Πώς να διατηρείτε τα αυτιά σας καθαρά

Τι είναι το κερί και πως μπορώ να το καθαρίσω με ασφάλεια;

Πρώτα από όλα, το κερί στο αυτί μας είναι φυσικό και αναγκαίο – υπάρχει λόγος που τα αυτιά μας αναπτύχθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το κερί λειτουργεί ως φυσικό λιπαντικό που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα στον ακουστικό πόρο. Επίσης δημιουργεί ένα φυσικό εμπόδιο που αποτρέπει τη βρωμιά ή ξένα αντικείμενα να φτάσουν την τυμπανική μεμβράνη.

Επιπλέον, το κερί έχει ρόλο κλειδί στον καθαρισμό του αυτιού. Όσο το δέρμα στον ακουστικό μας πόρο αναπτύσσεται και βγαίνει προς τα έξω, παρασύρει μαζί του και κερί. Κατά τη διαδικασία αυτή το κερί εγκλωβίζει βρωμιά και νεκρό δέρμα και όλα μαζί βγαίνουν έξω από το αυτί. Εάν αισθάνεστε ενόχληση από το κερί, το μάσημα και το χασμουρητό μπορούν να σας βοηθήσουν να μετακινηθεί το κερί προς τα έξω.

Συμβουλές για ασφαλή καθαρισμό των αυτιών

Να θυμάστε ότι χρειαζόμαστε το κερί προκειμένου να προστατέψουμε το τύμπανό μας. Άρα δε χρειάζεται, ούτε είναι σωστό να καθαρίζετε υπερβολικά το αυτί σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια το περίσσιο κερί από το εξωτερικό μέρος του ακουστικού σας πόρου με ένα βρεγμένο ύφασμα, μην προσπαθήσετε όμως να το αφαιρέσετε με μπατονέτες ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Γιατί όχι;

  • Μπορεί να γδάρουν ή να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού σας πόρου, εκθέτοντάς το σε μικρόβια.
  • Μπορούν να σπρώξουν το κερί βαθύτερα στον ακουστικό σας πόρο αντί να το τραβήξουν προς τα έξω.
  • Οι μπατονέτες δεν προορίζονται για να αφαιρούν οτιδήποτε από το αυτί.

Εάν νομίζετε ότι έχει βουλώσει το αυτί σας, έχετε κάποιο ξένο αντικείμενο στο αυτί σας η πιστεύετε ότι έχει μαζέψει πολύ κερί, επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό.

Πως θα πρέπει να καθαρίζω τα αυτιά των παιδιών μου;

Με τον ίδιο τρόπο που καθαρίζετε και τα δικά σας: ελάχιστα, χωρίς να τοποθετείτε ξένα αντικείμενα μέσα στο αυτί. Παρότι αρκετές εταιρίες παράγουν μπατονέτες για παιδιά, ή σχεδιασμένες ώστε να μην μπαίνουν βαθιά στον ακουστικό πόρο, παραμένουν τραχιές για το δέρμα του πόρου και για αυτό το λόγο δεν τις συνιστούμε. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ένα βρεγμένο πανί για να σκουπίσετε το κερί μόνο από το εξωτερικό τμήμα του αυτιού.

Αντιμετωπίζοντας τη συσσώρευση κεριού

Γενικά τα αυτιά μας παράγουν την ιδανική ποσότητα κεριού ώστε να διατηρούνται καθαρά. Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι παράγουν παραπάνω κερί. Αυτό μπορεί να προκληθεί είτε από υπερβολικό καθαρισμό του αυτιού, καθώς το αυτί αναγκάζεται να παράξει περισσότερο κερί προκειμένου να αναπληρώσει την χαμένη ποσότητα, είτε από ιατρικά αίτια. Αν αισθάνεστε ότι έχετε πολύ κερί, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό.

Κερί και ακουστικά βαρηκοΐας

Μερικές φορές τα ακουστικά βαρηκοΐας συμβάλλουν στην αίσθηση ότι τα αυτιά μας είναι γεμάτα κερί καθώς τοποθετούνται στον ακουστικό πόρο και εμποδίζουν το κερί να βγει προς τα έξω φυσιολογικά. Τα περισσότερα ακουστικά έχουν ειδικά φίλτρα ακριβώς για αυτό το λόγο, τα οποία πρέπει να αλλάζονται συστηματικά. Εάν παραλείψετε αυτό το βήμα τότε και το αυτί σας κινδυνεύει να γεμίσει κερί, και το ακουστικό βαρηκοΐας σας να πάθει βλάβη.