Πόσο σημαντική είναι η χρήση ωτοασπίδων;

Πρόληψη Βαρηκοϊας

Πόσο σημαντική είναι η χρήση ωτοασπίδων;

Η βαρηκοΐα είναι ένα προοδευτικό και φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης. Ωστόσο, ο υπερβολικός θόρυβος είναι πάντα η βασική αιτία και ειδικά την τελευταία δεκαετία με το σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου η ένταση του ήχου είναι συχνά πολύ υψηλά, έχει παρατηρηθεί αύξηση 30% των ασθενών βαρηκοΐας.

Μόνιμη βαρηκοΐα μπορεί να προκύψει ακόμη και σε 10 δευτερόλεπτα, μέσω της έκθεσης σε κάποιους δυνατούς ήχους χωρίς προστασία.

Για αυτό το λόγο η χρήση ωτοασπίδων Pluggerz είναι απαραίτητη υπό ορισμένες συνθήκες καθώς και η μείωση της έντασης του ήχου όταν αυτό είναι ελεγχόμενο.

Για παράδειγμα:

  • Αν το επίπεδο ήχου στη δουλειά σας ξεπερνά τα 85dB, μειώστε το επίπεδο θορύβου φορώντας ακουστικά προστασίας/ωτοασπίδες Pluggerz
  • Χαμηλώστε την ένταση της τηλεόρασης, του στερεοφωνικού και του iPod. Προσέξτε ιδιαίτερα αν φοράτε ακουστικά κεφαλής ή ακουστικά βύσματα.
  • Φροντίστε να μην αυξάνετε πολύ την ένταση του στερεοφωνικού του αυτοκινήτου σας, προκειμένου να αντισταθμίσετε το θόρυβο του κινητήρα ή του ανέμου.
  • Φορέστε ειδικά κατασκευασμένες ωτοασπίδες Pluggerz με φίλτρο ή απλές αν πηγαίνετε σε ροκ συναυλίες ή κλαμπ διασκέδασης και μην στέκεστε κοντά στα μεγάφωνα.
  • Φορέστε ειδικές ωτοασπίδες Pluggerz ή ακουστικά καταστολής θορύβου αν χρησιμοποιείτε θορυβώδη εργαλεία όπως ηλεκτρικό τρυπάνι ή μηχανή του γκαζόν.
Βαρηκοΐα μπορεί να προκύψει ακόμη και από απλές καθημερινές συνήθειες που όμως είναι βλαβερές.

Για να αποφύγετε βλάβη από ξένα αντικείμενα ακολουθήστε τις δύο παρακάτω συμβουλές:

  • Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Μπορεί να σπρώξετε το κερί πιο μέσα προς το τύμπανο και με αυτό τον τρόπο να του κάνετε ζημιά ή και να αυξήσετε την παραγωγή κεριού από το αυτί.
  • Αποφύγετε να πλένεστε με ακάθαρτο νερό για να μην προκαλέσετε μόλυνση στα αυτιά σας.