1802 Childrenhearing

Η βαρηκοΐα σε παιδική ηλικία

Η σωστή ακοή είναι σημαντική για τα παιδιά όσο αναπτύσσονται προκειμένου να αναπτύξουν σωστή ομιλία και επικοινωνιακές δεξιότητες. Στο παρελθόν, η παιδική βαρηκοΐα συχνά δε γινόταν αντιληπτή μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των δύο ετών, όταν γινόταν εμφανές πως το παιδί δεν μιλούσε ακόμα. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε σήμερα πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας σε παιδιά, είναι σημαντικό να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας πριν το μωρό γίνει 6 μηνών, βοηθούν ώστε να επιτευχθούν εμφανώς καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, η εξέταση ακοής σε νεογέννητα έχει γίνει υποχρεωτική σε μαιευτήρια ανά τον κόσμο και παιδιά με βαρηκοΐα διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται σε πολύ μικρότερες ηλικίες.

Πόσο κοινή είναι η βαρηκοΐα σε παιδιά;

Παρότι τα δεδομένα που υπάρχουν ποικίλουν, περίπου 1,7 μωρά ανά 1.000 νεογέννητα έχουν βαρηκοΐα. Ανάμεσα σε μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 3 έως 17 ετών, περίπου 5 στα 1.000 έχουν βαρηκοΐα.

Αιτίες παιδικής βαρηκοΐας:
Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες παιδικής βαρηκοΐας, είτε πρόκειται για εκ γενετής είτε επίκτητη. Η βαρηκοΐα στα παιδιά μπορεί να είναι αγωγιμότητας, νευροαισθητήρια ή μικτή. Είναι σημαντικό για τους γονείς, τους φροντιστές, τους γιατρούς, τους δασκάλους και τους υπόλοιπους να γνωρίζουν τα σημάδια της πάθησης και να δραστηριοποιούνται άμεσα, καθώς η βαρηκοΐα σε αυτή την ηλικία μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακά και συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά.

Εκ γενετής βαρηκοΐα:
Μερικά παιδιά γεννιούνται με βαρηκοΐα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καθοριστεί επακριβώς η αιτία. Στις μισές περίπου περιπτώσεις, η αιτία είναι γενετική – δηλαδή το παιδί μπορεί να έχει κληρονομήσει την πάθηση από τον ένα γονέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ο ίδιος βαρήκοος. Οι γονείς συχνά σοκάρονται σε μια τέτοια αποκάλυψη, καθώς συνήθως δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του εν λόγω γονιδίου.

Μη γενετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλεια ακοής είναι:

  • Προβλήματα στη γέννα
  • Πρόωρη γέννα
  • Διαταραχή στον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα
  • Χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Λοίμωξη της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Διαβήτης της μητέρας
  • Χρήση ναρκωτικών, κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα κατά την κύηση.

Επίκτητη βαρηκοΐα:
Η επίκτητη βαρηκοΐα μπορεί να προκύψει μετά τη γέννα και τα αίτια μπορεί να είναι:

  • Διάτρηση τυμπάνου
  • Ωτοσκλήρυνση ή νόσος Meniere
  • Ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα, ιλαρά κ.λπ.
  • Ωτοτοξικά φάρμακα
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Έκθεση σε δυνατό θόρυβο
  • Εκκριτική ωτίτιδα που έχει παραμεληθεί και δεν έχει δοθεί θεραπευτική αγωγή
  • Παθητικό κάπνισμα

Παροδική βαρηκοΐα:
Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν βαρηκοΐα που έρχεται και φεύγει, γνωστή και ως παροδική ή κυμαινόμενη βαρηκοΐα. Η απώλεια αυτή είναι ζημιογόνα όχι μόνο στην ακοή, αλλά και στην ομιλία. Η παροδική βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από Μέση Εκκριτική Ωτίτιδα, μία λοίμωξη που είναι αρκετά συνηθισμένη σε παιδιά.

Αντιμετώπιση και πρόληψη της παιδικής βαρηκοΐας

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας και την αιτία της βαρηκοΐας του παιδιού μπορεί να προταθούν ως λύση ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα και συνδυασμός λογοθεραπείας και βοηθημάτων ακοής.

Μην αμελείτε τους ετήσιους ελέγχους ακοής στον ΩΡΛ. Εάν υπάρχει συσσωρευμένο κερί, λοίμωξη του ακουστικού πόρου ή κάποιο άλλο πρόβλημα που δημιουργεί προσωρινή βαρηκοΐα, θα πρέπει και πάλι να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ.

Δεν υπήρχε ποτέ περισσότερη ελπίδα για παιδιά με βαρηκοΐα, απ’ ότι σήμερα

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μία συσκευή που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν βαρηκοΐα να ακούν και πάλι καθαρά. Υπάρχουν αρκετά παιδιατρικά ακουστικά βαρηκοΐας, ακόμη και μοντέλα με μεγάλους ενισχυτές ικανούς να καλύψουν σοβαρή απώλεια ακοής. Επίσης, πολλά από τα ακουστικά που προορίζονται για παιδιά έχουν ειδικά καλύμματα και άλλα αξεσουάρ για να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά σας δεν αφαιρούν τα ακουστικά τους.

Καλέστε μας σήμερα για ένα ραντεβού!

Εάν το παιδί σας έχει βαρηκοΐα, είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθείτε άμεσα. Καλέστε στο 211 10 54444 και προγραμματίστε ένα δωρεάν ραντεβού για να δούμε μαζί τις λύσεις που υπάρχουν.