Νέα έρευνα συνδέει τη βαρηκοΐα με την άνοια

Νέα βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι όσοι φοράνε ακουστικό βαρηκοΐας για απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί να εμφανίσουν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία από όσους δε φοράνε.

Στη μελέτη αυτή, η οποία έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter και του King’s College του Λονδίνου, συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν ακουστικό βαρηκοΐας. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε ετήσιες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ποιό ήταν το πόρισμα;

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ένωσης Alzheimer στο Λος Άντζελες, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που φορούσαν ακουστικό βαρηκοΐας είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις που ελέγχουν τη «μνήμη εργασίας» σε θέματα που αφορούν την προσοχή, σε σχέση με όσους δεν φορούσαν ακουστικό. Η μνήμη εργασίας αποτελεί το μικρότερο σε διάρκεια είδος μνήμης και σχετίζεται στενά με την προσοχή και την συγκέντρωση.

Για παράδειγμα, σε μια από τις εξετάσεις, οι συμμετέχοντες που φορούσαν ακουστικό βαρηκοΐας είχαν πιο γρήγορες αντιδράσεις και η ομάδα των ερευνητών εξήγησε ότι αυτό είναι δείγμα της συγκέντρωσής τους. Καθημερινά παραδείγματα συγκέντρωσης περιλαμβάνουν την παρατήρηση ενός ενδιαφέροντος αντικειμένου ή την παρακολούθηση μιας ομιλίας.

Η ομάδα των ερευνητών απεφάνθη πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωστή εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να συμβάλλει στην προστασία ενάντια στην άνοια. Επίσης, σημείωσαν ότι προηγούμενη έρευνα από την Επιτροπή Lanet Άνοιας, Πρόληψης, Επέμβασης και Φροντίδας είχε δείξει πως η απώλεια ακοής φαίνεται να είναι σοβαρός παράγοντας για την άνοια.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

«Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη δείξει ότι η βαρηκοΐα συνδέεται με απώλεια λειτουργιών του εγκεφάλου, τη μνήμη και το ρίσκο της άνοιας. Το δικό μας έργο, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες αναφορικά με την επίδραση που έχουν τα ακουστικά βαρηκοΐας στην εγκεφαλική λειτουργία, υποδεικνύει ότι η σωστή εφαρμογή ενός ακουστικού μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου. Τώρα χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα και κλινικές δοκιμές για να εξετάσουμε αυτή την υπόδειξη και βάσει αποτελεσμάτων να μπορέσουμε να καθορίσουμε πως μπορούμε να παραμένουμε όλοι πιο υγιείς στην τρίτη ηλικία»  δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Αν Κόρμπετ, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν το αρχικό δείγμα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, έχει όμως προοπτικές. Το συμπέρασμα μας είναι πως εάν σας συμβουλέψει ένας ειδικός για εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας, μην το αμελήσετε. Ψάξτε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς. Το λιγότερο που θα επιτύχετε είναι να βελτιώσετε την ακοή σας, η σωστή εφαρμογή όμως μπορεί και να σας βοηθήσει να κρατήσετε την οξυδέρκειά σας.

 

Κλείστε τώρα δωρεάν ραντεβού!

Καλέστε σήμερα στο κοντινότερο κέντρο ακοής μας και κλείστε ένα δωρεάν ραντεβού για να μάθετε τα πάντα γύρω από τη βαρηκοΐα σας και τα ακουστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν. Πατήστε εδώ, για να δείτε τα τηλέφωνα των κέντρων μας.