fbpx
 

Είναι ασφαλές να μοιραζόμαστε τα ακουστικά μουσικής;

Είναι ασφαλές να μοιραζόμαστε τα ακουστικά μουσικής;

Σε μία πρόσφατη πτήση, κοίταξα γύρω μου και διαπίστωσα ότι ήμουν ο μόνος επιβάτης που δεν είχε πάρει μαζί του ακουστικά. Έπρεπε να ζητήσω από την αεροσυνοδό ακουστικά, καθώς απ’ ότι φαίνεται όλοι οι υπόλοιποι είχαν τα δικά τους. Άρχισα να αναρωτιέμαι αν οι υπόλοιποι συνεπιβάτες έφεραν τα δικά τους ακουστικά για να αποφύγουν να τα μοιραστούν ή για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα ακουστικά της αεροπορικής εταιρίας; Και αν πολλοί άνθρωποι παίρνουν όπου πάνε τα ακουστικά τους, πόσο καθαρά είναι τελικά, και μπορούν να τα μοιραστούν με ασφάλεια;

Παίρνοντας παντού τα ακουστικά μας συνεπάγεται ότι τα ακουστικά μας εκτίθενται σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να γεμίσουν βακτήρια από το γραφείο μας, το τραπεζάκι ή ακόμη και την τσάντα μας.

Όχι μόνο τα ακουστικά έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των ακουστικών και μόνο αυξάνει τα βακτήρια στο αυτί μας 11 φορές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ακουστικά μουσικής παγιδεύουν υγρασία και ζέστη στον ακουστικό πόρο, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

Βακτήρια= βλαβερά, κερί = καλό

Ευτυχώς για εμάς, τα αυτιά έχουν τη δική τους προστασία ενάντια στα βακτήρια. Δεν είναι άλλη από το κερί που παράγουν τα αυτιά μας και είναι αυτό που συχνά θα βρείτε στα ακουστικά όταν τα βγάλετε. Κάθε αυτί παράγει κερί, το οποίο είναι ακίνδυνο και στην πραγματικότητα βοηθητικό. Το κερί βοηθάει να διατηρούνται τα αυτιά μας καθαρά, να προστατεύονται και να λιπαίνονται. Χωρίς αυτό, θα αισθανόμασταν τα αυτιά μας στεγνά και να μας φαγουρίζουν.

Το κερί στα αυτιά μας βοηθάει επίσης να διατηρούνται μακριά από την τυμπανική μεμβράνη βρωμιά και σκουπιδάκια. Οι αποκρινοί αδένες στο εξωτερικό μέρος των αυτιών μας παράγουν κερί. Αυτοί οι αδένες είναι παρόμοιοι με αυτούς που παράγουν ιδρώτα. Όπως ιδρώνουμε παραπάνω όταν αγχωνόμαστε ή φοβόμαστε, έτσι αυξάνεται και η παραγωγή κεριού όταν αγχωνόμαστε.

Εάν τα αυτιά σας παράγουν πολύ κερί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να καθαρίσετε το εξωτερικό τμήμα του ακουστικού σας πόρου ή μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες στα αυτιά σας για να μαλακώσετε το κερί και να το αφαιρέσετε. Εάν τα αυτιά σας βουλώσουν ή αν το κερί φαίνεται να επηρεάζει την ακοή σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ για καθαρισμό. Οι κινήσεις της γνάθου κατά το φαγητό ή την ομιλία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κεριού.

Οι πιθανότητες για μόλυνση είναι μικρές αλλά και πάλι….!

Οι αναφορές σχετικά με την ασφάλεια της κοινής χρήσης των ακουστικών μουσικής, ποικίλλουν. Το Business Insider εξέτασε 22 ζευγάρια ενδωτιαίων ακουστικών μουσικής στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Columbia University. Τα περισσότερα δείγματα έδειξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, βγαίνοντας θετικά σε βακτήρια που βρίσκουμε στο δέρμα μας όπως σταφυλόκοκκο. Υπήρχε ωστόσο μια έκπληξη: δύο από τα δείγματα βγήκαν θετικά στον ζυμομύκητα. Πρόκειται για έναν μύκητα που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ακόμη και στα αυτιά.

Όταν μοιραζόμαστε τα ακουστικά μπορεί να μεταφέρουμε νέα βακτήρια στα αυτιά μας και να διπλασιάσουμε τη μικροβιακή χλωρίδα και παρότι τα περισσότερα βακτήρια είναι άκακα για τα αυτιά μας και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό είναι λίγες, το ρίσκο για μόλυνση του μέσου ωτός, μύκητες ή εξωτερική ωτίτιδα αυξάνονται όταν μοιραζόμαστε ακουστικά. Εάν υπάρχει κάποιο κόψιμο στον ακουστικό σας πόρο, η κοινή χρήση ακουστικών μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του δέρματος.

Φοράτε τα δικά σας ακουστικά!

Η συμβουλή μου θα ήταν να αποφύγετε να μοιράζεστε τα ακουστικά σας. Εάν χρειάζεται να τα μοιραστείτε, προτιμήστε να τα απολυμάνετε πρώτα με οινόπνευμα ή ειδικό σπρέι. Χρησιμοποιήστε ένα νωπό βαμβάκι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα κεριού και βακτήρια που δεν φαίνονται.

Ίσως θα ήταν φρόνιμο να επενδύσετε και σε αναλώσιμα καλύμματα ακουστικών εάν έχετε κάποιον φίλο που μόνιμα ξεχνάει να φέρει τα δικά του ακουστικά.

 

Πηγή: https://www.starkey.com/blog/2018/07/Can-you-share-earbuds