fbpx
 

Πως μπορούμε να προστατέψουμε την ακοή μας

Πως μπορούμε να προστατέψουμε την ακοή μας

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τόσο τη δική μας ακοή, όσο και των γύρω. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα για τον καθέναν μας ξεχωριστά, καθώς και συστάσεις για γονείς, δασκάλους, προϊσταμένους και κατασκευαστές. Ακολουθούν παραδείγματα.

Ανεξάρτητοι χρήστες:

Χαμηλώστε την ένταση
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η ένταση του ήχου θα πρέπει να διατηρείται κάτω των 85dB, για χρονική διάρκεια μικρότερη των 8 ωρών ημερησίως. Όταν ο περιβάλλων θόρυβος είναι πολύ δυνατός, ο ομιλητής καταλήγει να φωνάζει για να τον ακούν οι ακροατές του. Αντίστοιχα, είναι δύσκολο για έναν ακροατή να καταλάβει κάποιον που απέχει μόλις 1 μέτρο, ή οι ακροατές αισθάνονται πόνο ή ένα κουδούνισμα στα αυτιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και μια μικρή μείωση της έντασης του ήχου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτή τη μείωση και αυτόνομα με τις παρακάτω πρακτικές.

Φορώντας ωτοασπίδες. Σε βραδινά κέντρα, μπαρ, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλα θορυβώδη μέρη, φορέστε ωτοασπίδες για να προστατέψετε την ακοή σας. Οι σωστά τοποθετημένες ωτοασπίδες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το επίπεδο έκθεσης της ακοής σε δυνατό θόρυβο. Για να είμαστε πιο ακριβής, εάν τοποθετηθούν σωστά, οι ωτοασπίδες μπορούν να μειώσουν από 5 έως 45dB την ένταση του ήχου, ανάλογα με το είδος των ωτοασπίδων.
Χρήση ακουστικών που εφαρμόζουν σωστά στο αυτί και διαθέτουν τεχνολογία αφαίρεσης θορύβων. Τα ακουστικά που εφαρμόζουν σωστά στο αυτί σας, επιτρέπουν να ακούτε μουσική καθαρά, σε χαμηλότερη ένταση. Επιπροσθέτως, τα ακουστικά με τεχνολογία αφαίρεσης θορύβων, αποκλείουν τους εξωτερικούς θορύβους, επιτρέποντας σας να ακούτε μουσική σε ακόμη χαμηλότερη ένταση, απ’ ότι με τα άλλα ακουστικά. Ειδικά αν συνηθίζετε να ακούτε μουσική με ακουστικά, μέσα σε τραίνο, metro ή αεροπλάνο, καλό θα ήταν να επιλέξετε ακουστικά με τεχνολογία αφαίρεσης θορύβων.
Να τηρούνται τα επίπεδα ασφαλούς ακοής. Ένας ακόμη τρόπος να διατηρείτε την ένταση σε χαμηλά επίπεδα, είναι να ρυθμίζετε την ένταση του ήχου στο Mp3 Player σας έως το 60% της δυνατότητας της συσκευής.

Μειώστε το χρόνο που περνάτε σε θορυβώδεις δραστηριότητες
Η διάρκεια της έκθεσης σε δυνατούς ήχους είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες τραυματικής βαρηκοΐας. Μειώστε τη διάρκεια και κατά συνέπεια τον κίνδυνο με τους παρακάτω τρόπους.
Κάντε σύντομα διαλείμματα. Όταν πηγαίνετε σε βραδινά κέντρα, μπαρ, αθλητικές εκδηλώσεις ή άλλα θορυβώδη μέρη, καλό θα ήταν να κάνετε σύντομα διαλείμματα ώστε να μειώνετε τη συνολική διάρκεια έκθεσης σε δυνατό ήχο.
Απομακρυνθείτε από την πηγή του ήχου. Μείνετε όσο πιο μακριά γίνεται από το ηχείο, όταν βρίσκεστε σε κάποια εκδήλωση. Επιλέξτε καλύτερα ένα πιο ήσυχο μέρος ώστε να μειώσετε τα επίπεδα έκθεσης.
Περιορίστε την καθημερινή χρήση Mp3 Player και λοιπών συσκευών. Πέραν του ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε την ένταση σε χαμηλά επίπεδα, ο περιορισμός χρήσης τέτοιων συσκευών σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, βοηθάει πολύ στη μείωση της έκθεσης σε βλαβερή ένταση ήχου.

Ενημερωθείτε σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα ακοής
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε ενήμεροι για τα ασφαλή επίπεδα ακοής στις προσωπικές σας συσκευές όπως είναι τα Mp3 Players και τα κινητά. Η τεχνολογία των smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρηση της έκθεσης σε θορύβους και να σας πληροφορεί για το ρίσκο τραυματικής βαρηκοΐας. Υπάρχουν εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που σας δείχνουν την ένταση του ήχου και υποδεικνύουν αν είναι επικίνδυνη για την ακοή. Αυτές οι εφαρμογές είναι εύκολο να εγκατασταθούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετρούν την ένταση του θορύβου στο περιβάλλον που βρίσκεστε και να υποδεικνύουν ενδεχόμενο κίνδυνο τραυματικής βαρηκοΐας.

Δώστε σημασία στις ενδείξεις βαρηκοΐας
Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από βαρηκοΐα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Είτε σε περίπτωση εμβοών, είτε αν έχετε δυσκολία ακοής ήχων υψηλών συχνοτήτων όπως είναι το κουδούνι, το τηλέφωνο ή το ξυπνητήρι, είτε δυσκολία κατανόησης ομιλίας –  ιδιαίτερα μέσω τηλεφώνου –  είτε αν υπάρχει δυσκολία παρακολούθησης συζήτησης σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όπως εστιατόρια ή χώρους εκδηλώσεων.

Κάντε συχνά εξετάσεις ακοής
Αυτό βοηθάει να διαπιστώσετε τυχόν απώλεια ακοής έγκαιρα. Άτομα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και νέων θα πρέπει να εξετάζονται συχνά. Προκειμένου να επιτύχουμε αυτό, σχολεία, εργασιακοί χώροι και κοινωνίες ενθαρρύνονται να προγραμματίζουν εξετάσεις ακοής ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς θα πρέπει να παίζουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση των παιδιών τους αναφορικά με την ασφαλή ακοή και την έκθεσή τους σε δυνατό θόρυβο. Θα πρέπει επίσης να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι καθηγητές

Παιδιά και έφηβοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους έκθεσης τους σε δυνατούς ήχους από λανθασμένη χρήση προσωπικών συσκευών όπως Mp3 Players και κινητά, ενώ αντίστοιχα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναπτύξουν συνήθειες ασφαλούς ακοής. Τέτοιες πληροφορίες θα πρέπει να δίνονται κατά τα μαθήματα που αφορούν στην υγεία, καθώς και σε μαθήματα μουσικής και χορού.

Τι μπορούν να κάνουν οι γιατροί

Οι γιατροί έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ενημέρωση εφήβων και νέων σχετικά με την προστασία της ακοής. Γιατροί, νοσοκόμες, ακοολόγοι και λογοθεραπευτές μπορούν να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν και να προωθήσουν τις σωστές ακουστικές συνήθειες.

Τι μπορούν να κάνουν οι προϊστάμενοι

Οι υπεύθυνοι χώρων όπου τα επίπεδα θορύβου είναι υψηλά, όπως βραδινά κέντρα, μπαρ, σινεμά, αθλητικές εκδηλώσεις – ακόμη και ομάδες γυμναστικής – παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και ασφάλεια των θαμώνων. Για να εξασφαλίσουν την υγιή ακοή πρέπει:

  • Να οριοθετούν και να τηρούν την ένταση της μουσικής σε ασφαλή επίπεδα
  • Να προσφέρουν δωρεάν ωτοασπίδες σε όλους τους πελάτες, μαζί με την κατάλληλη ενημέρωση για τη σωστή χρήση τους
  • Να έχουν δωμάτια χαλάρωσης, όπου η μουσική είναι σε πολύ χαμηλότερη ένταση, κάτω από το ανώτατο όριο των 85dB
  • Να υπάρχουν εμφανείς σημάνσεις σε όλο τον χώρο, με ενημερωτικά μηνύματα για τον κίνδυνο τραυματικής βαρηκοΐας όταν η ένταση του ήχου είναι εξαιρετικά υψηλή

 

Τι μπορούν να κάνουν οι κατασκευαστές

Οι κατασκευαστές προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής ήχου διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να σχεδιάσουν τις εν λόγω συσκευές με συστήματα ασφαλείας. Πολλοί έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή τέτοιων συστημάτων στην παραγωγή τους. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να θέσουν εκείνοι το ανώτατο όριο έντασης στη συσκευή, χάρη στο λογισμικό της. Αντίστοιχα, δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να θέσουν το ανώτατο όριο στις συσκευές των παιδιών τους και να το κλειδώσουν με κωδικό. Μια άλλη συσκευή εμφανίζει στην οθόνη μηνύματα με τα επίπεδα dB σε κάθε αυξομείωση της έντασης της μουσικής, ενημερώνοντας παράλληλα τον χρήστη να τηρεί το όριο των 85dB. Αυτά τα μέτρα όχι μόνο προστατεύουν τους χρήστες, αλλά συμβάλλουν κιόλας στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον κίνδυνο τραυματικής βαρηκοΐας λόγω δυνατής μουσικής ή έντονου θορύβου. Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν επίσης να τοποθετήσουν μόνιμες προειδοποιητικές σημάνσεις στο προϊόν και στην εξωτερική συσκευασία του.

Πηγή: World Health Organization