφαρμογής να εντοπίσουν τα χαμένα τους ακουστικά.

Επιπλέον, επειδή τα ακουστικά βαρηκοΐας ελέγχονται από το κινητό ή το ρολόι τους, οποιεσδήποτε ρυθμίσεις είναι διακριτικές και δεν επεμβαίνουν στην επικοινωνία.

Ιατρικές συσκευές και ψυχαγωγικά προϊόντα

Οι ενισχυτές ακοής δεν είναι ιατρικές συσκευές για ιατρική χρήση. Είναι ψυχαγωγικά προϊόντα με στόχο να ενισχύσουν περαιτέρω την ακοή ανθρώπων που ήδη ακούν καλά, και όπως διαπιστώσαμε από την περίπτωση του Einhorn, χρειάζονται πολυάριθμοι ενισχυτές ακοής για να προσφέρουν μονάχα ένα μέρος των όσων προσφέρει ένα μικρό ακουστικό βαρηκοΐας.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να μοιάζουν ακριβά σε σύγκριση με τους ενισχυτές ακοής, όμως προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα, άνεση, λειτουργίες που αφορούν στην υγεία και την ευεξία και τέλος χρειάζονται ελάχιστες έως καθόλου ρυθμίσεις.

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2018/01/PSAPS-are-cheaper