Είναι περίπου 17:00 το απόγευμα και έπειτα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, μπαίνετε στο αυτοκίνητο για να πάτε να πάρετε τα παιδιά σας από το νηπιαγωγείο. Όπως ανοίγετε την πόρτα, σας καλωσορίζει ένας γνώριμος ήχος – οι δυνατές, χαρούμενες φωνές κάμποσων μικρών παιδιών, μαζί με το χάος που συνήθως τα συντροφεύει.
Για τους γονείς μικρών παιδιών, αυτό είναι ένα καθημερινό γεγονός, το οποίο όμως διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, όσο μαζεύουν τα πράγματα των παιδιών τους για να φύγουν. Για τους παιδαγωγούς όμως, αυτό είναι μια ολοήμερη πραγματικότητα.
Είναι πράγματι βλαβερός ο θόρυβος του νηπιαγωγείου για τους παιδαγωγούς;
Δεδομένου ότι η σταθερή έκθεση σε θορύβους άνω των 85dB προκαλεί τραυματική βαρηκοΐα, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για την υγεία της ακοής των παιδαγωγών.
Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.718 παιδαγωγούς (όλες γυναίκες), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 71% εξέφραζε κάποιας μορφής ακουστική κόπωση, η οποία οδηγούσε σε αδυναμία ακρόασης ραδιοφώνου ή παρακολούθησης της τηλεόρασης μετά τη δουλειά.
Η ίδια έρευνα μελέτησε μία ακόμη ομάδα 4.122 γυναικών, που δεν εργάζονται σε νηπιαγωγείο και διαπίστωσε ότι μόλις το 32% βίωνε την ίδια ακουστική κόπωση.
Επιπλέον, περίπου 46% των παιδαγωγών εξέφρασε δυσκολία κατανόησης ομιλίας μετά τη δουλειά, σε σύγκριση με το 26% των γυναικών της δεύτερης ομάδας. Αντίστοιχα, το 36% των παιδαγωγών ένιωθαν πόνο ή ενόχληση στα αυτιά τους από τους καθημερινούς ήχους, σε αντίθεση με την δεύτερη ομάδα έρευνας που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 18%.
Με βάση αυτές τις στατιστικές, οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον των παιδαγωγών και στην ακουστική τους υγεία.
Προστασία της ακοής των παιδαγωγών
Δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα με όχι ιδιαίτερα εύκολη λύση. Αντίθετα με όσους εργάζονται σε βαριά μηχανήματα και εκρηκτικά, οι παιδαγωγοί δεν μπορούν απλά να βάλουν ακουστικά ακύρωσης ήχου. Ο εργαζόμενος ενός εργοστασίου μπορεί με χαρά να αποκλείσει την πλειονότητα των θορύβων του εργασιακού του περιβάλλοντος, όμως οι φωνές των μικρών παιδιών εκφράζουν συχνά μηνύματα που πρέπει να ακουστούν.
Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να προστατέψουμε τους παιδαγωγούς από τις συνέπειες των δυνατών θορύβων. Αρχικά, ένα μέρος του προβλήματος είναι οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς οι τσιμεντένιοι τοίχοι έχουν χαμηλή ακουστική ποιότητα και ανεβάζουν την ένταση του ήχου, δημιουργώντας ένα θορυβώδες περιβάλλον. Άρα, αν περνάνε περισσότερη ώρα έξω μπορεί να μειωθεί ο αντίκτυπος του θορύβου για τους παιδαγωγούς.
Παράλληλα, επειδή δεν είναι πρακτικό να είναι συνέχεια έξω η τάξη, θα μπορούσαν οι παιδαγωγοί να φορούν ειδικές ωτοασπίδες που υπάρχουν για να μειώνουν τον θόρυβο χωρίς να επηρεάζουν την ακουστική εμπειρία.
Στο τέλος της ημέρας, τα νηπιαγωγεία είναι θορυβώδη και οι έρευνες δείχνουν ότι ο θόρυβος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ακοή των λειτουργών τους. Ίσως έφτασε η στιγμή που οι υπεύθυνοι των νηπιαγωγείων θα πρέπει να σκεφτούν και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.