Sintrofos kai varikoia

Πώς να μιλήσετε στον σύντροφό σας για τη βαρηκοΐα

Όσο υγιείς κι αν είστε, κάτι που σίγουρα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνετε είναι η απώλεια ακοής σας. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Απώλειας Ακοής, η ηλικία είναι ο πιο δυνατός δείκτης πρόβλεψης βαρηκοΐας στους ενήλικες μεταξύ 20 και 69 ετών, με εκείνους που βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ 60-69 να έχουν τη μεγαλύτερη απώλεια. Η βαρηκοΐα είναι μια ύπουλη πάθηση, γιατί δεν την αντιλαμβανόμαστε μέχρι να είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο.

Κατά γενική ομολογία, τις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι συγγενείς που φέρνουν τους ασθενείς για την πρώτη τους εξέταση ακοής. Επειδή συχνά δεν είναι επιλογή τους όμως, οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε θεραπεία, ακόμη και αν τα αποτελέσματα της εξέτασης δίνουν μεγάλη απώλεια ακοής.

Πως μπορείτε λοιπόν να πείσετε τον σύντροφό σας ότι πρόκειται για ζήτημα υγείας, τόσο για τον ίδιο τον σύντροφό σας, όσο και για εσάς; Και αν συμβαίνει το αντίστροφο, πως θα πρέπει να απαντήσετε εάν ο σύντροφός σας, σάς προτείνει να εξετάσετε την ακοή σας;

Εάν ο σύντροφός σας δεν ακούει καλά

Η συγκατοίκηση με κάποιον που δεν ακούει μπορεί να καταλήξει κουραστική, ειδικά όταν δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα. Εάν σας ζητούν μόνιμα να επαναλάβετε τα λεγόμενά σας, να δυναμώσετε την τηλεόραση σε ενοχλητικό επίπεδο, ή δυσκολεύονται να ακούσουν το τηλέφωνο, τον φούρνο μικροκυμάτων ή το κουδούνι της πόρτας, ίσως έχει φτάσει η στιγμή για μία συζήτηση.

Διαλέξτε μια ήρεμη στιγμή, όταν θα είστε και οι δύο σε καλή διάθεση και μπορείτε να μιλήσετε χωρίς να σας διακόψουν. Κρατήστε έναν έντονο και συνάμα στοργικό τόνο, χωρίς να είστε επικριτικοί ή υπεροπτικοί.

  • Πείτε τους ότι νοιάζεστε για την υγεία τους. Όταν η απώλεια ακοής δεν αντιμετωπίζεται, τα σημεία του εγκεφάλου που αφορούν την ομιλία και την κατανόηση της γλώσσας, μπορεί να ατροφήσουν, αυξάνοντας το ρίσκο εμφάνισης άνοιας και Νόσου Alzheimer’s όπως επίσης συμπτώματα κατάθλιψης, αγανάκτησης και άγχους.
  • Πείτε τους ότι νοιάζεστε για τη δική σας υγεία. Ο έντονος θόρυβος (π.χ. από τον δυνατό ήχο της τηλεόρασης) μπορεί να συμβάλλει σε δική σας τραυματική βαρηκοΐα με τον καιρό. Αντίστοιχα, η συναισθηματική σας φόρτιση από το άγχος σας για την υγεία του συντρόφου σας μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά και ψυχικά.
  • Κλείστε ένα ραντεβού για να εξετάσετε τη δική σας ακοή και ζητήστε τους να έρθουν μαζί. Πρώτον, η εξέταση ακοής είναι, έτσι κι αλλιώς, κάτι που πρέπει να κάνετε. Δεύτερον, είναι πάντα καλό να υπάρχει ένα δεύτερο άτομο για να ακούει τις οδηγίες που θα σας δώσει ο ακοολόγος ή ο ακοοπροθετιστής. Η εξέταση είναι γρήγορη και εύκολη, οπότε ποιος ξέρει; Μπορεί να συμφωνήσουν να εξεταστούν κι αυτοί.
  • Κάντε έρευνα. Γνωρίζετε τον σύντροφό σας καλύτερα από τον καθένα. Πως θα αντιδράσει; Θα πει ότι δεν υπάρχει χρόνος να προγραμματίσει ραντεβού για εξέταση ακοής; Θα πει ότι δεν είναι αρκετά μεγάλος για ακουστικά; Ότι τα ακουστικά δεν αξίζουν τον κόπο ή τα χρήματα; Προβλέψτε τις αντιρρήσεις που θα φέρει και χρησιμοποιήστε την ιστοσελίδα akouson για να ενημερωθείτε ώστε να είστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσετε.

Εάν ο σύντροφός σας, σάς πει ότι εσείς δεν ακούτε καλά

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί στον καθένα, δεν είναι λοιπόν απίθανο κάποια στιγμή να προτείνει ο σύντροφός σας να εξετάσετε την ακοή σας. Εάν αυτό συμβεί:

  • Να είστε δεκτικοί και να προσπαθήσετε να μην προσβληθείτε. Η βαρηκοΐα πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και επιπλέον δεν είστε ο μόνος που ζει με τις συνέπειες της πάθησης.
  • Ενημερωθείτε σχετικά με τη βαρηκοΐα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βαρηκοΐας και αντίστοιχα πολλοί λόγοι για να την αντιμετωπίσετε. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της akouson για να μάθετε περισσότερα ή ρωτήστε τον γιατρό σας.
  • Συμφωνείστε να εξετάσετε την ακοή σας. Μόνο πιστοποιημένοι ακοολόγοι μπορούν να διαπιστώσουν αν πάσχετε πράγματι από βαρηκοΐα. Η εξέταση ακοής είναι εύκολη και ανώδυνη. Κάποια κέντρα ακοής μάλιστα, προσφέρουν δωρεάν αξιολόγηση της ακοής σας χωρίς τη δέσμευση να αγοράσετε κάτι.
  • Εάν έχετε απώλεια ακοής, αποδεχτείτε τη διάγνωση και ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης. Το 90 – 95% των ασθενών μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση με ακουστικά βαρηκοΐας. Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που φορούσαν οι γονείς σας, καθώς η τεχνολογία έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία 10 χρόνια. Ο ακοοπροθετιστής σας μπορεί να σας προτείνει τον ιδανικό τύπο ακουστικού σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας και τον τρόπο ζωής σας.

Το επόμενο βήμα

Ακόμη και αν ακούτε και οι δύο καλά, είναι σημαντικό να σας γίνει συνήθεια η ετήσια εξέταση ακοής. Όπως κάνετε ετήσιες εξετάσεις με άλλους γιατρούς, έτσι πρέπει να κάνετε και με τον ακοολόγο. Εκείνος θα συγκρίνει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας με προηγούμενα και θα σας ενημερώσει για τυχόν προβλήματα. Η φροντίδα της ακοής σας δεν ωφελεί μόνο εσάς αλλά και τους γύρω σας.

Πηγή: https://www.healthyhearing.com/report/52830-How-to-talk-to-your-spouse-about-hearing-loss