Επτά κοινά συμπτώματα της βαρηκοΐας


Τα συμπτώματα των περισσότερων παθήσεων και αναπηριών είναι εμφανή. Ταλαιπωρημένος λαιμός και υγρή μύτη; Υπολογίζετε ότι έχετε κρυώσει. Δεν μπορείτε να δείτε καθαρά τις λέξεις σε ένα περιοδικό ή στο κινητό σας; Θα επισκεφθείτε οφθαλμίατρο για να εξετάσει την όρασή σας. Πονάει έντονα το δάχτυλό σας και έχει μια περίεργη κλίση; Προφανώς το σπάσατε.

Όμως η βαρηκοΐα, η τρίτη πιο διαδεδομένη πάθηση στον κόσμο, δεν είναι συνήθως εμφανής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι προκαλείται σταδιακά: η βαρηκοΐα τείνει να μας πλησιάζει αθόρυβα, και συχνά παίρνει χρόνια μέχρι να αισθανθούμε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον η βαρηκοΐα δεν πονάει, δεν προκαλεί εξανθήματα και συνήθως δεν προκαλεί απευθείας απροκάλυπτη βλάβη.

Άρα, πως μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουμε βαρηκοΐα εάν δεν έχουμε εξετάσει την ακοή μας; Συγκεντρώσαμε 7 ενδείξεις που παρουσιάζουν τυπικά όσοι πάσχουν από βαρηκοΐα:

  1. Ζητάτε συχνά από άλλους να επαναλάβουν τα λεγόμενά τους

Εάν χρειάζεται να κοιτάτε κάποιον όσο μιλάει (να διαβάζετε δηλαδή και τα χείλη του) τότε μάλλον η ακοή σας φθίνει.

  1. Ρυθμίζετε την τηλεόραση σε ενοχλητικά υψηλή ένταση

Όταν η ένταση της τηλεόρασης είναι τόσο υψηλή που δεν μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση, τότε έχει έρθει η ώρα να ελέγξετε την ακοή σας.

  1. Δυσκολεύεστε να συμμετέχετε σε συζητήσεις σε θορυβώδη περιβάλλοντα

Αυτό είναι μία από τις πρώτες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν βαρηκοΐας: να αντιληφθούν ποιος μιλάει και τι λέει σε ένα περιβάλλον που έχει φασαρία όπως για παράδειγμα ένα εστιατόριο.

  1. Έχετε δυσκολία να ακούσετε γυναικείες και παιδικές φωνές

Η βαρηκοΐα στις υψηλές συχνότητες είναι εξαιρετικά συνήθης περίπτωση – είναι αναμενόμενο λοιπόν ότι οι ήχοι υψηλών συχνοτήτων είναι πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί.

  1. Αισθάνεστε ότι οι υπόλοιποι μουρμουρίζουν

Αν έχετε για παράδειγμα ένα παιδί στην εφηβεία, θα ορκιζόσασταν πως αντί να μιλά, μουρμουρίζει. Η πραγματικότητα όμως είναι συνήθως κάπου στη μέση.

  1. Αποφεύγετε κοινωνικές συγκεντρώσεις που μέχρι πρότινος ευχαριστιόσασταν να συμμετέχετε

Όσοι δεν μπορούν να συμμετέχουν εύκολα σε συζητήσεις, αισθάνονται παραγκωνισμένοι. Άλλοι που είχαν δυσάρεστες εμπειρίες από προσπάθειές τους να ακούσουν σε δημόσιους χώρους, αποφασίζουν συχνά πως είναι πιο εύκολο να αρνηθούν την πρόσκληση και να μείνουν σπίτι.

  1. Σας λένε οι γύρω σας ότι δεν ακούτε καλά

Αν περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειάς σας ή των φίλων σας, αμφισβητούν την ικανότητα ακοής σας – ακόμη και μεταξύ σοβαρού κι αστείου – μάλλον έχουν παρατηρήσει κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε.

Εάν υποψιάζεστε πως έχετε πράγματι βαρηκοΐα, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις για να δείτε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το τεστ ακοής μας, εδώ: https://akouson.gr/test-akois/

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2018/05/7-Common-Hearing-Loss-Symptoms