fbpx
 

Οι βασικοί λόγοι για να μην αναβάλλετε άλλο την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας

Οι βασικοί λόγοι για να μην αναβάλλετε άλλο την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας

Είναι σύνηθες να αντιστέκεται κάποιος στην αγορά και την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας ή ακόμη και στην σκέψη ότι ίσως να τα χρειάζεται. Η απώλεια της ακοής συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου, ακόμη και δεκαετίες, και το γεγονός ότι γίνεται σταδιακά μπορεί να μας μπερδέψει και να μην αντιληφθούμε πόσο δεν ακούμε πλέον.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς που πήγαν για ακοόγραμμα, το έκαναν έπειτα από προτροπή κάποιου φίλου, συνεργάτη ή συγγενή τους. Και πάλι όμως,  παίρνει χρόνο μέχρι αυτές οι προτροπές να οδηγήσουν σε πράξεις. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια από τη στιγμή που θα ενημερωθούν για την απώλεια ακοής τους, έως ότου αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτό είναι κατανοητό ως ένα βαθμό, δεδομένου ότι συχνά δεν καταλαβαίνουμε τι έχουμε χάσει.

Αυτή η άρνηση να αντιμετωπίσουμε τη βαρηκοΐα μπορεί να είναι επίμονη, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας. Αρχικά, είναι το θέμα των χρημάτων και του χρόνου που πρέπει να αφιερώσετε για την αγορά τους, και επιπλέον, οι όποιες δυσκολίες προκύψουν κατά τη διάρκεια της προσαρμογής σας στη χρήση του ακουστικού.

Φυσικά είναι και το ταμπού που υπάρχει σχετικά με τα ίδια τα ακουστικά βαρηκοΐας, καθώς έχουν συνυφαστεί με το γήρας, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δε διαφέρουν από τα γυαλιά οράσεως ή οποιοδήποτε άλλο βοήθημα. Η σύγχρονη αποστροφή μας για τα γηρατειά και τους περιορισμούς που τα συνοδεύουν, πιθανόν αποτελεί και την αιτία για την αποστροφή προς τα ίδια τα ακουστικά. Το συναίσθημα αυτό όμως χρήζει επανεξέτασης, καθώς τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν εξελιγμένες ιατρικές συσκευές και δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος ή την όψη των παλαιότερων.

Αν ακόμη έχετε δεύτερες σκέψεις αν θα εξετάσετε την ακοή σας, σας δίνουμε τους παρακάτω τρεις βασικούς λόγους για να κάνετε το απαραίτητο βήμα:

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Όσο νωρίτερα αποφασίσετε να ελέγξετε τυχόν απώλεια ακοής (ακόμη κι αν δεν είστε σίγουροι ότι πράγματι έχετε), τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον εγκέφαλό σας να προσαρμοστεί στα ακουστικά βαρηκοΐας, αν αυτά χρειάζονται τελικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο σταματάει ο εγκέφαλος να ακούει, τόσο ξεχνάει ήχους, και τα εγκεφαλικά σήματα για τους ξεχασμένους ήχους πρέπει να αποκτηθούν εκ νέου όταν τα ακουστικά βαρηκοΐας επαναφέρουν τις χαμένες συχνότητες. Όσο πιο σύντομα επαναφέρετε τις συχνότητες χάρη στα ακουστικά, τόσο πιο πιθανό θα είναι ο εγκέφαλός σας να μπορεί πράγματι να επεξεργαστεί αυτούς τους ήχους σωστά. Όταν αμελούμε για μεγάλο διάστημα τη βαρηκοΐα, δυσχεραίνουμε την προσπάθεια αυτή του εγκεφάλου. Δυστυχώς, εξαιτίας αυτής της αρχικής δυσκολίας, πολλοί από εκείνους που καθυστερούν την εφαρμογή του ακουστικού τους, είναι πιθανό να παραιτηθούν από την προσπάθεια κατά τη διάρκεια προσαρμογής τις πρώτες εβδομάδες.

Σας προστατεύουν

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η βαρηκοΐα συνδέεται με την άνοια και την απώλεια μνήμης, υποστηρίζοντας ότι η υγεία του εγκεφάλου είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να ζητήσετε βοήθεια. Σίγουρα είναι στενάχωρο να μαθαίνετε ότι η βαρηκοΐα, μια εκ φύσεως δύσκολη πάθηση, έχει πιθανότητες να συμβάλλει στην άνοια. Είναι όμως ενθαρρυντικό να γνωρίζετε ότι η άμεση και σωστή αντιμετώπισή της βαρηκοΐας μπορεί στην πραγματικότητα να προστατέψει τον εγκέφαλό σας.

Κρατήστε επαφή

Μία από τις πιο άμεσες ωφέλειες των ακουστικών είναι η δυνατότητα να συμμετέχετε σε συζητήσεις με όσους αγαπάτε, χωρίς τον εκνευρισμό της προσπάθειας να καταλάβετε τι είπε ο συνομιλητής σας. Πολλοί από τους ασθενείς που αγόρασαν τελικά ακουστικό βαρηκοΐας, ομολογούν ότι δεν είχαν αντιληφθεί πόσα έχαναν.

Η επιλογή να αγοράσετε ακουστικά βαρηκοΐας δε χρειάζεται να είναι δύσκολη. Αντιθέτως, συχνά καταλήγει να είναι μια επιλογή που πολλοί εύχονται να είχαν κάνει νωρίτερα.

 

Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα!

Καλέστε σε ένα από τα κέντρα ακοής μας και προγραμματίστε το δωρεάν ραντεβού σας, κάνοντας το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ακοή! Βρείτε τα κέντρα ακοής μας εδώ.