Ποια είναι τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας για παιδιά;

Τα παιδιά με υγιή ακοή, αντιλαμβάνονται τη γλώσσα και την ομιλία προτού αρχίσουν ακόμα να μιλάνε. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να αναπτύξουν αντίστοιχα τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες τα παιδιά που παρουσιάζουν βαρηκοΐα. Η επιλογή των ακουστικών βαρηκοΐας στηρίζεται στον στόχο να επικοινωνεί το παιδί σε όλες τις εντάσεις ομιλίας (χαμηλόφωνη, μέτρια και δυνατή). Η τεχνολογία που θα επιλεγεί, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τον τύπο και τον βαθμό βαρηκοΐας.

Οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας (BTE – Behind the ear)

Συνήθως στα παιδιά τοποθετούνται οπισθωτιαία ακουστικά. Τα εν λόγω ακουστικά έχουν τον μηχανισμό πίσω από το αυτί ενώ ένα εκμαγείο κατασκευασμένο στα μέτρα του παιδιού, τοποθετείται μέσα στο αυτί, στέλνοντας τον ήχο από το ακουστικό στο εσωτερικό του αυτιού. Όσο μεγαλώνει το παιδί το εκμαγείο αντικαθίσταται συνεχώς από νέα.

Οι βασικοί λόγοι που προτιμώνται τα οπισθωτιαία ακουστικά στις περιπτώσεις παιδικής βαρηκοΐας είναι:

  • Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, το ίδιο και τα αυτιά τους. Όσο μεγαλώνει το παιδί, αντικαθίστανται τα εκμαγεία με μικρό όμως οικονομικό κόστος. Ανάλογα την ηλικία και τον ρυθμό ανάπτυξης ενός παιδιού, το εκμαγείο χρειάζεται αλλαγή κάθε 3 με 12 μήνες.
  • Θέματα ασφαλείας. Τα οπισθωτιαία ακουστικά είναι ασφαλή και άνετα για όλα τα παιδιά, ειδικότερα τα δραστήρια. Τα οπισθωτιαία ακουστικά έχουν επίσης, πλήκτρα για έλεγχο της έντασης του ήχου, ανθεκτικό πορτάκι μπαταρίας για να μην ανοίγει εύκολα και είναι αδιάβροχα.
  • Ανθεκτικότητα. Τα οπισθωτιαία ακουστικά χρειάζονται λιγότερες επισκευές και ανακατασκευές από τα ενδωτιαία.
  • Ευελιξία. Κάποιες βαρηκοΐες είναι προοδευτικές, η απώλεια ακοής δηλαδή αυξάνεται με τον καιρό. Τα οπισθωτιαία ακουστικά έχουν μεγαλύτερο εύρος έντασης και είναι πιο ευέλικτα σε προσαρμογές, συνεπώς αν τυχόν η βαρηκοΐα αλλάξει μπορούν να προσαρμοστούν.

Ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας (ITE – In the ear)

Μερικοί έφηβοι προτιμούν να φορέσουν ενδωτιαία ακουστικά. Αυτό μπορεί να αποτελεί επιλογή για κάποιους, όχι όμως για όλους τους εφήβους. Ανάλογα με τον τύπο και τον βαθμό βαρηκοΐας, ένα ενδωτιαίο μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επιλογή.

Τι να περιμένετε από ένα ακουστικό

Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν θεραπεύουν την βαρηκοΐα. Είναι βοηθήματα ακοής που απλώς ενισχύουν την ακοή του ασθενή και χρειάζονται ένα χρόνο προσαρμογής ώστε ο εγκέφαλος να συνηθίσει ξανά τους ήχους που έχει ξεχάσει και δεν αναγνωρίζει πια. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο βελτιώνονται και τα ακουστικά βαρηκοΐας, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο το αποτέλεσμα φυσικής ακοής.

Πηγή: http://www.hearingloss.ca/hearing-aids-for-kids/